A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szele Tamás: Forradalmi semmi

via K.Úr Ír Blog

2014. november 18. 12:42 | 27 hozzászólás

Ezt a tudósítást kivétel nélkül mindenki utálni fogja. Ugyanis nem arról szól, mit kellett volna látnom a Kossuth téren a tegnapi tüntetés alkalmából, hanem arról, mit láttam.

Hát, nem lesz hízelgő, senkire nézvést sem. Elnézést kérek, nem tudok lelkesedni. Mondjuk, nem is tudom, miért kéne lelkesednem. Vagy kiért. Vagy hogyan. De bizonyára kéne. Sajnálom: nem megy. Pedig igyekszem.

Mikor a térre értem a legkedvesebb kolléganőm társaságában, nagyon jó hangulatú, mintegy ötezer fős tömeget láttunk, amely mentes volt minden agresszivitástól, sokszínűsége dacára. Én azt hiszem, akármennyire is rendszerváltó hangulat volt, mert tagadhatatlanul az volt, senki se várt forradalmat. Tán azért, mert nem is az volt meghirdetve. Nem láttam a tömegben szélsőségeseket, illetve ötezer emberből kettőt láttam, de azt hiszem, bármely tömegben jó lenne ez az arány. A beszédek színvonala az elfogadható és a kritikán aluli között mozgott, habár az egyik erős kétséget ültetett el amúgy is szkeptikus lelkemben.

Igen, az a bizonyos huszonöt év.

Ami el kéne törölni, és ez visszatérő motívummá vált.

Én, kérem, benne vagyok. Huszonegy éves lennék, pályakezdő újságíró több lapnál, és politizálnék. Mint az, aki mondta. Sok szempontból kellemes lenne, ám sajnos erre nem látok lehetőséget. De ha mégis, ám töröljük el. De akkor töröljük el mindenestől, ne legyen semmi a helyén, se internet, se rendszerváltás, se Spiró, se Esterházy, dobjunk ki mindent a Jelenkor Gőzhajójából. Gyros se legyen és mobiltelefon sem, valamint még sok más, internetet is beleértve. Ezek mind az elmúlt huszonöt év átkos eredményei. Majd legfeljebb feltalálom őket, bár a mobiltelefonnal bajok lesznek, mert nagyon nehéz összerakni a konyhaasztalon. Rendben, ha ezt akarjuk, legyen így. De minden jó véget ér egyszer, a beszédek is véget értek, és kolleginámmal nagyot sóhajtva az első kávé felé vettük az irányt, mely kávéhoz mások is csatlakoztak.

Azonban hírnök jött, pihegve szólt, miszerint a tömeg be akar menni a Parlamentbe, és ez nem egyezik a biztosító készenléti rendőrség véleményével a kérdésről. Nos: a fél kávé ott maradt, úgy rohantunk vissza. Hát kérem, a valóság ezzel szemben az, hogy a világon senki sem akart ám bémenni a cifra palotába. Vagy, ha valaki mégis, azzal én nem találkoztam. Egyszerűen csak annyi történt, hogy az eseményt nagyon rosszul szervezték meg, és a felkorbácsolt hangulatú tömeget ott hagyták a szervezők a rockbuli kellős közepén. Ez bizony hiba volt, nem kicsi, nem is lehet csodálni, hogy néhányan, közöttük 1956 hőse, Mécs Imre ott akartak maradni az épület előtt. Csak hát sajnos a kordonon belül, így a hozzájuk csatlakozó pár ezer fős kis társaság már kissé másképp értelmezte a helyzetet… nos, mikor visszaértem a térre, a Falk Miksa utcában volt szerencsém látni két század készenléti rendőr felfejlődését, egy harmadik század az épület Duna felőli oldalán állt, a negyedik a főbejárat lépcsősorát védelmezte nagy garral, és többször sikeresen visszaverte a semmit. Csodálatos formagyakorlatokat mutattak be éles helyzetben, bár a velük szemben álló forradalmi tömeg szó szerint kivetette magából még azokat is, akik a rendőrök felé merték dobni üres sörösdobozaikat, mint a mellékelt videó mutatja. Ahogy azt is mutatja a mellékelt videó, ahogy a hős rohamrendőr a tüntetőket kérdezi, miszerint fogalma sincs, hol lehet a parancsnok és mi a parancs, nem látták? (16:00-tól).

