A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szanyi Tibor: Hajajajajaj!

via Index

2014. április 18. 14:12 | 122 hozzászólás

Abból a különleges kávéból kérnék, amit szoktam! – kacsintott oda Szanyi Tibor az elegáns Pozsonyi úti kávézó pincérének, de nem virágnyelven rendelt rumra vagy viszkire, hanem koffeinmentes kávéra gondolt. Csalódottságunkban ezért gyakorlatilag két interjút készítettünk a szocialisták EP-listavezetőjével.

Az egyiket kizárólag a piálós imidzséről, az ivási szokásairól és a parlamenti italozásról – ez a jobboldali hasábban olvasható. A másikat pedig minden másról: elárulta, hogy magát marxistának tartja, Bajnait és Gyurcsányt viszont a tőke emberének. Egészen Pharell Williamsig jutottunk el, közben pedig szó volt a tisztújításról, hogy miért hívta ki Mesterházyt, és indul-e ellene újra, a Jobbik előretöréséről és az MSZP felelősségéről, Szanyi és a média furcsa viszonyáról, a feltétel nélküli alapjövedelemről és még a Blurred Lines-ról is.

Gyakran szokott fogadni?

Várjunk, most valakivel... el is vesztettem, ugye?

Igen, főszerkesztő-helyettesünknek jön egy karton viszkivel. A fogadás arról szólt, nyer-e az ellenzék országosan 50, vagy Budapesten 10 egyéni körzetet. Országosan végül 10-et, Budapesten 8-at sikerült.

Az az igazság, hogy nem nagyon szoktam fogadni. Életemben ez volt a második eset. De hát ezt elbuktam. Megajánlottam a viszkit, le fogom szállítani természetesen.

Rekorder volt a parlamentben, négyszer egymás után jutott be egyéni győztesként. Nem nehéz elengednie Újlipótvárost?

Több okból sem. Egyrészt nem megyek el. Kevesen tudják rólam, de egy hónapban én eddig is háromszor-négyszer voltam külföldön. Nem gondolom, hogy havonta 15 napnál többet kellene nekem Brüsszelben lennem. Két ciklusban gondolkozom az EP-ben, de úgy, hogy egy vadiúj kultúráját akarom megteremteni az európai képviseletnek, ami szorosan kötődik a választókhoz. Meg fogom tartani ugyanúgy a fogadóóráimat itthon. Még nem tudom, melyik szakbizottságba ülök be, de lehet, ez akár ki is marad, annyi dolgom lesz a hazai visszacsatolásokkal. De leginkább a gazdasági területen érezném jól magam.

Aktív halott akar lenni a kádertemetőben, ez dicséretes.

Nagyon téved! Nézze meg, kik a jelöltek a különböző országokból: mindenütt a belpolitikában frontembereket rakták be minden oldalról. Korábban a lista közelébe sem akartam menni, mert ugyanazt gondoltam, mint ön. De már teljesen más a lisszaboni szerződés óta, valódi döntések születnek Brüsszelben.

Akkor ezért cserélik le személyében is az MSZP delegációját.

Igen, így is lehet mondani, de nyilván ennek sok oka volt. Legfőképpen az, hogy minden frakciónkat lecseréltük, a budapestit, a szegedit, a parlamentit, nem lógott ki ez sem a sorból.

Az EP-ben viszont hosszú évek kellenek az elismerés kihívásához. Hogyan jutnak majd érdemi szerephez meg komoly feladatokhoz az új arcokkal?

Tévedés azt hinni, hogy csak nálunk van ez. Az EP nagyobbik hányada lecserélődik. Majdnem mindenki érzi a tétet, többnyire otthoni belpolitikában edzett harcosokat delegálnak.
Tisztújítás

Az MSZP-n belüli pártkarrierjét feladja?

Nem. A listavezető egyben a kinti magyar szocialista delegáció vezetője is lesz, az pedig hivatalból is tagja a pártelnökségnek. Tehát ha azt mondom, semmi mást nem akarok csinálni, akkor is ott fogok ülni, nem választott tagként, nem szavazó tagként, de állandó meghívottként.

Alelnök szeretne lenni?

Én mindig azt mondtam, a portástól az elnökig bármi.

Szóval az elnöki poszt is jöhet?

Pályáztam már egyszer, mutattam, hogy....

November-decemberben tisztújítás lesz. Indul újra?

Ezt október 6-án fogom megmondani, őszintén mondom, most fogalmam sincs. Nem tudom, mi lesz ennek a két választásnak az eredménye. Ha rosszul szerepelnénk az EP-választáson, azért az az én ambícióimat is bekorlátozná, akármi is lenne az én ambícióm. De biztos vagyok, az elnöknek is nagyon érdeke, hogy ez jól sikerüljön. Ha frivol módon akarnám megfogalmazni, az elnöknek több érdeke fűződik hozzá, mint nekem.

Ön volt, aki utoljára kihívta Mesterházy Attilát 2012-ben, előtte nem is volt nyílt verseny az MSZP vezetéséért. Bár mondták az elejétől, hogy nagyon sok esélye önnek sincsen.

