A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Botka: "a Fidesznél a korrupció a rendszer logikája"

via Stop

2014. december 4. 09:35 | 15 hozzászólás

A veszprémi mandátumon múlik, hogy Orbán továbbra is korlátlan hatalommal bír-e - mondta szerdán a Hét Olajfa Egyesület rendezvényén Botka László.

Szeged szocialista polgármestere szerint pártjának az a fontos a jelöltállítás során, hogy a jövő februári voksoláson egy helyben jól ismert személy szálljon ringbe.

Az MSZP elnöksége azért döntött úgy, hogy támogatja Kész Zoltánt, mert civil, független jelölt és valamennyi demokratikus párt támogatásával jó esélyt látnak a győzelmére. E lépéssel megmutatják, hogy a civil társadalom pártján állnak. "Február 22-én ugyanis valódi esély van megbontani az orbáni túlhatalmat".

Az MSZP választmányi elnöke beszélt a John McCain szenátor által megfogalmazott Orbán-kritikáról is. Úgy vélte, egy ilyen magas rangú amerikai politikus, különösen egy konzervatív szenátor szájából még súlyosabb a bírálat. Azt jelzi: nemcsak a magyar kormány külpolitikája, hanem a teljes orbáni politika megbukott. "Már a kormányfő egykori szövetségesei is úgy látják, hogy Magyarországon megszűnt a nyugati értelemben vett demokrácia" - fogalmazott, hozzátéve: McCain nyilván nem a balliberális médiából tájékozódott. "A kritika Orbánnak, nem az országnak szól, de Magyarország látja kárát, hiszen elszigetelődik, aminek nagyon hamar gazdasági következményei lesznek". Ám McCain megfogalmazásával, miszerint Orbán újfasiszta lenne, Botka nem ért egyet, bár szerinte is fel lehet fedezni olyan elemeket politikájában, amelyek felidézik a fasiszta korszakot: "Orbán gátlástalanul használ olyan eszközöket, amelyek erre a korszakra voltak jellemzőek".

A korrupciós ügyeket is idesorolta, kiemelve, beláthatatlan következményekkel jár, ha a NAV-ban megbomlik a közbizalom. "Azzal, hogy egy ilyen súlyos korrupciós botrányban a NAV saját magát vizsgálja, gyanúba keveredett vezetőit pedig senki sem vonja felelősségre, az Orbán-kormány elért arra a szinte, hogy tényleg azt hiszi, mindent korlátlanul megtehet". Felidézte, pártját is támadták korrupcióba keveredett politikusaik miatt, ám a különbséget Botka abban látja, hogy "a Fidesznél a korrupció az egész rendszer logikája".

Botka szerint a gátlástalan hatalmi politizálás jele a civilek sorozatos támadása is, s ezen már nem "csak" a jogvédő szervezeteket érintő atrocitásokat, hanem a magánszemélyek, a hangjukat hallatók megfélemlítését is érteni kell. "Ez nyers fenyegetés, ami szintén a fasisztoid rendszerek eszköze". Mindez azt is mutatja, hogy a Fidesz megijedt. Az utóbbi időben Botka szerint megszűnt a kormányzás, bomladozik a rendszer, a Fidesz szétesett, ez látszik abból is, hogy olyan büdzsét nyújtottak be, amely készen sincs. A civil tüntetések, s a diplomáciai konfliktus megütötték a kormányt, miközben az ideológiájuk a régi: a legsúlyosabb elvonások a szociális szférára várnak, amivel több százezren kerülhetnek a létminimum alá. Figyelmeztetett: "a nyomor destabilizálhatja a demokráciát, s stabilizálhatja a diktatúrát". Ezért a választásokon hiteles baloldali programmal lehet legyőzni Orbánt, mert ha a baloldal most nem lép határozottan, akkor akár a szélsőjobboldal is hatalomra kerülhetn. "A kétharmados hatalom csak akkor tud megdőlni, ha a parlamenti többséget elveszíti a Fidesz, ezt sem az EU, sem a nyugati világ nem tudja a magyar választók helyett megoldani, nekünk kell lépni" - tette hozzá.


A cikk eredetije: Botka: "a Fidesznél a korrupció a rendszer logikája"


Hozzászólások

potyka képe

potyka
3 éve

igen. erről tényleg elég ennyi :)

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Kedves Barátom!