Nos, nem értettem, honnét ismerősök számomra a tömegjelenetek. Az Egri Csillagokból – igen, az épület védelmét gyakorlatilag onnét tanulhatták az eltűnt rendőrparancsnokok. Esküszöm, ezt a csapatot meg kéne hívni egy filmforgatásra – amúgy is végig az volt az érzésem, hogy nem egy eseményt látok, hanem egy rosszul kivitelezett forgatókönyvet. Nos, az indulatok nem eszkalálódtak, Eger várát sikerült megvédeni, sőt, a Parlamentet is, és Mécs Imrét sem bántották. Eddig jó.

Mi történt tegnap?

Kezdjük azon, mi nem. Forradalom semmi esetre sem történt. Meg merném kockáztatni, hogy senki nem is várt ilyesmit a megjelentek közül. Láttunk azonban egy éktelenül rosszul megszervezett békés tüntetést, melynek végén néhány ezer ember indulatosan emlegette más néhány ezer ember anyja istenit. A kialakuló káoszban a készenléti rendőrség példásan elhárította a felmerülő trópusi viharokat, szökőárakat, földrengéseket és az esetleg arra sétáló kelta druidákat, valamint csak a Jóisten mentette meg attól, hogy időnként megtámadja saját magát.

Időközben megtudta a magyar társadalom negyven évnél idősebb, mondhatni elenyésző része, miszerint ez elmúlt huszonöt évben hiábavalóan keccsölt, és természetesen ezt boldogan és büszkén kell tudomásul vegye. Becsületsértés zsebre téve, a többi mellé.

Mint magánember, hazaértem után megtudtam, hogy burzsoá vagyok, ami nem lepett meg, csak egy kicsit, és mindenki jobban látta, mi is történt ott, mint én, ami viszont meglepett. Főleg azok látták jobban, akik nem voltak ott. Ez szintén nem lepett meg.

Ezen kívül volt vidám káosz és mindenki kedvére elküldhette a kormányt a büdös francba, ami kifejezetten jó hatást gyakorol a kedélyre.

Eredmény? Konklúzió? Következmény?

Nem lesz.

Megint nem csináltunk semmit.

De legalább megadtuk a módját.

Ez úton szeretnék gyűjtést indítani a legközelebbi semmi megszervezésére, mert mégiscsak szebb, és méltóságteljesebb semmi lenne, ha meghívnánk rá tizenkét skót dudást, akik felvezetnék.

Bocsánat: nem tudok lelkesedni.

Maximum a skót duda szaváért, a történtek után.

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: Szele Tamás: Forradalmi semmi


Hozzászólások

lilla- képe

lilla-
4 éve

:)

már éppen leírtam, hogy ha ezt vagy ennek szúkített változatát majd meghallom felelős vezetőtől is előadva ott, ahol ajánlatként mutatja be a köznek

jutottam el eddig

"Hozzáteszem neked, hogy bizony erről Magyarországon vajmi kevés dolgot hallasz, "

egyetértek!

 

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves Lilla!

Akkor csak neked, csak most és csak itt mégegyszer (csak azért mert már nem tudom hányszor írtam le neked például személyesen.) De legyen.

Mondjuk egy olyan hogy új gazdasági modell Európa és benne természetesen Magyarország számára.

- A Progressíve Economy Iniative program- amely magában foglalja  az államadósság csökkentését, ( Költségvetési hiány) a szocilisan érzékenyebb Európa ( FNA és a hozzákapcsolt minimálbér és minimál nyugdíj új rendszere) ez nem csak a tanult gyámoltalanság leküzdését célozza meg, és az öngondoskodást segíti elő, de munkahely teremtési  vetülete is van.

- Az Adózásban elmozdulás az egységes adórendszer felé az egyszeri vagy életpálya adómodell általánossá tétele

- Monetáris unió megteremtése, az árfolyam kockázatok és különbözetek kihasználásának visszaszorítása

Demokratikus elszámolhatóság erősítése, az alapvető beruházások és szociális jogok normák feltételeinek egységesítése.