Fene tudja, én akkor is hittem benne.

Miért hívta ki Mesterházyt?

Mást kellett csinálni. 2012-ben elment a ciklus fele és a párt semerre sem mozdult ki. Tudom, hány irodánk volt, hány irodánk lett. Tudom, hány tagunk volt, hány tagunk lett. 12-14 százalék körül volt az MSZP támogatottsága az összlakosságban. Ez az adat az egyetlen, amit elhiszek a közvélemény-kutatóknak. Olyan egyenes volt a görbe, mint egy halottnak! Se nem csökken, se nem emelkedik, engem ez dühített föl. Ez nem azt jelenti, hogy Mesterházy jó vagy rossz elnök, ez csak egy egyszerű ténymegállapítás volt. És pont ezért gondoltam, hogy akkor tessék, megpályázom az elnöki posztot. Most elővettem és elolvastam a választási vereség után az akkori programomat. Hát meglepődtem, amikor szembesültem a koherenciájával. Például én mindenképpen a mozgalmi jelleget szerettem volna kidomborítani. Zászlóshajóvá szerettem volna avatni a Népszavát. Mert a Népszava pártlap, most akárhogy is színezzük.

Média

Pártlap. Csak így?


Felvállalom, hogy pártlap. Egy szocdem napilap nem lehet más, mint a szocdem közösség lapja. Most ne bogarásszuk a tulajdonost, tartalmilag ez egy pártlap. Ahogy a Metropolt osztogatják, legalább a pártirodákban lehetne kint minden nap egy stóc a Népszavából, amit el lehet vinni. Sokat panaszkodnak a szimpatizánsaink, hogy nem kapnak kellő mennyiségű muníciót. Tessék, ott a Népszava!

Volt egy emlékezetes kommentcsatája a Népszabadság egyik fiatal újságírójával, akinek felpanaszolta, miért izélgeti az MSZP-t a lap, amikor pártpénzen működik.

Nagyon le van egyszerűsítve így, nekem nem ez volt a problémám. Tartottam egy sajtótájékoztatót fontos kérdésekről, mindenki le is hozta. Kivéve a Népszabadságot. És én azt kértem, ha már részben tulajdonosok vagyunk, annyi udvariasság szorulhatna belétek, ha már mindenki más lehozta a sajtótájékoztató tartalmát, akkor ti is megtehetnétek. Felőlem értékelhették volna úgy is, hogy hülyeségeket beszélt a Szanyi. De az, hogy tettek magasról az egészre, na ez fölbőszített.

Velez Árpád MSZP-pártigazgató is erre panaszkodott egy nemrég kiszivárgott hangfelvételen: „ne kelljen könyörögni azért, hogy egy cikk bekerüljön”. Ugyanazt mondja.

A sajtómunkában van olyan, és ne tagadják le önök se, igenis tudnak úgy dolgozni, hogy időnként azt kéri valamelyik politikus akármelyik oldalról, hogy ezt a témát kicsit nyomjuk meg. Hogy nem lenne rossz, ha lenne róla valami írás.

Speciel minket nem kért meg még politikus ilyenre. Hogy megy ez?

Akkor még egyszer. Én írok egy cikket. Ha én elküldöm önöknek, szerintem halál udvariasságból ezt le is hozzák. De az, amikor már a tizedik cikket küldöm, és tizedszerre mondják, hogy tűnjek a fenébe... És én tudom azt, van olyan újság, ahol nyolcadik éve csak negatív kontextusban lehet leírni a nevemet. És baráti lap! Hogy finoman fogalmazzak. Az egyik újságíró kottyantotta el: nézd cimbora, nálunk egy direktíva van. Volt erről egy szerkesztőségi döntés. Van ilyen.

A vereség elemzésénél többen arra jutottak, saját média kell az MSZP-nek, akkor tud erős lenni. Tehát ön szerint is.

Én erre javaslatot is tettem a régi pályázatomban: akár a Népszava bázisán kell legyen hetilap, meg annak rádiós, tévés, internetes ága. Bár én ma már egy könnycseppet sem ejtenék, ha nem lenne nyomtatott verzió, olyan mérhetetlenül tör előre az internet.

Ott van az Egyenlítő blog, nem most fedezi fel az MSZP az internetet.

Van egy blogom, hurrá! Hát egy blog akkor kezd el működni, ha reklámozod. Mert nem mindegy a kiterjedtsége, elérhetősége. Nem véletlen, hogy a buszra föltették Kálmán Olga Egyenes Beszédét. A Coca-Cola is attól lett ekkora, hogy jól reklámozták. Százezer évekig kibírták az emberek Coca-Cola nélkül, és nem volt emberpusztulás.

Az emberiség az MSZP nélkül is remekül kibírta jó sokáig. Kibírná a jövőben is.

Ez így van, de a Fidesz nélkül is.

Bajnai és Gyurcsány

Térjünk vissza a 2012-es tisztújításhoz: ha úgy alakul, hogy az ön programja nyer, nagyon más lenne most a végeredmény? Vagy akár az elmúlt két év? Ott lett volna Gyurcsány egy Szanyi Tibor vezette szövetségben?

