A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A magyarok nem akarják, hogy a határon túliak is szavazzanak

via Népszava Online

2018. január 11. 11:51 | 1 hozzászólás

A teljes népesség mindössze egyötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – ez derül ki a Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült felméréséből.

Hetven százalék nem ért azzal egyet, hogy a határon túliak szavazzanak, 40 százalék el is venné a szavazati jogot. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert. Ez a summája a Republikon felmérésének.

Viszont azok, akik ellenzik a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok szavazati jogát, megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni tőlük ezt a jogot: a megkérdezettek 40 százaléka fosztaná meg őket a szavazás lehetőségétől, 31 százalék viszont ellenérzései dacára sem venné vissza a választójogot.

Meglepő, de még a Fidesz-szavazóknak is csak a 37 százaléka ért egyet a szavazati jog 2010 utáni kiterjesztésével, 26 százalékuk a baloldaliak többségéhez hasonlóan visszavonná a döntést, további 32 százalék pedig érvényben hagyná ugyan, de nem ért vele egyet.

Váratlan az is, hogy a Jobbik szavazói még a baloldali-liberális szimpatizánsoknál is nagyobb mértékben utasítják el a külhoni magyarok választójogát: 58 százalékuk elvenné azt. A felmérés is jelzi, milyen fontos kérdésnek tartják a hazai választók azt, hogy a Fidesz a határon túli magyarokkal döntően befolyásolni tudja a választást.

Tovább...


A cikk eredetije: A magyarok nem akarják, hogy a határon túliak is szavazzanak


Hozzászólások

Szudoczky képe

Szudoczky
1 éve

A szavazati jog megadása a külhoni magyaroknak csakis a szavazat maximálás miatt történt. Emlékeim szerint első körben szó sem esett erről, csupán a kettős állampolgárságról. Aztán alattomosan megadták a szavazati jogot is, ami kezdettől fogva célja volt a kormánypártnak. Jól kidolgozott stratégia része volt ez is, mint minden, a hatalom megtartására véghezvitt törvényalkotásuk. A legdurvább a választójogi törvény és a pártfinanszírozás átalakítása, de a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése is ebbe a sorba illeszkedik. 

Tehát, messzemenően nem értek egyet a külhoni magyarok szavazati jogával! Ne szóljanak bele a belügyeinkbe!