- a Finanszírozásban közvetlen út alkalmazása (nemzeti kormányok korrupció gyanús  viselkedésének és lehetőségének kiküszöbölése)

-  a megfelelő prioritások használata a K+F technológia azonos szintre való hozása, a képzésben és alkalmazásban, azonos érdekeltség legyen az alap és az alkalmazotti kutatások területén( ez például Magyaroszágon úgy fel van borulva, hogy ehhez igen csak erős szemléletváltozásra lenne szükség. Azt gondolom)

- A munka és jövedelem viszonyában a jövedelem legyen magasabb prioritásu-

 - Jövőképünk központi alakja a közösség és annak alkotó eleme az ember. A fenntartható élet lehetősége határok közé szorít minket, amely lehetőség határainak korlátait meg kell alkotnunk.

- Nem a növekedés a fő hangsúly, hanem a fejlődés, amit meg kell céloznunk. A luftballon is növekszik, ha levegővel töltik fel, de nem fejlődik sehova se.

Ennek egyik záloga a magasabb szintű tevékenység, amely nem csak az emberi lét záloga, de a művelődésünk jövőjét is jelenti.

A helyi demokráciák együttműködésének megvalósításával újra visszaadni a társadalomi összetartozás rangját, az identitás olyan megőrzését, amely egy integráció részeként szerepel.

Stb.

Akarod, hogy folytassam még kedves lilla, annyiszor leírtam már neked, hogy nem értem hogy miért kérdezed mindig ugyan azt. Mindig ugyan azt fogom leírni.

Hozzáteszem neked, hogy bizony erről Magyarországon vajmi kevés dolgot hallasz,  nem tudom miért- pedig ez lehetne egy kivezető út a dagonyából. Csak hát ki akarunk-e törni abból a bizonyos dagonyából, vagy csak vízzel akarjuk egy kicsit feltölteni, mert már az állóvíz büdös és frissíteni kéne.

Azt gondolom, hogy én például a víz frissítéshez nem vagyok partner, csak a kitöréshez. És te?

Ha igen akkor még mindig nem tudod, hogy merre kéne menni?

S, hogy ki lenne alkalmas ennek az interpretálására, Azt gondolom szét kéne nézni a kínálatból, Van egy két olyan fiatal akiből lehet ígéretes valami. Ha viszont besorolják a prakticisták tömbjébe, a szoc.libekhez, vagy a liberálisokhoz, akkor nem lesz belőle semmi sem, legfeljebb egy újabb „gigerli” a szó átvitt értelmében.

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Kedves katicabogar!

El fogják hajtani az MSZP-t, meg a DK-t, meg a többit, ha úgy megy oda, hogy figyusztok, majd én jól megszervezem (dehogy szervezi) és még pénzt is adok, csak tegyétek ki a pártlogót, no meg Tóbika (vagy más közismert arc) felszólalhasson... Hát ez így nem fog menni... Nékemm valahol az emlékeim között felrémlik (ezt hívják öregségnek), hogy tanultuk mi valamikor, hogy azt mondta az MKP, hogy "be a szakszervezetekbe". Ami nem azt jelentette, hogy bement a manus a szakszervezetbe és kijelentette, hogy ő bizonyisten de MKP tag, hanem azt, hogy bement, dolgozott, megválasztották bizalminak, sőt főbizalminak, oszt esetleg az is kiderült rólas (utólag), hogy MKP tag...

Ami az MSZP "mocskolását" illeti, nem tudom észrevetted e, hogy a kutya nem mocskolja, meg még a DK-t se (dettó LMP, és társai) hacsak ők egymást nem. Nem érdekesek, érdektelenek, figyelemre nem méltóak.  Felejtősek. Ezzel kéne szembenézni, szerintem... (Annak azért örülök, hogy bekalkuláltad a jövendő tagtoborzás - bázisnövelés - kudarcát és már meg van hozzá a "fefelős" is, azok a "szapulók".)

lilla- képe

lilla-
4 éve

""Úgy lehet, ha párbeszédet folytatok és nekem hatásosabbak az érveim, mint az ellenfélnek.""

sorolj érveket!

//esetleg személyeket, akik világosan képesek kifejteni azokat!//

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Tiszta szívből kívánom, hogy igazad legyen!

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves Katiicabogár!
Bocsáss meg ezúttal a Plessattnak van ám igaza.

Egy párt nem lehet sértődős.