Egy közös pont volt. Attilával mindketten kimondtuk: a választásra tető alá hozzuk a kormányváltó szövetséget. Hogy kik annak a tagjai, ebben voltak eltérések. Mint látjuk, Attila elsősorban a pártok világában kereste a szövetségeseket. Én pedig már akkor is a civil szervezetek, szakszervezetek felé léptem volna. A mi 13. kerületi sorozatos győzelmünk titka, hogy megállapodásunk van vagy 150 civil szervezettel. Ez azt is jelenti, hogy elmegyünk a közgyűlésükre és fölvesszük nekik a telefont, ha hívnak. Ez hosszú-hosszú éveknek a szőttese. Utólag belátom, szükségszerű volt ezt az ötösfogatot összehozni, különben a kampány arról szólt volna, hogy ezek egymás közt is versenyeznek. De szerintem még az is lehet, kevesebb szavazatot kapott az öt, mint amennyi szavazatot kapott volna az MSZP, ha külön indul. Ezt sem zárom ki.

Gyurcsány és Bajnai most az ellenfelei, ők vezeti a DK és az Együtt-PM európai parlamenti listáját. Őket baloldalinak tartja úgy, ahogy ön a baloldaliságot érti?

Vegyük tudomásul, a szociáldemokrácia nagy kísérlete, hogy megpróbálja összebékíteni a munka és a tőke dolgait, nem sikerült. A jóléti állam a social dumping irányába ment át. Nincs erre magyar szó, ez a társadalom lenyomása. Ez az, amikor 10 ezer ember birtokolja a világ vagyonának 70 százalékát. Vagy ezer ember. Vagy mit tudom én, ilyen extrém dolgok. Én azt mondom, a béke az soha nem kötött béke, az mindig kiharcolt béke. A neoliberális filozófia szerint viszont nincsenek szabályok, hadd menjen a szabad verseny, és majd a nyertesek valamit visszaadnak a veszteseknek, ne is harcoljunk. Na ez torkollott a social dumpingba.

Tehát baloldali Bajnai és Gyurcsány vagy sem?

Bajnai és Gyurcsány is a tőke embere. Komoly baloldali érzékenységük van, de összességében a politikai bázisuk egy tőkeoldali szabadpiaci gondolkodás. Amit nem tudok elfogadni.

Ez elég elvont. Konkrétan miben jelenik meg a különbség?

Mondok egy példát, és nyugodtan végig lehet kérdezni minden politikust, mit gondol. Ez egy legitim, európai szocialista gondolat, a PES-nek (Európai Szocialisták Pártja) a manifesztójában benne van: ott adózol, ahol a profitodat szerzed. Látszólag egy szikár mondat. De ha megnézzük a következményeit, benne van nem csak az, hogy helyben adózol, de az is, hogy nincs adózatlan tőketranszfer. És van még egy lépés: a tranzakciós pénzügyi adó százezer euró fölötti utalásokon fél százalék. Na most próbáld meg ezt meghirdetni Magyarországon! Beszéld ezt meg a Gyurcsánnyal vagy a Bajnaival, mennyire tetszik nekik! Én a saját választmányomban sem merem fölnyitni ezt a vitát, de ettől még ott van a manifesztónkban.

És mit képvisel Mesterházy Attila? Ő baloldali?

Igaza volt Gúr Nándornak: Mesterházy gondolatai, tézisei sokkal erősebben baloldali fundamentumokkal bírnak, mint bármelyik másik korábbi elnökünknél. Horn azért egy nehéz eset, mert az egy tök más történelmi szituáció volt. Ő privatizőr is lett, de az egy gazdasági kényszer volt. Mesterházy ténykedését viszont nagyon megbélyegzi, hogy elnökként jó arcot kellett mutatni a liberális irányba tartó erők felé is.

Jobbik

A vereséget értékelő választmányi ülésen felmerült valamiféle rendpártiság, ez mégis micsoda?

Ez egy szóhasználati félreértés. Abból indultunk ki, hol tarolt a Jobbik. Főként az elöregedett falvakban, ezt lássuk be, az országos átlaghoz képest is feleannyi volt a Jobbik támogatottsága a városokban. Budapesten 12 százalék vagy valami, a falvakban meg 70-80 százalék is lehetett szélső esetben. Ott a sok védtelen kis öreg, aki azt várja, mondja már neki valaki, hogy nem fogják elvinni a tyúkját. Arra nem válaszolt az MSZP, hogy a biztonság, a közbiztonság ideológiai szinten is fontos. Pintér kijelentette, hogy itt aztán két héten belül rend lesz. És mi nem rezonáltunk, hogy nemhogy négy éven belül nem lett rend, hanem még nagyobb gáz van. Nem volt erős mondásunk, a Jobbiknak bezzeg igen.

Mit kellene akkor a Jobbiktól eltanulnia az MSZP-nek?

