A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Tóth Bertalan: Lesz még Magyar Köztársaság!

via Facebook/Kapcsolat.hu

2019. február 2. 11:54 | 1 hozzászólás

„Lesz még Magyar Köztársaság!” - mondta Dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Köztársaság napjáról való megemlékezésen pénteken a Köztársaság kövénél Budapesten. A rendezvényen az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői tettek hitet a köztársaság mellett.

"A Köztársaság napján, a Köztársaság kövénél ma ünnepelnünk kellene. De nincs mit ünnepelni” – mondta Tóth. „...attól, hogy van elnök és attól, hogy nincs király, és attól, hogy egy papírba beleírják, hogy ennek az országnak az államformája köztársaság, ettől még nincs köztársaság. Mert az nem köztársaság, hogyha a köztársaság intézményeibe egy párt katonáit ültetik be” - mondta. „Kérdezem én, hogy ebben az országban az emberek döntenek a sorsukról? Nem. Ebben az országban egy olyan rendszer épült ki, amely a köztársaság alapintézményeit tagadja azzal, hogy fenntartja, de csak és kizárólag saját érdekében működteti. Nekünk nincs más utunk, mint hogy küzdenünk kell a köztársaságért.”

 

 

 „Tanúbizonyságot is teszünk arról, hogy mi hiszünk a köztársaságban. Hiszen ami most zajlik, ezen a héten, az a magyar demokráciában egy különleges alkalom. Hiszen a választókra, a budapesti polgárokra bízzuk azt, hogy ki legyen az a kihívó, aki a köztársaság eszményeit is képviselve Budapesten a főpolgármesteri címért indul majd. Különös jelentősége van ennek, hiszen elmondhatom önöknek, hogy ma már több mint 20.000 budapesti polgár döntött úgy, hogy ebben a folyamatban részt kíván venni, és erre büszkék vagyunk. ( …) Biztos vagyok benne, hogy ez az újfajta politikai munka, a köztársaságért való kiállás meghozza az eredményt. És legyen ez példa az egész országban, hogy hogyan tudunk összekapaszkodni mi, akik hiszünk a köztársaságban, hiszünk az alapeszményében, hiszünk az értékeiben, hiszünk az intézményeiben. (…)”

„És persze a köztársaság nemcsak intézményekből áll, hanem belőlünk áll, emberekből, magyar állampolgárokból. Nekünk kell tenni azért, hogy Magyarországon újra köztársaság legyen. Kérem, hogy támogassanak minket ebben a küzdelemben, hogy akár már jövőre a Magyar Köztársaságot tudjuk ünnepelni!”

Remek, fontos beszédet mondott Hiller István, az MSZP politikusa: „Mi, a demokratikus oldal képviselői, jó, hogyha előre, az év első napjaiban leszögezzük a véleményünket, hogy legyen az kristálytiszta és világos, hogy ne kelljen minden nap ismételni azoknak, akik hajlamosak ezt elfelejteni. 1946 február elsején azért kiáltották ki a köztársaságot, mert Magyarországon a királyság intézménye egybemosódott a feudalizmussal. Mert nem akarták többé a Horthy-rendszert. Ezért hogy világosak legyünk (…), egyértelműen és világosan ki kell jelentenünk: sem ok, sem alap nincsen Magyarországon Horthy Miklós rendszerének rehabilitációjára. Mi nem akarjuk a Horthy-rendszert. Nem akarjuk rehabilitálni. Nem gondoljuk se egyes részeiben, sem egészében azt az időt visszahozni, még 21. századi változatában sem.”

Világos véleményt mondott a rendszerváltásról is:  

„Hogy világos legyen azoknak is, akik ezt esetleg megkérdőjelezik: mi büszkék vagyunk a békés rendszerváltásra. Büszkék vagyunk arra, hogy kortársaink és elődeink, konzervatív demokraták és szociáldemokraták, demokraták a jobboldalon és demokraták a baloldalon, hittel és erővel létrehoztak egy új rendszert úgy, hogy azt nem vér, hanem tárgyalás, békés átmenettel való átjárás jelentette. Ezért ne higgyen senki azoknak, akik azt mondják vagy azt akarják mondatni, hogy a békés rendszerváltás elvette a rendszer erejét. Tévedés, csalás és hamisítás. Éppen abban adtunk újat, hogy békésen valósítottuk meg a rendszerváltást.”