Gondolj csak bele mi lett volna, mondjuk 1917 februárjában, ha a Bolsevik Párt megsértődik és sértődötten visszavonul, várva, hogy majd a munkások civil mozgalma felkeresi őket?
Szerintem még mindig arra várnának, hogy az Auróra leadja a jelet.

Én például azt gondolom, hogy Tóbiásnak igaza van, akkor, amikor azt mondja, hogy a civil mozgalmak számíthatnak a feltétlen támogatásra, addig, amíg a törvényes kereteket betartják.

( Jobb lenne errefele menni –igazabbnak tűnik ez az út)

Bocsi, de ebben a Harangozó egy kókler nyilatkozatot tett. Mi az, hogy majd megvárjuk, míg jönnek. És ha nem jönnek? Akkor mi van? Elmennek máshova: Az jó az MSZP-nek?

Tisztázzunk valamit. Nem a pártoknak vannak szavazóik, hanem a szavazók választanak a pártok közül.  Így ezt lefordítva nem a pártoknak vannak civil mozgalmaik, hanem a civil mozgalmak választanak a pártok közül, és tessék már tudomásul venni, hogy azt a pártot, amely az elefántcsont toronyban üldögél, és folyton megsértődik azt a kutya sem keresi meg.

Azzal nem kell törődni az MSZP-nek, hogy mit mondanak róluk- elég baj, hogy eddig ezzel foglalkoztak és nem a munkával. Dolgozni a köz-érdekében  - összeszorított fogakkal és visszaszerezni a köz-megbecsülését. Akkor majd jönnek. De addig, amíg megsértődik egy párt, és fensőbbségesen lekezeli a tömeget, a kutya sem fog vele szóba állni.  Ezt kemény munkával, szilárd ideológiai alapon állva, komoly agitációs hálózattal lehet elérni- és mindenekelőtt felelősséggel és felelősségvállalással

Viszont úgy „hogy mi eddig mondtuk - nem kellettünk, most, majd ha jönnek, akkor foglalkozunk velük, ha meg nem akkor úgy is jó” mentalitás a fittyfenét sem éri.

Ha ezt a metodikát követte volna, mondjuk 1920-ban a DAP Németországban, még mindig a Bajor sörpuccsnál tartanának. Jó lenne ezt megjegyezni.

Tehát, hiába dolgozunk, mert a mocskolódások, szapulások, nemtelen kritikák, becsmérelések - lebontják a munkánkat :( Ebben segítséget kérünk! Hagyják építkezni az MSZP-t és legalább a saját oldalunkon állók ne vessenek vissza a munkában :”

Nem, kedves Katiicabogár, nem dolgoztok, vagy dolgozunk hiába. Kit érdekel, hogy egy két elborult agyú mit mond. Senkit, ha látják, hogy annak, amit mondanak nincs igazságtartalma. Akkor igen, ha van.

Úgy nem lehet pártot építeni, hogy majd megmondom, hogy ki és mit gondoljon. = (By Harangozó)

Úgy lehet, ha párbeszédet folytatok és nekem hatásosabbak az érveim, mint az ellenfélnek. Akkor a nemtelen mocskolódások semmit sem érnek. Talán el kellene olvasni Leninnek a hatalom megragadása és megtartása című kis „pamfletjét” - pont erről szól ( Hú micsoda istentelen piszkos „komenista” meg bolsevista meg hú meg sej dolgot merészeltem leírni, nem is értem magam)  - de ha ez nem tetszik, akkor elolvashatják mondjuk a a Szobafestő - Mein Kampf-ját.  Ő is leírja ugyan ezt. ( Mondjuk, amikor a Tömegek szerepéről ír – és e szerep kezeléséről)

Tudod ezek az Urak értették a szakmájukat, és tudtak valamit, kicsit többet, mint például a Harangozó (nem azért, hogy dicsőítsem őket, csak hát a hozzáértést el kell ismerni még akkor is, ha nekem vagy másnak nem tetszik. Lásd, a Jobbik: ugyan azt a taktikát alkalmazza mint Hitler 1923- 24-ben, és még mindig működik- itt a példa.)

 Már írtam nem árt néha az ellenségeinktől is tanulni, mert van mit.

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves dmolnár!

