A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Távol tartják a külföldön dolgozó magyarokat a jövő évi szavazástól?

via Gépnarancs

2017. augusztus 31. 12:13 | 3 hozzászólás

Miközben már csaknem 300 ezer külhoni magyar szerepel a választási névjegyzékben, és regisztrációjuk a választás előtti 15. napig folyamatos, a külföldön dolgozó – azaz magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon lévő – magyarok regisztrációja legkorábban január 8-án kezdődhet meg. Sőt az sem kizárt, hogy ez utóbbi csoport tagjainak akár március közepéig kell várniuk, hogy bekerüljenek a számukra választási részvételt lehetővé tévő külképviseleti névjegyzékbe – írja a Magyar Nemzet.

A külhoniak viszont – akik bármikor bekerülhetnek a levélben szavazók névjegyzékébe és tíz évig maradnak benne (sokszor elhalálozásuk után is érvényes szavazókként) – jóval nagyobb arányban, mintegy 95 százalékban a Fideszt támogatják. A kormány vélhetőleg épp emiatt nemrég kampányt is indított azért, hogy lehetőleg minél többen regisztráljanak közülük már most.

Miközben a magyarországi lakcímű és itthon is szavazó választópolgárok automatikusan bekerülnek a névjegyzékbe, így szavazhatnak is, a külföldön dolgozó magyaroknak – ha van magyarországi lakcímük – minden egyes választáson vagy népszavazáson előzetesen kell kérniük a nyilvántartásba vételt. A folyamat viszont csak akkor kezdődhet el, ha az államfő kitűzi a választás időpontját, ami az azt megelőző 70–90 nap között lehetséges. És mivel az országgyűlési képviselők választását az alaptörvény szerint áprilisban vagy májusban kell megtartani, a legkorábbi időpont a regisztrációra január 8., míg a legkésőbbi március 18. lehet. Vagyis eddig az időpontig senki nem jelezheti, hogy külföldön akar szavazni, még akkor sem, ha tartósan külföldön dolgozik, és tudja előre, hogy részt akar venni a voksoláson. (A választás jó eséllyel április 8-án lesz majd, az ennél korábbi időpontra, április 1-jére esik ugyanis húsvét.)

Tovább...


A cikk eredetije: Távol tartják a külföldön dolgozó magyarokat a jövő évi szavazástól?


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Ennyit az "egyenlő mércéről" a tetszési indexnél!...

Szudoczkynak én is plusszoltam, mert hasonló hsz-e van az egyetértésünket illetően, mégis az övé csupa plusz, az enyém csupa mínusz. Legalább Ő viszonozhatta volna a plusszomat... 
Na mindegy!
Tényleg én vagyok a banda csúfja, pedig se nem nyeltem le a gyantát, se nem rókáztam le a nagybőgőt, mint ama banda tagja! :DDD
Bár szívesen lerókáznék néhány tagot itten, akik "valakinek" képzelik magukat!:P:P:P

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

"Szóval, meg kell találni a külföldön élő magyarok megszólításának a módját, ne csak a FIDESz kampányoljon, nem hiszem el, hogy ők annyival okosabbak és mozgékonyabbak -"

Már csak azért is meg KELL próbálni, mert a külföldön dolgozók közül legtöbben éppen a FIDESS kormányzás ELŐL, vagy MIATT menekültek külföldre!:(((
Különösen azok, akiket eleve ez a kormány rakatott ki a munkahelyéről -  különféle okokból persze (vagy nem tartottak igényt a munkájukra, vagy a fidess szemében "rossz fát tettek a tűzre", ezzel válva kellemetlenné számukra).
De a tények bizony makacs dolgok!

 

Szudoczky képe

Szudoczky
1 éve

Nos, ezt a szavazóbázist kell az ellenzéknek megszerezni! Persze tudom, hogy nincs nyilvántartás arról, hogy ki hol él a külföldön dolgozók közül, de el lehetne kezdeni a kampányolást pl. Londonban, összejöveteleket tartani, szórólapokat osztani, ismertetni a programokat. Aztán Hollandiában is van magyar közösség, Amsterdamban is össze lehet hívni a magyarokat. Szóval, meg kell találni a külföldön élő magyarok megszólításának a módját, ne csak a FIDESz kampányoljon, nem hiszem el, hogy ők annyival okosabbak és mozgékonyabbak - bár ezidáig az ellenzék nem bizonyította az ellenkezőjét. De meg kell próbálni!