A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Közeleg a magyar nyugdíjrendszer összeomlása

via 24 HU

2017. május 12. 10:05 | 3 hozzászólás

A nyugdíjkassza jelenleg egyensúlyban van, ám 2030-ra a dolgozóktól levont járulékok már csak kilenchavi nyugdíj kifizetésére lesznek elegendőek – olvasható az Aegon Magyarország közleményében. Bár 13 év az egyén szempontjából hosszú időnek tűnhet, a nyugdíjrendszer szempontjából ez nagyon is rövid idő.

Jelenleg egymillióan dolgoznak minimálbérre bejelentve, amely után 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak. Ebből kellene megélniük legalább 15-20 évig.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint három út van a leendő nyugdíjasok előtt:

  • állami nyugdíj, ami a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése révén csak egyre idősebb korban jár
  • majd a gyermekeink eltartanak bennünket
  • állami segítséggel (évente 280 ezer forintos adójóváírás) megtakarítunk

Szerinte kár abban reménykedni, hogy a nyugdíjasok állami ellátást kapnak, hiszen a nyugdíjvilágot a demográfiai cunami elsöpri a következő évtizedekben. 2016-ban a magyar népesség 18,28 százaléka volt nyugdíjas. 2041-re viszont már 28 százalék, 2060-ra 33 százalék lesz az időskorúak aránya. Az ő ellátásukra nem kevés pénzre van szükség, hiszen az egészségügyi kiadások kétharmadát most is a 65 év felettiekre fordítja az ország. Ráadásul döntő többségben ők veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

Egy elképzelés szerint a nyugdíjasoknak is be kellene szállni az egészségügy finanszírozásába. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Arról, hogy pontosan mennyit is kellene fizetnie a nyugdíjasoknak, ebből a cikkünkből derül ki.

Tovább...


A cikk eredetije: Közeleg a magyar nyugdíjrendszer összeomlása


Hozzászólások

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
1 éve

Ezért kellene   a béreket  emelni. Kevesebben  vándorolnának el és persze  a nyugdíj is  több  lehetne, ha  nem nyúlják le. Hol, hol mindenki tudja kinek a zsebébe vándorolt a pénz.  Aki pedig  irígykedik, azzal nem kell  foglalkozni.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Nem beszélve arról, hogy az "aktív dolgozók" legtöbbje irígykedik a nyugdíjasokra, sokallják még az átlagnyugdíjakat is, mert ők kemény munkával sem kapnak annyi nettót kézhez.
Pedig jómagam is "rosszkor" mentem nyugdíjba, csodálkozik is a német nászasszonyom, hogy az én beosztásomban, amiben voltam (intézményvezető 20 évig!) hogy kaphatok ilyen kevés nyugdíjat?!

Hja, kérlek, ez itt Magyarország - mondtam neki! -  és nem Nyugatnémet, ahonnan Te kaptad a nyugdíjad megállapítását! Ugyanis ő félállásra is többet kap értékben, mint én, nem beszélve arról, hogy a rég elhunyt férje után is kap jócskán, mert az "gondoskodó" nyugdíjbiztosítást kötött neki.

Itt meg - ha jól emlékszem -, a Fidesz kormány "lenyúlta" a magánnyugdíjpénztárak pénzét.
Vagy rosszul tudom?
HOL A PÉNZ?!

 

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
1 éve

Már most is kevés az aktív dolgozók aránya. Gondoskodni kellene megfelelőbb  bérekről, amivel tartható lenne itthon,  az  elvándorolni  szándékozó  fiatalok nagyobb  része. A közhangulat sem elhanyagolható. Sokat hallani napjainkban, hogy  a munkavállalók tegyenek félre időskorukra - miből?