A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Leleplezésnek szánta Gyurcsány, hogy átengedi a kétharmados törvényt

via vs.hu

2014. december 16. 10:26 | 3 hozzászólás

Még egy fideszes képviselő hiányzásával is megvolt a kétharmad hétfőn a parlamentben. Ennek a magyarázata, hogy nem volt ott a szavazáson Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc sem. A Jobbik betegségre hivatkozik, a DK szerint ők csak ki akarták ugrasztani a Fidesz-Jobbik együttműködés nyulát a bokorból.

Noha a Fidesznek elvileg éppen hogy megvan a kétharmados többsége a parlamentben, akár tarthattak is volna a mai sarkalatos szavazásoktól, főleg, hogy Lasztovicza Jenő kormánypárti képviselő nem volt ma bent a voksolásokon. Ennek ellenére kényelmesen átmentek a kétharmados törvények, például a központi dohányellátóról szóló. Még annak ellenére is, hogy a fideszes Bencsik János szándékosan nemmel szavazott.

Mindez úgy lehetséges, hogy az ellenzék sem állt ki teljes létszámmal hétfőn, mint az például ennél a szavazásnál is látszik. A 198 képviselőből 194-en szavaztak, ebből 130-an igennel. Ez 67 százalék. Ha azonban 197-en szavaztak volna, akkor a 130 igen már csak 65,9 százalékot jelentett volna.
 
Ott volt, de nem szavazott a jobbikos Volner János, a Jobbik-pártelnök Vona Gábornál „igazoltan távol” feliratot jelez a parlamenti honlap, és nem szavazott Gyurcsány Ferenc DK-s - a parlamentben hivatalosan függetlenként ülő - politikus sem.
 
Az MSZP „Dőlhetett volna a kétharmad” címmel közleményt adott ki, eszerint az ellenzéki képviselők közül két pártelnök is hiányzott, „ha mindketten jelen vannak, és mindketten nemmel szavaznak, bukott volna a kétharmad. Nem így történt. A következményekért a Fidesz mellett immár az érintetteknek is vállalniuk kell a felelősséget”, írták.
 
A Jobbik közölte: „Vona Gábor a Parlament mai munkájában betegség miatt nem tudott részt venni. A Jobbik elnöke tegnap orvosi ügyeleten volt, antibiotikumos kúrája és állapota miatt a mai napon képviselői munkáját nem tudta volna felelősen ellátni. A Jobbik-frakció többi tagja az Országgyűlés munkájában részt vett”.
 
A Demokratikus Koalíció szintén közleményben magyarázta a szavazást: eszerint szándékosan maradt távol Gyurcsány Ferenc, mert „ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból”, hogy lelepleződjék a Fidesz-Jobbik együttműködés. „Vona Gábor előre bejelentett távolmaradása adta meg a biztos ​​alapot, melyet minden esetben kiegészített egy egy jobbikos szavazói magatartás. ​​A voksolás sikere nem billegett, ​mert ​egy-egy jobbikos képviselő, Vágó Sebestyén és Volner János vagy távolmaradá​ssal​, vag​y igenlő szavaz​attal hozzájárult az elfogadáshoz”, írták. „A leleplezés sikerült. Most már tudható, hogy a bajbajutott fideszes kétharmad bármikor számíthat a Jobbik támogatására”, írták.

A cikk eredetije: Leleplezésnek szánta Gyurcsány, hogy átengedi a kétharmados törvényt


Hozzászólások

NewTiborc képe

NewTiborc
4 éve

Elképesztő ez az állítás. Komolytalan és álnok.

 


titogart
4 éve

Tisztázzuk: 
Gyurcsány a Fidesznek segít?


titogart
4 éve

Tisztázzuk: 
Gyurcsány a Fidesznek segít?