Semmit. Viszont azt nagyon szeretném üzenni a Fidesznek, ne vihorásszon azon, hogy mit tudom én hány helyen megelőzte az MSZP-t a Jobbik, mert ahol az MSZP-t megelőzte a Jobbik, ott már a Fidesz nyakában van. Most a Jobbik érzi a mi jeges leheletünket a tarkóján, viszont a Fidesz meg a Jobbikét. Úgyhogy ezen gondolkozzon el Orbán Viktor, meg az összes többi hasonszőrű.

Az MSZP–SZDSZ-kormány idején mentek a pénzek az autópálya-építésbe, kicsit az SZDSZ-pártkasszába is, ahogy erre Medgyessy is utalt, de a kis falvakba éppen nem, sőt. Nem az önök kormányzása hagyta magára ezeket az embereket, akik a Jobbik karjaiba menekültek?

Ön ezt mondja, én mást. 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, 6 év után a hosszú távú dolgokat nem lehet számon kérni. Az vesse ránk az első követ, aki azt mondja, nem kellett volna kiépíteni az országos infrastruktúrát. Ami már megvan, az viszont tök természetes az embereknek. Ha nem lenne ott az a sztrádahíd, megőrülne az ország.

A kis falvakba viszont nem jutott el a fejlesztés.

Ezt én értem, de álljon meg a menet! 2004-ben léptünk be, 2006-ban indult meg a vidékfejlesztési fordulat, kis utakra nem lehetett költeni például. Az EU-nak hétéves fejlesztési ciklusa van. Az előző hét év az új tagországokban a gerinchálózat, autóút, vasút, villamosítás kiépítését preferálta minden szinten. 2007-től 2013-ig ez egy béklyó volt, a csatlakozás előtt volt elfogadva a terv, nem volt beleszólásunk.

Ha már a vasutak is szóba kerültek, a neoliberálisnak mondott Kóka János minisztersége idején elég sok szárnyvonalat bezártak. Kóka János államtitkára ön volt, ha jól emlékszem. Ezt hogy rakja rendbe a lelkében?

Először is a bezárt szárnyvonalakat a Fidesz se nyitotta újra. Sőt még be is zártak újabbakat. Semmiféle racionalitás nem hozta fel, hogy ezeket újranyissák. Én azt mondtam, és ezt a mai napig tartom, most figyeljen: ha a vonatkozó közlekedő lakosságnak taxibérletet adok, még az se kerül ezredannyiba se, mint annak a szárnyvonalnak a fenntartása! De én 2006-ig voltam ezért felelős, hogy utána ki mit csinált, hadd ne legyen az én sztorim.

Nincs összefüggés aközött, hogy kistelepüléseket leválasztottak az ország közlekedési vérkeringéséről, leromlott az intézményrendszer, a közbiztonság – és megerősödött a Jobbik?

Biztos van összefüggés.

Akkor meg is van, mi az önök felelőssége.

Állj, állj, állj! A mi számlánk a Jobbikkal kapcsolatban legfeljebb 2010-ig írható meg, azóta a Fidesznek a sara.

A számlán az áll, hogy az MSZP–SZDSZ kormányzása 16 százalékra hozta fel őket, 2014-ben a négy évvel korábbihoz képest csak 4 százalékponttal kaptak többet.

Ebben nagyon téved, mert 2006-ban például a Jobbik szellemi elődje, a MIÉP nem jutott be. Az, hogy 2010-ben mi történt, abban nem csak a szocialista kormányzás van benne, hanem egy kőkemény gazdasági válság, egy majdnem 10 százalékos GDP-visszaesés is. Hogy munkahelyek tűntek el 2008–2009-ben, nem csupán a kormány hibája. Izlandon a lakosság elvesztette a vagyonának az egyharmadát, egyik óráról a másikra, a mai napig ezt nyögik.

De hát maga a közbiztonsági probléma, ami most szóba került az MSZP választmányán, hogy nem volt rá receptjük 2014-ben, ott volt már 2010-ben is!

Ez nem csak közbiztonsági probléma. Az, hogy legyen rend, sok mindenre kiterjed. Példának okáért legyen rend a törvényhozásban, legyen rend a kórházakban, legyen rend az utcákon. A rendpártiság a law and order, ami viszont totál félfasiszta kifejezés. Én még kommunistaként is rendet tudok rakni a lakásomban, kitakarítani, mégsem leszek filozófiailag rendpárti!
Mercedes C-Klasse és Blurred Lines

Hoppá, akkor most térjünk át arra, hogy ön ezek szerint kommunista. Az?

Nem. De marxista igen.

Marxista.

Maximálisan, igen. De pontosítani szeretném. Marxnak a gazdasággal kapcsolatos nézeteit vállalom. Viszont nem szeretnék belebonyolódni abba, mi van például leírva a Kommunista kiáltványban. Mert ha hiszik, ha nem, az a maga módján egy fricskapamflet volt, nem úgy komoly irodalom, ahogy. Marxista vagyok, amennyiben ez a gazdasági és osztályszerkezeti analízisét adja a társadalomnak. Ez nem azt jelenti, hogy Marx minden betűjét vállalom. Ez olyan, mint hogy Mick Jaggert is imádom, de nem minden dalát.

Ha már Mick Jagger és zenei ízlés, kik a kedvencei?