Igazad van azzal kapcsolatban, hogy most a csitítgatás az nem sikk. Lenin sem azt mondta, hogy elég volt menjetek haza, Hanem odaállt és vállalta a vezető szerepet még akkor is ha tisztában volt vele, hogy ennek a forradalomnak lesznek "me,szeretem" következményei is.

Ha te analógiát hoztál fel én is analógiával jellemzem a helyzetet. %6-ban az ominózus sortüzeknél minden parancsnokot bíróság elé citáltak, de egyetlen  olyan embert sem aki a fehgyverek elé vittwe az embereket és utánna ott hagyta őket.  Azokat miért nem itéli el a bíróság. nekik nincs felelősségük? Dehogy nem csak magyaréknál nem szokás ezt a felelősséget felvállalni.

A Legbnagyobb magyarjaink inkább külföldiek, vagy más nemzetiségüek voltak és nem magyar nemzetiségüek. Gondolj Zrinyire, Petgőfire, de a 48-as szabadságharc vezető egyéniségére Kossuthra

A tömeget nem lehet "csak úgy+ magára hagyni, mert akkor valóban tesz arra hogy mi lenne az üdvös. Azt vezetni kell és irányítani hogy valóban elérje a célját amilrt a tömeg összejött.

A történelemben azok a "tömegmozgalmak sohasem voltak eredményesek amelyek csak úgy spontán működtek. A mostani csak úgy spontán megmozdulások sem hoznak semilyen eredményt. ASzokat az adókat bevezetik legfeljebb egy vagy két hónappal később és más néven.

Ezért mondom azt hogy a balodalnak figyelni kéne erre és nem elhúzódni ( pont Lenin példája az amelyik alátámasztja azt amit hiuányolok) 

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Az MSZP éppen, hogy a bázisa növelésén dolgozik. És hidd el tanultak/tanultunk. Munkát pedig nem kicsit fektetnek/fektetünk bele. A gyümölcse is megjön - feltéve, ha befejezik az MSZP állandó szapulását. Ismered a Kőmives Kelemen gondját ugye?

" Estefelé már szomorúsággal ment az építés, mert amit délelőtt felraktak, estére leomlott. Amit este raktak, az másnapra leomlott. Semmiképpen se vót jó a munkájok..."

Tehát, hiába dolgozunk, mert a mocskolódások, szapulások, nemtelen kritikák, becsmérelések - lebontják a munkánkat :( Ebben segítséget kérünk! Hagyják építkezni az MSZP-t és legalább a saját oldalunkon állók ne vessenek vissza a munkában :(

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Ha igaz lenne az állításod, akkor én sem aggályosodnék! De sajnos nincs és ebben a felfogásban , nem is lehet igazad. Azt a mondást nem szeretném ismételgetni, hogy ha "kidobnak az ajtón, menj vissza az ablakon". Félretéve ezeket, vedd már észre, hogy igen is lesz olyan párt, amelyik nem lesz olyan szemérmes, és jelentkezik is a segítség nyujtásra. És előbb-utóbb el is fogadják, mert kell a háttér! És ilyen, a mostani felfogás alapján az MSZP ismét vesziteni fog, nem először. A fene azt a nagy erkölcsösségüket, sokra mennek, mentek eddig is vele. Ugy látszik, nem tudnak tanulni. Pedig most van itt a nagy lehetőség a bázisuk növelésére. Csak el kellene kezdeni, politikusan, érvekkel, meggyőzésse. Egy kicsi befektetett munkával. A gyümölcse is megjönne. De nehogy megint megelőzzék, mert akkor már a magyarázat sem fog segíteni, kedves katiicabogár.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

"Ők nem úgy gondolják, mármint pl. az MSZP, hogy Ők keresik a kapcsolatot a civilekkel, hanem arra utal, hogy a civileknek kell majd őket megkeresni és a támogatásukat kérni."

Ha te jelentkezel valahol, felajánlod a segítségedet, támogatásodat és  határozottan elzárkóznak tőled - akkor nem az elutasítónak kell jelentkezni, hogy mégiscsak szükségük lenne rád?

Állandóan azt kapják a pártok (és nem csak az MSZP), hogy hagyják békében a civileket. Szerinted nem az következne újra, hogy "rátelepednek", hogy "erőszakoskodnak"....

