Treszkes

Ne félj kimondani az igazságot

Az én Gyurcsányom…

Egyszer volt, hol nem volt. Az Óperenciás tengeren is túl élt Pápán egy szegény család. Az édesanya szorgalmas, dolgos asszonyka volt, az apuka erősen a pohár fenekére nézett, dolgozni nem szeretett, börtönre is ítélték. Az anyuka törődő szeretettel nevelte cseperedő gyermekeit szegénységben, megértésben.

Történt aztán, hogy a fiúgyermek kezdett jól tanulni, így aztán tanári segítséggel ugyan, de az ország egyik legjobb középiskolájába mehetett. Innen aztán egyenes ívelt a pályája felfelé, bár izgága természete miatt itt konfliktusba került a kollégium igazgatójával, így újra csak Pápán folytathatta az iskolát.

1981-ben már a KISZ-ben találkozunk vele, mindenféle funkciói voltak, de igazából – az egy db. Orbán Viktoron kívül - nem figyeltek föl rá - így aztán egy időre a politikai pályafutását be is fejezte, mígnem...

Medgyessy Péter 2002-es választási kampányában tűnt fel újra. Főtanácsadója lett a miniszterelnöknek, aztán sportminisztere, aztán 2004-ben köszönetképpen meg is fúrta. Szintén ezévre tehető az egyik okossága: "Akinek egy szobája van, az kettőt, akinek kettő van, az hármat, akinek három, az meg családi házat. Akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemelne." Ezidő alatt - sportminiszterként - alakította ki magáról azt a képet, hogy igazi baloldali politikusként komoly elképzelései vannak Magyarország ideális jövőképéről és alkalmas a miniszterelnöki poszt betöltésére. Nyíltan alternatívának jelölte magát Medgyessyvel szemben.

Jött a rosszemlékű kettős állampolgárságról történő szavazás. A Mi Ferink a hátán vitte a kampányt. Végigjárta az országot, minden jelentősebb városban lakossági fórumot tartott és kampányolt, hogy a szabaddemokrata koalíciós partner „Nem”-jével - vagy legalábbis otthonmaradással - kell szavazni. (Emlékszünk rá? Én bizony igen: a népszavazás meghirdetésekor az SZDSZ elnöke jelentette be, hogy az MSZP is a „Nem”-et támogatja.) Kampányának meg is lett a hatása - hisz akkor még népszerűségnek örvendett - megtörtént a szavazás, a nemmel szavazás rajt maradt a szocikon, hiába volt nyilvánvaló, hogy számára az MSZP csak egy ugródeszka volt, hogy bekerüljön az országos politikába. Olyan messze állt és áll tőle az igazi baloldaliság, mint Makó Jeruzsálemtől.

2006. áprilisában az MSZP ismét nyert a választáson, amelyben tagadhatatlanul nagy szerepe volt ama bizonyos TV-vitának, amikor Orbán Viktornak sámlira kellett állnia, amikor zavartan forgatta a szemét, papírból dadogott, mert pont az a Gyurcsány jött vele szembe, akit fiatalon ő maga emelt piedesztálra a komcsik közül. A mi pápai szegénylegényünk, aki addigra már régen milliárdos lett, ismét az áhított miniszterelnöki pozícióban találta magát, ezúttal nem árulással, hanem demokratikus legitimációval. Következtek a kommunikációban nagyot akaró édes semmittevés hónapjai. Kiderült (persze csak szűk körben), hogy a "király meztelen". Azon kívül, hogy fogjunk össze (mindenki, a FIDESZ is, Gyurcsánnyal) nincs program. Valamit tenni kellett.

És akkor jött... az a bizonyos őszödi beszéd. Jól lecseszte a szocikat amiatt, amit korábban az ő vezetésével, az ő megfellebbezhetetlen irányításával csináltak, vagy nem csináltak. És természetesen gondosan szétterítette a fekáliát többes szám első személyben, jótékony homályban hagyva, hogy tkp. konkrétan, darabra, kik is azok, akik azt mondhatják, hogy „végighazudtuk az utolsó másfél-két évet”? A saját maga által "szenvedélyesnek" minősített beszéd a kutyát sem érdekelte a média berkeiben, pedig a mi Fletónk kommunikációs stábja végigházalta őket. Egészen fél év múltáig, amíg a Magyar Rádió frissen kinevezett elnöke pár trágár mondatot nyilvánosságra nem hozatott a közrádió egyik déli műsorában. Tömeges tiltakozás, zavargás, kukaborogatás, TV Székház ostrom stb. láttuk a tévében. A botrány után a szocialista párt a rendszerváltás utáni történetének legsúlyosabb vereségét volt kénytelen elkönyvelni a 2008. október 1-jén tartott önkormányzati választáson. Ennek eredményeként több MSZP-s politikus által vezetett megyei jogú város élén történt őrségváltás, valamint Budapest és Heves megye kivételével az összes többi megyének fideszes politikus lett a vezetője.

Ugye egyértelmű, hogy itt kezdődött az MSZP népszerűségének hirtelen zuhanása?

Ugye egyértelmű, hogy ezt a Mi Ferink idézte elő? És még nincs vége...

2009 tavaszára annyira népszerűtlen lett, hogy 18%-os népszerűségi indexével Magyarország valaha volt legnépszerűtlenebb miniszterelnökévé vált. A válaszadók 18%-a tartotta volna hatalomban a kormányt és 81% szerint rossz irányba mentek a dolgok. Ezek a valaha mért legrosszabb eredmények voltak.

Miután sikerült maga körül mindent tönkretenni, 2009. március 21-én az MSZP kongresszuson váratlanul bejelentette, hogy ő hősiesen félreáll, föláldozza magát a „reformok érekében”. Nem kívánja tovább betölteni a miniszterelnöki tisztséget. Jött a cirkusz a miniszterelnök jelöléssel (majdnem egy tucat, gondosan kiszivárogtatott nevű jelölttel), ami a valóban kármentő Bajnai Gordon megválasztásával ért véget.

És még mindig nincs vége...

Miután Gyurcsány Ferenc minden egykori tisztségét elvesztette, a Táncsics Alapítvány vezetését kérte magának. Megkapta. Az előző években az ő nevével fémjelzett, több millió forintot felemésztő Amőbát – emlékszünk rá? - vágták tönkre a hívei, most a Táncsics égisze alatt működő Kapcsolat.hu-t tűzte ki célul prédának. Hatalmánál fogva átalakíttathatta, odavitte az őt imádó fanatikus csapatát. Elkezdte építeni - az MSZP infrastruktúrával - az új pártját. Amit persze letagadott. Előbb platform formájában - látva, hogy így nem tudja kinyírni a szocialista pártot, hát kiváltak. Elsikkasztották az MSZP 10 országgyűlési, és több tucat önkormányzati mandátumát. És azzal lépett le, hogy segíteni fogják egymást az MSZP-vel, és az ő régi pártját soha nem fogja bántani.

Ezek a szavai ugyanannyit értek, mint a többiek.

De bizony, hogy bántotta. Ő is, a csapata is, élükön Gréczyvel -, a fanatikus szektatagjairól nem is beszélve.

És akkor még nem is beszéltem arról, hogy első alkalommal is az MSZP hátán jutottak be a parlamentbe, és a 2014-es választásra is azért erőszakolták ki az együttműködést, hogy biztos helyük legyen az országgyűlésben és az Európai Parlamentben. De erről majd legközelebb...

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Oldalak