Nekem most nagyon tetszenek ezek az új amerikai énekesnők. Katy Perry például. Nem csak zeneileg, az előadásban is. Nézze meg a Katy Perry legutóbbi három klipjét! Abban nagyon sok modernitás van, a zenetechnológia meg minden, majdnem azt mondom, iránymutató.

Valamiért azt gondoltam, inkább régebbi zenéket hallgat.

Egyedül a Rolling Stonest szeretem a klasszikusok közül, mindig igyekeztem az új hajtások legjavát figyelni, amit progresszívnek tartok. Az igazi kedvenc a Blurred Lines.

Ne, tényleg szereti a Blurred Linest?

Hajajajajaj! Még utána is olvastam, Robin Thicke-nek egy színésznő volt a felesége, és külön engedélyt kért tőle, hogy a szaftosabb jeleneteket a videóhoz leforgathassa. (Egyébként Szanyi Tibor is engedélyt kért a feleségétől, hogy a lenti gifen Thicke-re montírozhassuk.) Mind a felesége, mind ő nagyon-nagyon le voltak pukkanva, Thicke nem egy mai srác, mégis sikerre tudtak vinni egy teljesen új vonalat. Úgy, hogy benne van az a kis alacsony néger is, most nem jut eszembe a neve, aki önmagában is sztár.

Pharell Williamsnek hívják, és amúgy ő is több mint 40 éves.

Igen, szóval ez megint művészi teljesítmény, kilépni egy sztár árnyékából egy harmadrangúnak. A sztori tehát nem csak az, hogy hallom a dalt a rádióban, hanem a videó, meg ahogy az egész a popkultúrába beleillik.

Az előbb azt fejtegette, mekkora marxista, most pedig a kortárs fogyasztói kultúra termékét, sőt egyik csúcsát dicséri.

Álljon meg a menet! Tudja, mi nekem a kommunizmus?

Mi a kommunizmus Szanyi Tibornak?

Amikor mindenki Mercedes C-Klasse kocsikkal mászkál. Én marxista vagyok, mert ez olyan dolog, mint hogy hiszel-e az egyszeregyben. A kapitalizmus körülményei között a társadalom osztályszerkezete egyszerűen kialakul. Ez egy gazdaságfilozófiai tudomány. A kérdés, hogy marxista vagyok-e, olyan, mint hogy most einsteinista vagyok-e, hiszek-e a relativitáselméletben. Az meg kétségtelen, hogy ezt a kapitalizmust nem lehet tovább így folytatni, ahogy van. Ebből a szempontból a garantált alapjövedelmet a legvaskosabb kezdeményezésnek tartom az elmúlt időszakból.

Az MSZP finoman csak annyit mond, hogy társadalmi vitát szeretne róla.

Eleve ennek is több irányzata van, de a fősodor azt mondja, az alapjövedelemmel párhuzamosan nincs semmilyen adó, csak áfa. Az viszont száz százalék. Tessék. Akkor mit kezdünk ezzel? Egy csomó szolgáltatásért, ami eddig ingyen volt, fizetni kellene, egészségügy, oktatás. Egyébként embrionális formájában ma is van valami Magyarországon, ami az alapjövedelemre emlékeztet: a családi pótlék. Nincs tekintettel semmire, csak arra, hogy gyereked van. A mai napig nem emésztette meg a családi pótlékot sem a társadalom: jár nekem, nem jár, mennyi jár, meddig jár - mindenki valahogy át akarja alakítani. A garantált alapjövedelemről vagy létpénzről Svájcban már kiírták a népszavazást 2019-re, de ott is hagynak négy évet a társadalmi vitára. Az alapjövedelem gyökeresen átalakítana szó szerint mindent, gyakorlatilag nincs az életünknek olyan szelete, amit ne változtatna meg.

Az ön programjában egy jóval kevésbé radikális ígéret van, az európai minimálbér bevezetése. Anglia, Németország és az Európai Parlament konzervatívjai már ezt is élesen ellenzik. Hogyan lehet ebből bármi is?

Hát na, pont ezért kell baloldali többség az EP-ben! A magyar választóknak is érteniük kell, ha az európai konzervatívokat, de főleg az őket is túlteljesítő orbáni megszorításokat meg akarják fékezni, akkor ránk, a baloldalra kell szavazniuk. Ilyen egyszerű.


A cikk eredetije: Szanyi Tibor: Hajajajajaj!


Hozzászólások

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Amennyiben handa-bandának nevezed az "értelmiségi" kifogásokat, amelyek a valóságot tükrözi, akkor inkább az itt folyamatosan nap-mint nap folyó okoskodást minek nevezed? Pedid, ennek semmi értelme, csak próbáljátok szűk körben, egymás között magyarázni a magyarázhazhatatlant! Csak úgy mellesleg, a baloldalnak is meg volt a nagyvállalkozói köre, azonban nem szervezte mögé oly szorosan, mint a FIDESZ! És ez is az értelmiségi hibálya? Hogy nem teremtette meg a hatalma teljében a kiépített ifrastruktúrát, nem teremtette meg a támogatói civil szférát, ez is az értelmiségi hibálya? Most midezt irigykedve, mellébeszélve "számonkérni a FIDESZ-en, ez is az értelmiség hibálya? És ezeket a problémákat estig folytathatnám. Az igazság ebben a kérdésben talán ott rejlik, hogy amikor a baloldal hosszú időn keresztül hatalmon volt, akkor nem nagyon igényelte az "értelmiségi" tanácsokat. Az időben úgy eltelt hatalmával, hogy el sem tudta képzelni, hogy ebből ekkora baj lehet még. Most, meg mindenben és mindenkiben keresni a hibát? Persze, ez a kényelmes, de mondom, hogy mindez sehová nem visz!