Nagyon sajnálom ha nem érted. Vagy amnéziás vagy? Nekem még most is futkos a hideg a hátamon, mikor Martonyi úr üvees szemekkel mondta a pofámba a főnökét védő hazug szövegét. Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók. Aki a trafikos, földrabló, nyugdíjpénztár rekviráló, stb. haverokat szolgálja Ő maga sem különb.Már megbocsáss, nem vagyok Gyurcsány fan, sem fogadatlan védő, a hibáit nagyjából ismerem, de egyenlőséget tenni  közé és a brigantik közé nagy blődség.Te is oyan vagy, mint a "cvil" tünetők, akik ostoba módon.egyenlőséget tesznek a 25 év kormányai közé. Nem szabadulunk ősi betegségünktől, zuhé víz, gyerek, minden. Utána meg a nagy nihil. Az meg külön kérdés, hogy a pártgyülölő civil meddig civil? Szerinted a kokós Juhász civil? u.is Ő találta fel ezt a hülyeséget.

Azon is csodálkozom, hogy a gyermek éhezést "miért rángattam ide" dolgot nem érted? Nos, csak azért, hogy szemléltessem milyen küönbség van ember és ember közt. Ennél aljasabb dolog nincs, pláne ha "kereszténynek" vallja magát az ember. Na látod én ezért nem teszek szivesen egyenlőség jelet egyének közé.

Azt is sajnálom, ha a kedvenced vonatkozásában fájlalod a jelzőket, ajánlom az MTI hiradásokon kivül más médiát is olvasásra. Remélem a másik személy vonatkozásában nincs gondod.

Azt is érdekesnek tartom, hogy neki nem kell évekig vezekelni, mint egyeseknek. Pedig Ő a kettesek közé tartozik akik szorgalmasan igyekeztek a diktátor hatalmát megszilárdítani.

Erről ennyit.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Teljesen igazat adok Neked, barátom. Ugyan is, akárki, jobboldali jelőlt, hiába nyerne, azzal a baloldal nem bontaná meg a 2/3-ot, hiszen ez a jobboldali figura, előbb, vagy utóbb a FIDESZ mellett szavazna! Ez esetben megbomlott a 2/3-ad? Nem tudom, hogy ilyen butaságot hogyan lehetne állítani. Martonyi, ha indulna és nyerne, akkor is a FIDESZ szavazatait gyarapítaná, tehát maradna minden a régiben. Egyszerűen nem értem, ezt a fals lgikát. Inkább azon kellene agyalni, hogy a baloldalnak tényleg jó e a mostani közös jelőlt, ugyan is "hűségesküt" nem tesz, bár mikor átszavazhat a FIDESZ-hez és akkor maradt minden a régiek szerint! /Persze, ha nyerne/. Valahogy az az érzésem, hogy a baloldal így jól nem járhat, de meglátjuk!  

potyka képe

potyka
3 éve

olvasd el még egyszer amit lejebb írtam. szvsz a 2/3-ad buktatásához Veszprémben olyan jelölt kell, aki megosztja a Fidesz szavazótáborát, és ennek egy, a jobboldalon tekintélyes jelöltnek kell lennie, akinek van motivációja.

Martonyi János ilyen személy, hiszen jobboldali, tekintélyes, országosan ismert és majdnem biztos vagyok benne, hogy atlantista és nem ért egyet az új orbáni ostpolitik-kal. Ezért hívják most Mo. külügyminiszterét Szijjártó "legmegbízhatóbb" Péternek.

Martonyi János szerintem beválna a "jobboldal lelkiismerete" a szerepben, ehhez pedig nem kell baloldalinak lennie. A 2/3-ad látványosan bukna, mégpedig politikai okokból, a kormány hibájából.

Ennyi, Ennek semmi köze "értékekhez" hanem a politkai realitásokhoz. Aki értékalapú politkát szeretne az nyerjen választásokat.

A többi csak a hirtelen jött dmolnar-i "Te nem a valós világban élsz." és plessat- "Te jó Isten!  Még valaki el is képes hinni," felkiáltások utóélete.

Nekem nem fáj, ha a DK-nak frakciója lesz, habár biztos vannak, akik inlább preferálnák ha ez nem valósulna meg, ezt jól látod. Ellenben Kész úrral igazából ennek a veszélye nem áll fenn ;)

Irod: Felnőtt, érett embernek illik különbséget tenni a tévedő és a rosszindulatú egoista, embertelen politikus közt.

Gyurcsány Ferenc renoméja érdekében ne nyissunk arról vitát az értékeknek mi közük a kórház- és az egészségügyi pénztár privatizációhoz. Valamint Magyarország érdeke figyelembevételével tekintsünk el a vitától, szerinted hogyan illik a "rosszindulatú egoista, embertelen" leírás Martonyi Jánosra.

