A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

El akarja venni a kormány az Akadémia vagyonát

via Index.hu

2019. február 19. 17:53 | 2 hozzászólás

"A kormány el akarja venni az MTA-tól a vagyonát és a kutatóintézeteit, azokat egy új alapítványnak adná."

Megszereztük a minisztérium és az MTA múlt héten megkezdett tárgyalásainak jegyzőkönyvét, az iratok azt mutatják, hogy a kormány teljesen elvenné az Akadémiától a kutatóintézeteket, azokat egy új alapítványba tenné, megszüntetve a kutatók közalkalmazotti státuszát.

A kormány azt akarja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) önként adja oda a székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát egy új alapítványnak, melynek a törvényi kereteit csak most kezdi tárgyalni a parlament. A Corvinuséhoz hasonló alapítványi struktúrát a múlt heti tárgyalásokon Palkovics minisztériumának és Trócsányi ügyvédi irodájának emberei ismertették az Akadémia vezetőivel. Ha az Akadémia belemegy, a kutatóintézetekben dolgozók elvesztik a közalkalmazotti státuszukat, és a kormány a jövőben parlamenti szavazás nélkül dönthet a finanszírozási kérdésekről.

A parlament most hétfőn már el is kezdi tárgyalni annak az újfajta, nagy vagyonokra szabott alapítványi konstrukciónak a törvénytervezetét (pdf), melybe kivinnék az MTA kutatóintézeti vagyonát. Erről a vagyonkezelői alapítványi (trust) formáról idáig azt lehetett tudni, hogy ebben a modellben működne július 1-től az idáig állami Corvinus Egyetem. A minimálisan 600 millió forinttal létesíthető, kedvező adózást ígérő vagyonkezelő alapítványokat komoly vagyonok kezelésére hoznák létre, egyrészt nagy családi vagyonokra, másrészt – és a Corvinus és az MTA szempontjából most ez az érdekesebb – közérdekű célt szolgáló intézmény fenntartására.

Nem szabadna részt venni egy ilyen törvénytelen rendszerben, de abba belehalunk - mondja Lovász László, aki szerint az Akadémia több tiszteletet érdemelne. Interjú.

Az, hogy az Akadémia vagyonát is elalapítványosítanák, múlt szerdán derülhetett ki az MTA vezetésének. Aznap mi Lovász László MTA-elnökkel készítettünk interjút arról, hogy miben bízik még a Palkovics-féle minisztériumi tervekkel kapcsolatban, meddig tud ellenállni az Akadémia a pénzügyi zsarolástól az intézmények elvételével való fenyegetésig sok mindenről szóló változatos kormányzati nyomásnak. Lovász László már ekkor jelezte, hogy elindulnak Palkovics László minisztériumával, az ITM-mel a tárgyalások.

Az első tárgyalásra már aznap sor is került, ezen az MTA főtitkára és gazdasági vezetői hallgatták meg a minisztérium képviselőit, akik között ott volt a Corvinus kancellárja (Pavlik Lívia), valamint két kormányközeli jogász tanácsadó, egyikük a volt államtitkár Gál András Levente ügyvédi irodájából, a másik (Bogdán Tibor IM főtanácsadó) pedig Trócsányi igazságügyi miniszter kormánymegbízásokkal szintén jól ellátott saját korábbi irodájából. A minisztériumi prezentáció egyetlen lényegi témája az új, vagyonkezelő alapítványi forma ismertetése volt, jelezve, hogy ez lenne az elképzelt jövő az akadémiai kutatóintézeteknek is.

„Az Intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni." „Hadüzenetnek tekinti a kormány, hogy sorosista rendezvény volt az MTA kutatóközpontban.”

Korábban Palkovics László soha nem fejtette ki írásban, hogy pontosan milyen elképzelései lennének az akadémiai kutatóintézetek átalakítására. A miniszteri tervek azonban így is kiszivárogtak, az Indexhez is. Palkovics két hete határozottan megüzente az MTA kutatóintézeti vezetői felé, hogy mire számíthatnak. A miniszter azon kívül, hogy erősek a kormányzati pozíciói, ne várják Orbántól a leváltását, azt kommunikálta, hogy már nemcsak a finanszírozás a kérdés, hanem teljesen elvenné az MTA-tól az intézeteket, a fenntartást egy újonnan létrehozandó alapítványnak adná, melynek a kereteire és részletes tervekkel rendelkezett, azt is beleértve, hogy hány kormányzati delegált lenne az alapítványi kuratóriumban (75%) és a szenátusban (49%).

Két nappal később aztán a kormányközeli Professzorok Batthyány Köre előállt egy úgymond saját, kompromisszumos javaslattal – tartalmilag azonban ez teljesen Palkovics addigra már kiszivárgott terveinek az ismétlése volt. Nem meglepő, hogy a miniszter azonnal pozitívan fogadta a „javaslatot”, hiszen az minden jel szerint saját tollbamondására készült az alapítványi konstrukcióról.

Ezek után került sor az első tárgyalásra szerdán az ITM és az MTA között, melynek most az Indexhez is eljutott a jegyzőkönyve. Ez alapján ez elég egyoldalú volt, lényegében a minisztérium képviselői ismertették az alapítványi terveket az Akadémiával. Ez azt jelenti, hogy mostantól lényegében hivatalos:

A kormány el akarja venni az MTA-tól a vagyonát és a kutatóintézeteit, azokat egy új alapítványnak adná.

A minisztérium részéről ennek az új vagyonkezelői alapítványi formának az előnyeiről igyekeztek meggyőzni az MTA-t, azt hangsúlyozva többek között, hogy angol és német modellen alapszik, az idáig érvényben lévő alapítványi szabályozásnál pedig azért is jobb lenne, mert kevesebb benne a megkötés, és alkalmasabb a rendes gazdálkodásra.

Tovább...


A cikk eredetije: El akarja venni a kormány az Akadémia vagyonát


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 hónapja

Ilyen mocskos dolgokat még '56 ELŐTT sem mert csinálni az akkori kormány, mégis mibe torkollott!:(((
 

Kataaa képe

Kataaa
1 hónapja

Mindig találnak  valamit, ami  még nem az övék. :(