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Én  meg  jól  ismerem  havas  szimpátiáját, mindig  örömmel  rúg  bele  az  MSZP-be  .Ebből  az  aspektusból  Is  mondta  amit  mondott  ,neki  bárki  jobb  csak  ne  szoci  legyen  .

Persze  mindenki  azt  ért  belőle  amit  akar  .

Havas  azt  SE  vette  figyelembe  hogy  a  PM ,  se  akarna   beolvadni  .

Mesterházy  meg  az  MSZP-re  tartozik  ,mindenki  foglalkozzon  saját  pártjával  .

Véleményed  lehet  ,csak  ne  bújtassa  senki  segítő  köntösbe  az  áskálódást  .

Attilának  megfontolásra  javaslom  ennek    az  oldalnak  a  fenntartását  avagy  takarékossági  szempontból  való megszüntetését  .Ebből  az  MSZP  nem  profitál  ,  csak  fizet súlyos  milliókat   .

lilla- képe

lilla-
4 éve

Nem azt mondta volt, még akkor sem, ha a szavak azok voltak!

felkészültséget keresett--és abban igaza volt, bár én nem szeretem a lealázó Havas stílust!

Engem Mesterházy "talponmaradása" is izgat!

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Amit  pedig  Te  és  több  "értelmiségi  "  művel  az  a saját  szórakoztatásra  kitalált  handa  -banda  .

Ezt  üzeni nekem  a  tényekre  adott  válaszod  is  .

Egyben  egyetértünk  :mindannyian  hibásak  vagyunk  a  sikertelenségben  .

Azt  hogy  a  baloldalnak  miért  kell  "magyarázkodni  "  nem  azt  jelenti  ,hogy  csak  ők  a  sárosak  .Ezt  egy  balodali  értelmiségnek  illene  is  tudni  .

De  ha  szükséges  rávilágítok  kicsit  miért  is  nem  kell  a jobbolnak  "magyarázkodni"  ,a  jobb  oldalon  lojális  és  segítő  a  nagyvállalkozói  réteg  ,  ugyancsak lojális  ,kiterjedt  a  sajtó birodalma  ,  az  értelmisége  meg  ha  kell  Brüsszelig  menetel  a  Béke  menet  élén  .

Ezek  után  is  úgy  érzed  senki  másnak  nem  illene  tükőrbe  ,uram  bocsá  Magába  nézni  ,mit  is  tett,  tesz  Ő  saját  maga  ?mennyire  NEm  segiti  azt  az  oldalt  amit  ,állítólag  preferálna  ?Majd  ha  nem  csak  mutogatni  tud  a baloldali  értelmiséég  a  pártokra  és  tagokra  ,hanem  tenné  a  dolgát  maga  is  ,nem  kényelmesen  kioktatóan  ,lenézően  ,  Na  akkor  fogja  majd  a plepsz  is  felkapni , de  legalább  felemelni  a fejét  ,és  nem  félni  elmenni  szavazni . Ahol  nincs  értelmiség  ,  ott  szolgaság  van  .

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Ezt a kérdést, már mint  az adósságügyet, másik oldaláról is érdemes górcső alá venni. Ahogyan ez a dolog előkerült, na meg a magyarázkodás, ebből azért más következtetést is le lehet vonni. Például azt is, hogy az MSZp-nek azért is fontos lett volna a győzelem-nem elsősorban a szegények miatt-, hanem azért, hogy végre legyen valamiféle lehetősége a 2 milliárdos adósság visszafizetésére. ha kormányra kerül, akkor van, egyébként nincs lehetősége és a belátható időt és körülményeket figyelembe véve ez az adósság a pártra nézve, még végzetes is lehet. Ezzel a támogatói körrel, ezzel a kevés tagsággal még reménye sem lehet konszolidálni a helyzetet. Ebbe a teherbe bele lehet bukni, mert nincs pénz a struktúra bővítésére, az alkalmazottak megtartására, a reklámra, a saját szoros működésükre. Most kezdődik az egymásra mutogatás, a torzsalkodás, közben a meglévő szimpatizánsok is csökkennek, ugyanis ez a természetes következmény! Érdekes, a FIDESZ az összes adósságát meg tudta oldani, felsorakoztatott egy mecénás gárdát és így tovább. 12 év ehhez kevés volt az MSZp-nek, pedig jócskán volt a környezetében a pénz! Ahelyett, hogy megszilárdította volna a helyzetét, butaságot butaságra halmozott, a nagy szólamokkal hírdetett demokráciának, demokratikus hatalomgyakorlásuknak most meg is lett az eredménye, oda süllyedtek, ahonnan egyre kevesebb eséllyel lehet kikecmeregni. Arról nem is beszélve, hogy ezekután nagyon sok ember úgy gondolkozik, hogy ez a párt jó, hogy nem is győzött, mert a saját anyagijaival sem tudott bánni, akkor mit akart volna az országgal?