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Igen, én is így gondolom ! Azonban az is nagyon szembetünő volt, hogy a ma reggeli START műsorban /ATV/ az MSZP részéről Harangozó frakc.vez.helyettes volt a vendég, aki a hozzá, ez ügyben feltett kérdésre úgy válaszolt, hogy szerinte is elapad ez a tüntetéssorozat, ha nem keresik meg a pártot támogatás céljából, stb. A baj ezzel csak az, hogy a szavaiból kivéve, Ők nem úgy gondolják, mármint pl. az MSZP, hogy Ők keresik a kapcsolatot a civilekkel, hanem arra utal, hogy a civileknek kell majd őket megkeresni és a támogatásukat kérni. Na ez a problémám ezzel. Hát nem a baloldali pártoknak kellene mielőbb mindent elkövetni, hogy közeledjenek a civil mozgalmakhoz és ne csak tanácsokkal, hanem minden eszközzel lássák el az eredményesebb megmozdulások lebonyolításának érdekében. Valahogy azt látom ismét, hogy az bMSZP-ben megint fordítva ülnek a lovon és várják a szájukba a sültgesztenyét. Ha tényleg így van, akkor bizonyára lesznek olyanok, akik ki fogják onnan énekelni!

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

"Az például, hogy az adott párt „nagy öregjei” nem szívesen vesznek ilyenbe részt."

Miért? Te szívesen rohangálnál népvezérkedni a sunyi korrupt politikusok ellen, mikor otton meg ott van a "csekély" párszázmilliód amit, hmmm... megtakarítottál a politikusi éveid alatt? Hát ugye akkor már inkább elslattyogok a tévébe (valamelyikbe) és elmondom, hogy ezt nem így kell ám csinálni...

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Hát hiszen pont erről van szó... Érezni kéne, hogy egyre nő az elégedetlenség, amit ugyan ideig-óráig le lehet folytani, de azután már nem, és kitör magától. A kérdés az, hogy sikerül e úgy alakítani a dolgokat, hogy ne eszement örjöngés legyen a vége. A tömeget hibáztatni, hogy miért nem ilyen, vagy olyan, és miért ordibál, meg miért nem megy haza, hát, hogy finom legyek, erős tévedés.  A tömeg nagy ívben tesz rá, hogy mi lenne a pilitikailag korrekt magatartás... Aki ma csitítgat, az leginkább azt éri el, hogy besorolják a "tehetetlen és pipogya" kategóriába (mint a mai demokratikus ellenzék összes pártját, úgy általában)...

(Nem analógiaként, de elképzelem, ahogy Lenin a forradalom előestéjén azt mondja a munkásoknak, akik éppen rohamra készülnek, hogy na, barátaim, elég volt, mindenki szépen menjen haza. Gondolom, másnapra már leírták volna a népek, mint vezért. Persze most nincs - még - Majdan téri hangulat, de mi lesz, ha lesz? Ki fog az élére állni?)

plalyA képe

plalyA
4 éve

Hát nem tudom, hogy mit gondoljak. Abban teljesen egyetértek a dmolnárral, hogy a népségnek kezd tele lenni a hócipője mindennel és mindenkivel. Abban is igaza van, hogy félő hogy ezt a dolgot, ha nem kezelik jól a baloldalon, akkor bizony  olyan terror fog eluralkodni, hogy ahhoz képest a  Birkenaui  tábor gyengéd teadélutánnak fog tűnni. A tömeg spontanitását egy ideig lehet engedni, aztán már nem. Fel kéne figyelni erre a tényre a baloldalnak.

A tömeg spontanitását kihasználni  illetve vezetni  a tömeg elégedetlenségét nem egyszerű feladat.

Hitler azért kerülhetett olyan hamar hatalomra, mert ezt a törvényszerűséget felismerte és a  spontán tömeget maga mellé tudta állítani. Néha nem ártana úgy mond az „ellenségtől” is tanulni, mert van mit.