Irod: Remélem avval is egyet értesz, hogy nálunk nincs gyermek éhezés

Nem értek vele egyet.

Viszont nem ez volt a téma. Nem is értem miért rángattad ide...

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Nos, figyu ide potyka barátom.

Jó lenne, ha az agarakat jóval hátrébb rendelnéd, mert  kezded megütni a felelőtlenség mércéjét. Nem tudom hogyan jött ide a DK-s szöveg, akárhogy lestem, nem láttam arra utalást Plessatt bejegyzésében. Mellesleg ha a DK-nak lenne frakciója, az miért fáj neked? Röhögnöm kell rajtad, neked inkább kell egy sértődött köpönyegforgató fideszes, mint egy Dk-s, csak ne legyen frakciójuk? Most már elhiszem, hogy ti akadályoztátok meg a frakcióalakítást. Tudod, ez nagyon, de nagyon szomorú, talán nem a fidesz az ellenfeletek? Én is ős MSZMP-s voltam, amit nem szégyellek, mint egyesek. Nektek bármennyire is hihetetlen, ott is dolgoztak becsületes emberek és voltak jó döntések, jóval több, mint most.

Értékitéletedben valami kurva nagy hiba leledzik, ha a Martonyi és Schiffer féle emberkéket többre becsülöd, mint a Dk támogatóit, avagy uram bocsá', le merem írni, a Gyurcsány Ferencet. Felnőtt, érett embernek illik különbséget tenni a tévedő és a rosszindulatú egoista, embertelen politikus közt.

Remélem avval is egyet értesz, hogy nálunk nincs gyermek éhezés, hisz azt egy keresztény igazmondó politikus áltitja, az ördög meg azt modja, hogy van. Jó lenne bizonyos dolgokon elgondolkodni, mert így a "barátotok" marad  a trónon örökre.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Igen, nehéz lesz, az biztos. De akkor sem hiszem el a 2/3-ad felbomlását, ha netán, mégis győzne a közös jelőlt, az nyilván a függetlenekhez ülne, de ebből még nem következne, hogy a különböző témák szavazásakor, kihez szavazna. Ezt csak azért is ki merem mondani, mert mindnyájan ismerjük a FIDESZ megkörnyékező tehetségét, adományok osztását, így minden előfordulhat egy olyan személy esetén, aki semmiképpen sem köthető a baloldalhoz, sőt, a civilek jelenlegi elhatárolódása miatt, ezt a gyanúmat még fel is erősítheti! Bár, ebben a dologban, ne legyen igazam!

potyka képe

potyka
3 éve

Az a kérdés mi a cél. Jelenleg az van az üzenőfalon, hogy a 2/3 buktatása. Én ezzel a feltételezéssel írtam Martonyí nevét.

Ha az a cél, hogy több baloldali képviselő legyen, akkor nyilván baloldalit kell jelölni (Kész úr sem az).

Ha az a cél, hogy a baloldali győzzön is, akkor egy nagy -saját jogon nagy- társadalmi tekintélyű jelöltet kellene állítani. Vagy egy közismert és közkedvelt, mert adakozó és a helyi életet szervező civilt/válallkozót vagy egy országosan ismert személyiséget. Veszprémet nem ismerem, úgyhogy helyi jelölthöz hozzászólni nem tudok. Országosan ismert baloldali személyiségekből, akit még a jobboldaliak is elfogadnak (mert a győzelemhez az is kellene) meg nincs sok.

Ha ilyen célok nincsenek, akkor bárki lehet jelölt, aki szerrtné az önéletrajzában ezt látni, hiszen úgyis veszteni fog.

Amióta a Fidesz a helyi alpolgármesterét jelölte, azóta a kivánt szintet is ismerjük. A jobboldal helyi népszerűségével és egy elfogadható jelölttel számolva: nehéz.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Én nem fantáziálok, csupán a saját érzésem szerint mérlegelem a dolgokat. Mégpedig, az a véleményem, hogy hiába állnak be egyes baloldali pártok a civilnek mondott jelőlt mellé Veszprémben, úgy járnak, mint Miskolcon, nem fognak nyerni. De, ha a csoda folytán mégis nyernének, akkor sem lesz több baloldali képviselő, mert... Nevetséges és egyben szomorú dolog, hogy a baloldal nem tud egy hiteles saját jelőltet kiállítani, akit mindnyájan támogatnának! Ja, igen, azért nem tudnak hiteles jelőltet közösen kiállítani, mert sajnos a baloldal sem hiteles, így az emberek ottani többsége, biztosan nem szavazna rá! Hát ez a véleményem!