És valahogy, e téren is lehet valami a szegények szavazatai elaradásával, nem gondolod? Fel merülhet már az a kérdés is, hogy akik nem mentek el szavazni, azok talán nem is láttak perspektívát a baloldalba, mert hiteltelennek, kormányzásra képteleneknek tartották és ezekszerint úgy gondolták, hogy kár elmenni szavazni, mert a kisebbik rossz, ha a FIDESZ marad. Ugye? Ezt így is meg lehet fogalmazni, mert a valósághoz ez közelebb áll, mint sem a hibáinkat takargatva, mindenféle elméleteket és ellenfeleket kitalálva megmagyarázni, amit nem kellene! Előbbre tartanánk, ha a hibákról őszintén írnánk, nem pedig hülyeségekkel kábítanánk egymást. Ez előbbre nem visz, még a saját fejünkbe sem tesz rendet! Sajnos, a baloldal évek ota csinál a felszin alatt olyan visszás dolgokat, hogy egy ellenfél-nevezetesen a FIDESZ-, akkor hoz felszinre valamit,amikor csak akar. És ezek bizonyítottak, ezek nem csak feltételezett ügyek, hanem minden szinten az emberek el is hiszik, mert tényszerüségük valós! Ezért kellett mindenkor a baloldalnak, csak magyarázkódni,védekezni. Már pedi, ezt az emberek nem díjazzák! És ha így közelítjük a valóságot, akkor ez is választ adhat, hogy az un. szegények miért is nem szavaztak!

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Az  baromság  amit  havas  itt  nyom ............"átigazolni  Szabóékat  ".

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Felelősségre  vonni  másokat  ........aki  .....

ez  kimaradt  az  elöző  hsz-ből  .

 

 

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Nos  szerintem  igen  is  van  értelme  , mindaddig  amíg  az  általad  felsoróltak  mindannyian  !  és  nem  1  pártelnök csak  el  ne,m  számol  tetteivel  .Felelősségre  csak  annak  van  joga  aki  mag a mindent  megtett  a  cél  érdekében  ."Csak  az  =  értelmiségi  , aki  megfszólal  "!  ezt  nem  én  találtam  ki  egy  valódi  Értelmiségitől  idéztem  .

Jó  lenne  ha  ezt  azok  is  magukra  vennék  akik ugyan  a 4 .  hatalmi  ág szereplői,  de  csak  "gibicként  "  viselkednek  .

Aztán  itt  van  még  egy  jó  olvasmény  ,ehhez  a tárgyhóz  :http://www.168ora.hu/itthon/szanyi-nincs-puccshangulat-126084.html

lilla- képe

lilla-
4 éve

http://www.atv.hu/videok/video-20140423-ki-tamasztja-fel-a-baloldalt

 

ezt meg baromi sokáig kerestem:

a cikk aláírója "munkatársunktól"

de az egész azt sugallja, hogy most is ismétlődik az a bizonyos őszödi szisztéma---csak most Mesterházy ellen :(

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/miert_kerdeztek_mesterhazytol_hogy_szokotte_talalkozni_habony_arpaddal

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Nos, nem akarlak megbántani, de annak a négymillió szegénynek el kellett volna mennie szavazni. Nem mentek, vagy ha mentek is, többségük nem a kormányváltókra szavazott. Ezt a tényt azután lehet így, meg úgy magyarázni, a felelősséget pedig lehet kenni személyekre, értelmiségre, újságírókra, más pártokra, de értelme nincs. Szanyi felvetett egy pár igen jogos kérdést, amire jelenleg nincs válasza egyik magát baloldalinak, vagy akár liberálisnak definiáló pártnak sem. 

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Na  ügye  ,megint  egy  újságírói  kacsa:ugyanis  NINCS  zárólva  az  MSZP  számlája  .

S  tetejében  baloldalinak  maszkírozott  újságíró  tollából .Vajon  ezek  az  emberek  mikor  kérnek  bocsánatot  attól  a 4 millió  szegénytől  ,akik  ilyen  és  hasonló  dolgok  miatt  is  kénytelenek  orbanisztánban  tengődni  ezek  után  is  .

potyka képe

potyka
4 éve

Az újságirók nem fogták még fel, hogy nincs pénz reklámra.

Hiába, a szakmai szemüveg...

Na nem majd, majd megértik idővel...

 

potyka képe

potyka
4 éve

a hitellel hogyan lehetne bárkit biróságra citálni?

amúgy az ellenszer az "ügyekre" is az, hogy van valami értelmes célja a pártnak: ha nem az arcok adják el, hanem a programja...

