A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Lecigányozták a gyereket, felkenték a falra

via 24 HU

2016. szeptember 16. 11:10 | 3 hozzászólás

Rolandot az igazgató egyszer a nyakánál fogva felnyomta a falra, úgy, hogy a gyereknek otthon látszottak a nyakán az ujjnyomok – állította a nő. Kihívta a rendőrséget, látleletet vettek, feljelentést is tett. A nyomozást azonban pár nap múlva bizonyíték hiányában megszüntették. “Amikor én jártam az iskolába gyerekként, ő már akkor is rugdosta a lányokat. Igaz, akkor még csak tanár volt”.

A cikk eredetileg az Abcúgon jelent meg, Prókai Eszter írta, Tuba Zoltán fotózta.

Fogd meg a ceruzádat, menj haza, és dugd bele a cigány anyukád seggébe, egy édesanya állítása szerint ezt mondta a napközis tanár a többi gyerek előtt a gyöngyöspatai általános iskolában tanuló Rolandnak.

Nem ő volt az egyetlen roma asszony, aki a gyerekét ért hasonló lelki és fizikai bántalmazásról számolt be tanúvallomásában szerdán, a Gyöngyösi Járásbíróságon.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) alapítvány által indított kártérítési per újabb tárgyalásán azokat a szülőket hallgatta meg a bíró, akiknek a gyerekei továbbra is a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter általános iskolába járnak. Egy korábbi körben a már nagykorú, volt diákok mondták el, hogy szerintük hogyan hiúsította meg minden álmukat az iskola azzal, hogy a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatást kaptak.

Azt a Kúria már tavaly márciusban kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskola roma diákjait jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak. A mostani pert azért indította a CFCF, hogy az érintett gyerekek kapjanak kártérítést az iskolától, az önkormányzattól és a Kliktől. Tanulónként minden szegregált osztályban töltött tanév után 500 ezer forintot kérnek. A gyerekeket képviselő ügyvédek egyik fontos feladata annak bebizonyítása, hogy a roma diákokat a B osztályba, külön tették, míg a nem roma gyerekek az A osztályba jártak. A volt diákok közül nem volt olyan, aki legalább egy évet ne töltött volna el a teljesen szegregált osztályban, de akik integrált osztályba jártak, ők is arról számoltak be, hogy osztályon belül is elkülönítették őket.

Hiába tudta az abc-t, ment a béna osztályba

Farkas Krisztián fia most 13 éves, idén kezdi a hetedik osztályt. Elsőben még az A osztályba került, ahol roma és nem roma gyerekek együtt jártak. Két hónappal az iskolakezdés után azonban behívatta az iskola a szülőket, és az igazgató közölte velük, hogy “ha nem akarják, hogy a gyerekük innen az első osztályból menjen nyugdíjba”, akkor inkább kerüljön át a B osztályba, ahová csak roma gyerek járnak. Az apa azért is fájlalta ezt nagyon, mert az óvoda végén készült szakvélemény azt mondta Krisztiánról, hogy jó képességű, nem problémás gyerek, ráadásul az óvoda utolsó évében otthon megtanították neki az abc-t, és tízig elszámolni.

Tovább...


A cikk eredetije: Lecigányozták a gyereket, felkenték a falra


Hozzászólások

adamik_ képe

adamik_
2 éve

Hogy tanulj belőle!

Treszkes képe

Treszkes
2 éve

Mi keresnivalója van itt egy 5-6 éves cikknek?

oregnene képe

oregnene
2 éve

Rémtörténeteket mesélnek a cigányokról, de azt soha nem említik, hogy bánnak velük és, hogy a gyerekeikkel.