Egyébként nem vagyok DK-s, még akkor sem, hogy tényleg, több dologban egyetértek velük és amit csinálnak, az hitelesebb, mint a béna MSZP-s megnyilvánulások.. Mondom mindezt, hogy nem titkoltam el soha, hogy tagja voltam az MSZMP-nek évtizedeken keresztül, aktívan is dolgoztam különböző reszortokban, amit soha nem szégyeltem. A rendszerváltás után, egészen 2010-ig támogatója voltam az MSZP-nek, sőt nekik is dolgoztam, ennek ellenére, ugyanúgy dobtak, mint sok más embert, így a förtelmes kormányzati munkájuk és a hiteltelenségük miatt az utóbbi pár évben már tisztes távolból figyeltem ténykedésüket. Az, hogy némely esetben a DK mellett szóltam? Nekem Ők voltak a szimpatikusok. Ennyi! Kár tehát engem bárhová is beskatujázni, alaptalanul is sértegetni! Azonban, ha neked igy dukál, akkor semmi gond, továbbra is elmondom a kritikai észrevételeimet bárki irányában!

potyka képe

potyka
3 éve

A DK két szép szeméért nem.  A "diplomáciai csatorna" kifejezés neked mit mond?

Amúgy érdekesnek találom, hogy a DK helyi "nemképviselői" :) láthatóan aggódnak emiatt a furó felvetés miatt.

Mi történt? Csak nem abban reménykedtek,hogy az új "jobboldali" jelölt elég rugalmas lesz ahhoz, hogy a DK négy képviselőjével kilegyen a frakció?

Mi a nagyobb fantázia? Az, hogy Martonyi János, aki Szijjártó Péter javára és az ostpolitik jegyében veszítette el külügyminiszterségét némi noszogatás után elvállalja, hogy saját politikai meggyőződését képviselve mentse a magyar jobboldal euroatlanti szénáját, vagy az, hogy egy noname kiugrott polgári körös megveri Veszprémben a fidesz jelöltjét úgy, hogy sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatja.

Fantázia...  :))))

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Te jó Isten!  Még valaki el is képes hinni, hogy Martonyi vállalna ilyen szerepet és szembemenne a FIDESZ-el? Ekkora fantáziával, akár bármelyikünket indíthatna a FIDESZ. A feleségem nem politizál, de még Ő is megmosolyogta a felvetést!

potyka képe

potyka
3 éve

jó, akkor nem a "valós világban élek". :)

Habár azt erősen kétlem, hogy Martonyi lopott.

Hazát árulni meg legfeljebb a Fidesz külügyminisztereként tudott volna.

Arról nem is szólva, hogy ezzel támadni Martonyit meglehetősen kontraprtduktív. és önleleplező. És őszintén van az a fokú hisztéria, amely gyomorrontáshoz vezet.

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Te nem a valós világban élsz. Martonyi semmi pénzért nem menne a fidesz, pontosabban a vezér ellenében. Mert hamarosan kiderülne róla, hogy lopott, esetleg hazát árult, vagy társai... Persze nagy valószínűséggel hamis vádak lennének, de ez kit érdekelne?

potyka képe

potyka
3 éve

Botka László elvállalta  a miniszterelnök jelöltséget? ;)

"Ezért a választásokon hiteles baloldali programmal lehet legyőzni Orbánt, mert ha a baloldal most nem lép határozottan, akkor akár a szélsőjobboldal is hatalomra kerülhet"

Hurrá. Végre ki lehet ezt is mondani.

potyka képe

potyka
3 éve

Nem tudom megkapta-e egyáltalán a Jobbik támogatását Kész Zoltán, mielőtt visszautasította, de az LMP és  a Jobbik támogatásának hiányában a valóságban egy helyben ismeretlen -atól még, hohy Polgári Körös és 1* szónokolt 1 tüntetésen semmilyen tekintélye nincs, viszont hozhat "árulás" pontokat- jelölt esély nélkül indul egy erős jobboldali körzetben.

A baloldali pártok a nagy semmiért állnak be egy jobboldali jelölt mögé. Nem tudom mennyire fogja ez a helyi baloldali szavazókat lelkesíteni.

Korábban írtam és fenntartom: HA diplomáciai csatornákon át sikerül őt meggyőzni ("udvarlással" hogyan máshogy?) akkor Martonyí János lehetett volna az a jelölt, akinek elméletben motivációja és a gyakorlatban elég tekintélye lehetett volna a választás eredményének megfordításához.

Külön bónusz, hogy MartonyI János a Parlamentben is önálló politikai tényező lehetett volna.


titogart
3 éve

Karácsonykor is fogunk tüntetni?