 Az 1989 októberében kikiáltott 3. magyar köztársaságot „nem meggyilkolták, hanem szép lassan elfolyatták. Hagyták, és erőltették, hogy elmúljon. Köztársasági elnökünk van, de köztársaságunk nincs.  Ezért legalább olyan bátorsággal, mint 30 évvel ezelőtti társaink, kortársaink és barátaink, demokraták a jobboldalon és demokraták a baloldalon, kell ismét végiggondolnunk, hogyan akarjuk az elkövetkező 30 évet. (…) Nem akarjuk, hogy így maradjon. Ezért hogy milyen legyen az elkövetkező harminc év, jobboldali és baloldali demokratákat kell ismét gondolkodásra és tettre ösztökélni. Minden olyan lépés, amely erősíti a demokráciát Magyarországon, minden olyan lépés, amely akár csak egy lépéssel közelebb visz ahhoz, ahogy mi Magyarországot elképzeljük, az erősít, és azt erősíteni kell. Ezért fanyalgóknak, otthon drukkolóknak érdemes üzenni és elmondani: az, amit most társaink most Budapesten csinálnak, politikai újdonság, innováció, és a demokrácia erősítése Magyarországon. Az előválasztás, bárki nyerje, a demokráciába vetett hitünk nyilvánvaló kifejezése, amely erősít. (…) Köszönet azoknak, aki szervezik, köszönet azoknak, akik eddig részt vettek, és bátorítás azoknak, akik az elkövetkező napokban tervezik, vagy éppenséggel csak gondolják, hogy eljönnek. Hát jöjjenek el! Legyenek ennek a közösségnek tagjai! Legyenek annak a közösségnek tagjai, akik akarják a köztársaságot, akik akarják a demokráciát, akik akarják egy új 30 év formálását!”

Hiller szólt Európáról is:

„Aki távolítja ez a mi hazánkat Európától, az a haza érdeke ellen tesz. Ennek az országnak, ennek a nemzetnek mindig akkor ment jól, a tehetségét, a szorgalmát, a lehetőségeit akkor tudta optimálisan kihasználni, ha sorsát a történelem, jobb esetben ő önmaga, összekötötte és összeköttette Európával. (…) Ezért célunk (…) minden évben és mindenkor magyarság és európaiság egységét megvalósítani. Ezért mi büszke magyarok és büszke európaiak vagyunk. (…) Teszünk érte, és kérjük azokat, akik meg akarják hallani, hogy ennek az országnak az elkövetkező 30 éve (…) álljon abban, hogy egyre jobban, egyre színesebben, és ennek a népnek, ennek a nemzetnek egyre javát szolgálva kötjük össze magyarság és európaiság jövőjét. Ezért az Európa-párti erők együttműködésében, demokraták Magyarországon, most azt kell nézni, ami bennünket összeköt. Mert sokkal erősebbek azok a kötelékek, álljunk bár különböző demokratikus pártokba, amelyek minket összekötnek. Fel kell lépnünk együtt nemcsak valami ellen – urak és szolgák visszahozott világa ellen – , hanem valamiért: egy boldog ország, egy boldog nemzet, az európai Magyarország jövőjéért. Ezt véstük kőbe, amikor a köztársaság kövét felállítottuk itt, Angyalföld szélén, a Duna partján. Ezt akarjuk, hogy kőbe vésve, mélyen a szívünkben és a lelkünkben, egyre többeknek továbbadjuk. Éljen a Magyar Köztársaság!”


A cikk eredetije: Tóth Bertalan: Lesz még Magyar Köztársaság!


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 hónapja

Egyetértek Hiller  Istvánnal, az  idő sürget, vessünk véget az önkényuralomnak. Legyen  végre "békés egymásmellettélés".