 A régi tüntetések soha sem voltak spontán tüntetések, hanem szervezet tüntetések voltak. Viszont azt gondolom, hogy annak a felelőssége óriási, aki felvállalja annak az ódiumát, hogy majd ő vezeti a tömeget. Ez Magyarországon nem szokott sikerülni. Általában a nagy hangadók azok, akik legelőször elbújnak és  meghúzódnak, amikor arról van szó, hogy felelősséget kellene vállalni. Addig mindenki, hú de  tüntető, amíg a felelősség kérdése napirendre nem kerül, onnan már mindenki a kisnyuszi szindrómát adja elő. Nem az a gond, hogy a tüntetés mihez kezd hasonlítani, hanem az a gond hogy a baloldal nem akarja tudomásul venni hogy milyen erő volna a kezébe, ha a tömeg vezetését magához ragadná - pont pont pont . ( én is félek, hogy a Jobbik viszont tisztába van ezzel és rá fog játszani de alaposan)

Nem biztos hogy karizmatikus egyének kellenének, inkább józanok, akik tudják hogy mit is akarnak.  Szilárd talajon állók és nem olyanok akik hajladoznak mind a nádszál a szélbe.  Van ám ilyen a baloldalon nem is kevés. Azt nem értem, hogy miért nem jelennek meg a színen és állnak oda a tömeg vezetéséhez. Tán a felelősség kérdése az ami motiválja őket is. A magyarok ebbe sohasem jártak az élen. Ez sajnos a történelmünk bebizonyította éppen elégszer. Tán ideje volna felnőni a feladathoz.

Van egy másik lehetőség is. Az például, hogy az adott párt „nagy öregjei” nem szívesen vesznek ilyenbe részt. Macerás nekik. Mert esetleg el kéne viselni a kritikákat is, amik például őket érheti – az meg ugye megint nem a magyar erőssége – mármint a kritika elviselése.

Aztán az is lehet, hogy a sértettség és féltékenység dominál és azért ilyen ez az egész.

Én mindenképpen bizonytalan vagyok - viszont egyet tudok. Ha nem lesz a baloldalon „ébresztő”,és nem kezdik el ezeket a spontán szerveződéseket vezetni – akkor elszalasztanak egy nagy lehetőséget. Azt gondolom, hogy lesz olyan erő aki majd élni fog vele, csak hogy az majd fog-e tetszeni? Ez a kérdésem.

Viszont akkor már nem lesz mit csinálni ellene.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Semmi gond :)

potyka képe

potyka
4 éve

igen, de ezek szerint félre értettelek. ezért elnézést is kérek.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Semmi ilyent nem írtam. Bizosan nekem válaszoltál?


titogart
4 éve

Teljesen feleslegesek ezek a tüntikézések, ugyanis a koreográfia meg van írva - meg kell várni a tavaszt
Orbán semmivel sem jobb a többi trógernél, de profikkal veszi körbe magát - tehát nem ezek a dilettánsok fogják megbuktatni - akik most telefonokkal bohóckodnak esténként - hanem akik felette vannak
"banki elszámoltatás" olyan ordas hiba volt, amit már nem lesz képes helyesbíteni
Mindenki számára egyértelmű, hogy a bankok nem hogy ezermilliárd forintot, de egy árva fillért sem fognak visszafizetni azoknak, akiket átqrtak
JFK sokkal diszkrétebb kifejezések miatt végezte hullaházban


titogart
4 éve

Valljuk be őszintén:
ezek a megmozdulások egyre jobban kezdenek hasonlítani a kocsmai proli szeánszokra...

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

No, ennyi sületlenséget sem olvastam még így egyhuzamban, és most nem a blog írójára gondolok, hanem a hozzászólókra elsősorban, de a blog író is mutat némi értetlenséget.

Először azt veti a tüntetők szemére, hogy hát nem akartak hazamenni és momentán azt akarták, hogy legyen vége ennek a vircsaftnak. Utána pedig sértődötten kárál azon, hogy úgyse lesz következménye az egésznek, úgyhogy kár is kimenni..

A következő hozzászólók pedig követik vakon a vezérfonalat. Fel is vetik a kérdést, miért is nem voltak jobb szónokok (csúnya beszéd, bizony), Minek üvöltöznek, no pláne artikulálatlanul, és egyáltalán miért is nem valami határozott céllal mentek oda. De ha nem is, legalább lett volna tizenkét pontjuk, amit átadtak volna (csak udvariasan) az első portásnak...