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Azon  is  dolgoznak  ,ki  fognak jönni  ebből  is  .Egyet  viszont  el  ér  ezzel  ez  a  maffia  csapat, hogy  addig  se  tudnak  csak  a kampányra  összpontosítani  .Mindig  előcibálnak  valamit  .Gátlástalan  maffia  módszer  .S  lassan  ehhez  a bíróságok  is  asszisztálni  fognak  ?

 

potyka képe

potyka
4 éve

ebben igazad van. de szerintem ezt a ki tobzódik kint kissé túlhaladta az élet nem?

A politikában vannak realitások, és a Fidesz úgy tűnik azt a vermet ásta az MSZP-nek amiben maga is benne ült.

ez viszont semmit sem változtat azon, hogy a veremből ki kellene mászni...  annak meg egy biztos módja van: nyerni kell ősszel, ha máshol nem, legalább Budapesten és anagyvárosokban, de ott alaposan.

Ennek  viszont van egy előfeltétele: jobb menüt kell kifőzni a konyhán, hogy bejöjjenek a vendégek. Nem elég cégért festeni...

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Egy  a  bibi  ,amíg  2006-ban  a fidesznek  haja szála  nem  görbűlt  a nemfizetés  miatt  , addig  a  szocik  felett  most  ott  keringenek  a vércsék  ,nem  fog  sikerűlni  nekik  bízom  benne  .S  aki  ezt  nem  veszi  észre  és  tobzódik  aZ  MSZP  "nyomorán  "  az  a  fidesz  egyeduralomra  "szavaz  "  ha  akarja  ,ha  nem  .

potyka képe

potyka
4 éve

a példád jó.

igen, az emeszpé most pontosan ott tart ahol a Fidesz 2006-ban.

De ha nem nyerik meg az önkormányzati választást, akkor 2018-ban ott fognak tartani, ahol a Fidesz tartott 1998-ban: képtelen lesz az MSZP effektiv kormányzásra és nem várhat segitséget az államigazgatástól sem. Tekintetbe véve az emeszpé választóinak várkozásait, ez recept a gyors csődre.

Ez  persze nem a "mi szintünk". Ha a "fontos emberek" nem értik meg merre rohannak és választási patyomkin-falvakat épitenek, akkor nincs mit tenni. Nem lehet azokon segiteni, akik nemakarják, hogy segitsenek rajtuk.

Erika1 képe

Erika1
4 éve

Bizony  kedves  potyka  ,  a fidesznek  bizony  sok  milliárdba  került  ez  a kampány  ,de  illőbb  volna  a  2006-ról  beszélni  amikor  nem  fizette  ki  az  állami  vállalat  , vagyis  a postánál  igénybevett  munkák  díját  !A  mai  nap  sem  egyenlítette  ki  .

 

potyka képe

potyka
4 éve

Azt irtam nem fogok hozzászóni. De emellett lehetetlen elmenni.

Ma kibukott, hogy az MSZP súlyosan eladósodott. Nem is akárhogy: a médiapolitizálás, reklámkampány és a többi kizárva. MERT NINCS RÁ PÉNZ ÉS NEM IS LESZ... és  a Fidesznek amúgyis tizmilliárdjai vannak levélirogatásra és plakátragasztásra.

Az MSZP-ben a vezető politikusok eközben ahelyett, hogy keresnék bárhol a hatékony kampányolás lehetőségét, hogy végre az ország valós lehetőségeit és a lakosság valós szükségleteit figyelembe véve politizálnának, inkább ... (nem kivánt beirandó) ... bármi mással vannak elfoglalva.

Ugyanitt Gúr  Nándor: "az üzeneteink alapvetően jók voltak"

hihetetlen...

lilla- képe

lilla-
4 éve

Azért ez nem ilyen szép!

Ugyanis, ha van garantált alapjövödelem, akkor nincs szociális háló---és a gyermek már nem is olyan szép!

Mert ugye a jövödelembe beletartozik az a készenléti--állampolgári jogon járó --nem pénzben kifejezhető szolgáltatássor is---

Ezért bizony mindenki munkát keresne , mert az alapjövödelem semmire sem volna elég--csak a tökéletesen egészséges felnöttek számára, mert az iskola már nem biztosan lenne az alapjövödelem része :)

faluvegi képe

faluvegi
4 éve

A garantalt alapjovedelem egy halva szuletett elkepzeles. A bevezetese eseten az emberek tobbsege otthon maradna, mert munka nelkul is megkapna a megelhetesehez szukseges penzt 

De vajon megkapna-e?

Egyszerusitve a penz erteket a mogote levo munkafedezet hatarozza meg. Marpedig az ingyen szetosztott penz mogott nem lenne munkafedezet. Ha a mezogazdasagi termelo nem termel elelmiszert, ha a vallalatok nem kapnak munkast, aki a cipoket, ruhakat  legyartja, ha nem dolgoznanak az epito munkasok nem epitenenek uj hazakat, ha senki nem epitene utakat es lehetne sorolni a munkaval eloallitott termekeket, akkor hiaba van valakinek penze, ha nincs mogotte ertektermelo munka, akkor az igy kapott penznek nem lesz vasarloerteke. Ez elemi kozgazdasagi tetel.

.

Oldalak