A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A tüntetések kifulladása csalóka: a robbanásveszély nem múlt el

via HVG

2017. május 29. 10:48 | 2 hozzászólás

Ezrek ígérik, hogy ma este ott lesznek a Kossuth téren, a tavasz utolsó nagy demonstrációján. Mindeközben Síklaki István szociálpszichológus azt mondja, az egyes tüntetések valójában nem eresztik ki a feszültséget, inkább felerősítik azt. Marad tehát a kérdés: lehet-e tüntetésből cselekvés, elégedetlenségből rendszerváltás?

Az aktív és cselekvő ellenállás lehetőségét kell megteremteni

– ezt mondta szónokként Vágó Gábor, korábbi LMP-s politikus nyolc nappal ezelőtt, majd a demonstráció végén csak annyi kézzel foghatót tudtak bejelenteni: május 29-én, vagyis ma este újra tüntetnek, plusz június közepén lesz egy piknik, ahol elkezdik megteremteni "a folyamatos részvétel és az aktív, cselekvő ellenállás lehetőségét". Az aktivista állítja: „konkrét feladatokba kell bevonni az embereket”. Igen, de hogyan? A cél kijelöléséig Gulyás Márton már eljutott. Pár nappal a festékes akciója miatt indított bírósági eljárás után a Szabadság téren meghirdette a választási rendszer átalakításáért küzdő mozgalmát. Azóta csend van.

Felkerestük Vágót és Gulyást, hogy megkérdezzük, hogyan szándékoznak a változóan látványos utcai tiltakozásokból valódi mozgalmat építeni, konkrét politikai tetteket végrehajtani. És mit lehet tanulni az előző nagy tüntetéshullámok után indult, majd kifulladt mozgalmakból.

Nem igaz, hogy kudarc lett volna az évekkel ezelőtti tiltakozási akciók vége – állítja Vágó. A különböző hálózatok megismerték egymást és tapasztalatot cseréltek, szerinte már ez nyereség. A lényeg viszont az, hogy az akkor életre hívott Demokratikus Mozgalmak Szövetsége kitalálta, hogyan lehetne leváltani a rendszert.

"Az ellenzéki pártok eggyel hátrébb lépnek, a civilek kétharmadot szereznek a választáson, majd a 'jogállami forradalom' vagy rendszerváltás után jön egy újabb választás"

– ez Vágó szerint a recept. A volt parlamenti képviselő most nem a megvalósítás esélyeit számolgatná, ahogy mondja: „előbb a cselekvés kultúráját kell megteremteni, anélkül ez hasztalan teória”. A legutóbbi tüntetésen meghirdetett kezdeményezés épp ezt az első lépést szolgálná. Úgy tapasztaja, most sokkal több cselekvő ember van az utcán, egyre többen lépnek ki a komfortzónájukból, és mennek el tüntetni. Azt kell megtudni, hogy ökölrázáson túl milyen aktív cselekvésre lehet őket rávenni, akár csak annak biztosítására, hogy a kórházban legyen vécépapír vagy az iskolában kréta.

Tovább...


A cikk eredetije: A tüntetések kifulladása csalóka: a robbanásveszély nem múlt el


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Ez az "abszolut egoizmus"! :(((

Csak tudnánk, kik azok az "elegendő számú szavazók"?!
Nekik MIÉRT JÓ EZ AZ EGÉSZ BORZADÁLYOS KISZÍPOLYOZÓ RENDSZER?! :(((

Csak úgy kérdezem... Mert tudom, SZÍNT senki sem mer vallani...
Én legalábbis nem találkoztam olyan emberrel a környezetemben, aki BÁTRAN azt mondta volna: Én a fideszre szavaztam!:(((
 

Hardi-Tót képe

Hardi-Tót
1 éve

Teljesen mindegy, hogy kifullad, vagy nem, az Orbán-maffiánál célt nem érnek el, mert ők magasról tesznek arra, hogy az ország népének nagy része elégedetlen. Nekik meg vannak a hatalmuk fenntartásához elegendő számú szavazók, a többivel meg nem törődnek.