Nos, azt kell mondjam, hogy félreértés esete forog fenn. A tömegnek (úgy általában) kezd elege lenni ebből a rendszerből. Sőt, az elmúlt huszonöt évből is, amikor minden egyes kormányzással egyre mélyebbre nyomták a mocsárba (hogy finom legyek) miközben azok, akik lenyomták, pártállástól függetlenül, hogy, hogy nem, de erősen meggazdagodtak. Igen, ez a tömeg nem egységes (távolról sem) a céljaiban, legfeljebb egyen, egyre jobban elege van. Ennyi. 

Perzse lehet fanyalogni (nekem is vannak némi félelmeim, de nem egy tévészékház ostrom okán, hanem, hogy a jobbik kezébe kerül a hatalom), ábrándozni a régi tüntetésekről, amiknek semmi haszna nem volt, de legalább felszólításra hazavonult a tömeg és otthon azzal a kellemes tudattal aludt el, hogy jól kiordibálta magát és Attila, Istvá, Feri, stb. (nem kívánt törlendő) jól megadta nekik... 

Kéretik gondolkodni.


maganvelemeny
4 éve

Egyre több kommentben olvasható hogy civil tüntetésen többet nem vesznek részt. Magam is ezen a véleményen vagyok. Ezek csak lejáratták a kormány elleni tiltakozást. Nem csodálkoznék, ha rövid időn belül kiderülne, hogy a Fidesz rendezte ezt a tüntetést.

Amatőrök nekem ne játszák el többé a népvezért, mert ott helyben hiteltelenné válnak. Az üvöltöző, artikulálatlan, semmit mondó szónoklás és a trágárság pedig minden körülmények között kontraproduktív. Nem akarom ezeket látni többet!

potyka képe

potyka
4 éve

egyébként az első tüntetés célja még világos volt: az internetadó bevezetésének megakadályozása.

a későbbi tüntetések viszont politikaiak.

potyka képe

potyka
4 éve

Szóval szerinted rátelepedés esete forog fenn?

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Az előző két tüntetés nem sikerült rosszul. Azt a Gulyás Balázs szervezte. Nem tudom ő most hova lett, de ő biztosan nem hagyta volna a tüntetés végén magára a tömeget. Ő sem volt jó szónok, ettől függetlenül szólt a tömeghez. A tegnapi szónokok nemigazán. No és az az artikulátlan üvöltözés... Arról nem beszélve, hogy felesleges volt a trágár szavak ismételgetése (pár embert elküldtek a [email protected]ába)

Nem értettem, hogy mit akartak a Parlament előtt. Ha netán be tudtak volna menni (bár a rohamrendőrök jelenléte miatt ez szinte lehetetlennek látszott) - akkor mit tesznek? Megismétlődik a 2006-os TV Székház ostroma?

Mennyivel más lett volna, ha megszervezik, hogy legyen egy petíciójuk, vagy pár megfogalmazott pontjuk, hogy mit követelnének a jelenlegi hatalomtól.

Szóval..., kár volt ezért. Legközelebb már nehezebben tudnak megszólítani ekkora tömeget. Szerintem

potyka képe

potyka
4 éve

Körülbelül ugyanez történt Bajnai Gordonnal is. A lelkesedés megvolt, csak nem volt senki aki táplálja.

Az ambíció, de még a személyes karizma sem pótolja a koncepciót.

A kiváló politikai örökség pótolhatja, mint az történt Ferenc esetében, de ugye az a vonat már elment.

Amíg nincs koncepció így végzi be minden "önálló kezdeményezés".

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Bizony, igazad van, ezt nagyon elcseszték. Bebízonyított tény, amiről korábban is beszéltünk, hogy megfelelő vezetés nélkül ilyen tüntetés kudarcra van itélve. A FIDESZ meg jót röhög magában, hogy ezek a szerencsétlen civilek még egy valamirevaló tüntetést sem tudnak szervezni. Persze, nekik nem kellenek legalább háttérben a pártok. Ők ezt kikérték maguknak, igy csak elfuserálnak mindent, az emberek belefáradnak a sűrű vonulgatásokban, a semmitmondó, gügye szónoklatokba és lassan el fognak maradozni, igy el lehet náluk érni azt, hogy azt mondhassák , nincs értelme semminek. Ezt akartátok Ti önző "CIVILEK"?

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Nem utálom a tudósítást. Tökéletesen egyetértek és nagyon szomorú vagyok, hogy így alakult :( Elcseszték :(