A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az ellenzék elveszejtette a választást

via Népszava Online

2018. április 9. 13:21 | 1 hozzászólás

„… hiba volt a választókerületi koordinációt és a külön listát erőltetni.”

2014-ben a baloldal 10 egyéni választókerület húzott be, és összesen 38 parlamenti mandátumot szerzett (az LMP 5 képviselőjével együtt 43-at). Most 13 egyéni körzetben nyert és 30 országgyűlési képviselői helyre ülhet le (a zöldpárt embereit is számolva 38 honatyai szék illeti). Mivel a parlamenti választást többségre játsszák, ezt meglehetősen nehéz lenne sikerként magyarázni. Az okait viszont fel lehet tárni. Érdemes az egyéni győzelmekből kiindulni: ha négy éve kevesebb választókerületnek összességében több mandátum lett a vége, akkor egyértelműen a kijelenthető: a közös lista és miniszterelnök-jelölt hozta be a pluszmandátumokat. Következésképpen hiba volt a választókerületi koordinációt és a külön listát eröltetni. (Arról nem beszélve, hogy a körzetekben sem sikerült összehangolni az indulást, az eredmények tanulsága szerint mintegy 17 választókerület nyerhető lett volna, ha a demokratikus ellenzék egy jelöltje áll csak szembe a  Fidesz emberével. És bizony ez a 17 ellenzéki képviselőjelölt lazán keresztbe verhette volna az újabb Fidesz kétharmadot.)

Hogy teljesen világos legyen, a külön lista azoknak a pártoknak állt érdekében, akik úgy döntöttek, 2022-re koncentrálnak, addig is kigyúrják parlamenti frakciójukat, és megerősítik jelenlétüket a Tisztelt Házban. A listán pedig valamivel jobb - 6,9 százalék - pedig 8 fős frakciót mutathat fel. Ehhez az eredményhez az kellett, hogy a zöldpárt mintegy száz helyen állva maradjon, ha nem teszi listán jut be a Tisztelt Házba, ez pedig a kimúlását jelentette volna: mindössze egyetlen képviselőjelöltje győzedelmeskedett egyéniben (Csárdi Antal lett a menő az V. kerületben), még Szél Bernadett társelnök sem tudta bevenni választókerületét. A parlamenti küszöbben éppen hasra nem eső DK (listán mintegy 5,5 százalékot szerzett) 9 fős képviselőcsoportot hozott össze.

Tovább...


A cikk eredetije: Az ellenzék elveszejtette a választást


Hozzászólások

csejoska képe

csejoska
10 hónapja

Most hátultól kezdem !  Megdöbbentő azon pártok(cskák) NAIVITÁSA, akik a 2022 es választásokra "gyúrnak" !!! Emlékezzenek a fidesz szalámi szeletelő gépezetére.(Vagy éppen a "putyini módszereire", hiszen at eddigi tapasztalatok alapján ennek alkalmazása sem kizárt.)

Amennyiben igaz a 100.000 es szám (mármint azok számszerű többlete, akik a fidesz ellen szavaztak) akkor nem lett volna okafogyott a 2014 es "összefogás".

A baloldali ellenzék nagy hibája, hogy eleve nem tudják a valódi tömegbázisukat megbecsülni. Vajjon a fidesz ellen voksolók hány százaléka lehet az, aki  (nem igazán elkötelezett baloldali ugyan) de a közéleti, gazdasági anomáliák miatt fordult el a fidesztől és voksolt valamelyik ellenzéki csoportra?

És még- még sorolhatnánk az okokat, de minek! Hiszen a baloldalhoz közelebb álló  kisszámú média  már előre jelezte a szükséges intézkedések

szükségességét  ami a "pártönzések" miatt félresikerült  és  megkésett volt.