A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A sosemvolt útlevél esete

via K.Úr.Ír blog

2014. március 26. 10:47 | 20 hozzászólás

Bombaként robban tegnap, az esti órákban a Népszava híre, melyben a lap biztos forrásokra hivatkozva állítja: Simon Gábornak nem volt guinea-bissaui útlevele. Nem volt sem hamis, sem igazi: nem volt neki semmilyen.

Mármost ilyenkor megvakarja a fejét az ember és begyújtja a ködlámpákat: mert ha ez igaz, akkor mi zajlik itt, az orrunk előtt? Ha Simonnak és Welsznek semmi köze egymáshoz, mit jelenthet a mozgalmas életű üzletember hirtelen halála? Szívrohamot kapott, mert életében először ártatlan volt valamiben, és annyira szokatlan volt neki ez az állapot, hogy nem élte túl?

Mindenekelőtt tartozom egy töredelmes vallomással. Már a sokadik napomat kezdem hatalmas bögre kávék mellett azzal, hogy átnézem az előző napi jegyzeteimet, a friss híreket, a legújabb információkat, elnézek a Nagy, Büdös Semmibe és megpróbálom megérteni a Welsz-Simon ügyet. Mindezidáig kevés eredménnyel, bár meg kell vallani, prognózisaim rendszerint beváltak. (Például az, hogy ha voltak is útlevelek az ügyben, azok nem voltak hamisak). Azonban minden agysejtem üvöltve tiltakozik az elviselhetetlen igénybevétel ellen: ha rajtam állna, már régen értelmesebb dolgokkal foglalkoznék, mint ez a képtelen történet, ami keveréke a Rejtő-regénynek és egy titkos hírszerzési jelentésnek. Csak éppen ekkora szamársághoz a világon egyetlen kémszervezet sem adná a nevét, ez amatőr munka. De nem lehet abbahagyni, legmélyebb sajnálatomra, foglalkozni kell vele, mert fejlődik, mondhatni, dialektikusan, zajlik az élet és a halál, történnek az események – na, lássuk, most mit tudtunk meg.

Nem volt hamis bissau-guineai útlevele Simon Gábornak, de még igazi sem – értesült a Népszava egy, az ügyet jól ismerő forrásból. A Magnet Bankban állítólag ezzel nyitott Simon-számla valóban létezik, de ahhoz a lap információi szerint nem mutattak be útlevelet, amikor a számlatulajdonos adatait az ügyfél lakásán ellenőrizték a bank alkalmazottai.

Bár a nem létező okmány miatt gyanúsították meg felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással a volt MSZP-s politikust, és részben erre alapozva rendelték el előzetes letartóztatását, a kényszerintézkedést jóváhagyó bírósági tárgyaláson Simon ügyvédje hiába kérte az ügyészséget, hogy mutassa be, ha birtokában van ilyen útlevélnek. A vádhatóság elzárkózott ez elől.”


Hát, ez érdekes, de inkább több annál. Tehát, Simon nyitott egy számlát a MagNet bankban – mellyel majd külön kell foglalkoznunk a közeljövőben, megejtően érdekes pénzintézet – egy nem létező útlevéllel, melyet senki sem ellenőrzött, még akkor sem, amikor az ügyfél lakására mentek irategyeztetésre? (Ilyen banki szolgáltatás létezik különben, sokmillió forint fölötti összeg esetén biztosítják az ügyfelek számára). Van egy számlánk, melyet egy nem létező útlevéllel nyitottak, ám annak adataival, az ügyfél bemondása alapján. És van egy ügyfelünk, akinek sosem volt ilyen útlevele, tehát nem is ismerhette annak technikai adatait. De egyáltalán: hogyan néz ki egy ilyen bissau-guineai passzport?

A köztudatban egy kártyás okirat terjedt el, ami azért nagyon érdekes, mert a valódi útlevél füzetes formátumú. Íme, ilyen. Kicsiny zöld notesz, mint a régi európai útiokmányok, benne a kliens adataival meg sok hitelesítő információval, aláírással. Legalább annyi biztonsági elemet tartalmaz, mint a magyar. Míg azt hittük, kártyás okmányról van szó, jogosan kérdezhettük: és hol a lapocskát előállító készülék? Mert azt kézzel nem lehet ám összerakni. No, de füzet formátumú – viszont csak akkor hiteles, ha aláírta az illetékes külügyminiszter. Ez került benne harmincezer euróba. mert nem mindennap parolázik az ember afrikai külügyminiszterekkel. Elvben még ki is kellett utazni az átvételéhez, szerintem a gyakorlatban ez megoldható volt postai úton is, de nem is ez a fontos. Hanem az, hogy akkor ezek szerint mégis lehettek biankó passzportok abban a széfben. (De ha fel akarják használni őket, kell hozzájuk vagy egy okirathamisító, vagy egy bissaui külügyér).

Na most: ilyenje nem volt Simon Gábornak. Vajmi nehezen volna hihető, hogy Simon hallott valamit harangozni a városban egy Welsz Tamás nevű emberről, aki bissaui állampolgárságot árul (mellesleg, legálisan, az afrikai állam megbízásából), homlokára csapott, és azt mondta: „ez az, azt fogom hazudni a bankban, hogy bissaui állampolgár vagyok, hátha nem ellenőrzik”. Mert mi van, ha az a modortalan alkalmazott mégis rákérdez? Ott áll, mint mangrove a hegyen.

Elképzelhető viszont az is, hogy akadhattak valakik, akik mély ellenszenvet éreztek Simon Gábor iránt, mondjuk, másik focicsapatnak drukkoltak vagy nem szenvedhették kedvenc ételét, és emiatt úgy döntöttek: befeketítik. Felhívták a MagNet Bankot, Simonnak adták ki magukat, közölték, hogy bissauiak és rá szeretnének bízni pár fityinget a pénzintézetre. Majd a megjelenő alkalmazottnál oda hatottak, hogy az ne legyen kíváncsi a nem létező útlevélre. Ez persze feltételezi, hogy ők is tudtak Welsz ügyleteiről. Nos, ehhez komoly ellenszenvről kellett legyen szó, hiszen ebbe a kis akcióba be kellett fektetni kétszáznegyven millió forintocskát, ami ugyan bizonyára minden háztartásban akad, de ritka eset, hogy hozzá is nyúljon a magyar ember. Sajnos a lejáratásnak ez a módja nem olcsó és mint látjuk, nem is igazán kifizetődő, jóllehet, a pénzt lefoglalta a magyar állam, mert feltételezik, hogy adócsalásból származik – ilyenformán kizárólag a magyar államnak érné meg, egyedül az állam lenne pénzénél.

De ha ez egy karaktergyilkosság része, Simon miért tudott egyáltalán a bankbetét létéről? Ha tudta nélkül deponálták az összeget – melyről ő azt állítja, befektetési céllal bízták rá – nem lehetett volna fogalma sem róla. Sem az összegről, sem annak nagyságáról, sem a bankbetét meglétéről. Ha én kapnék egy értesítést arról, hogy betettek a nevemre pár száz milliót egy bankba, azonnal riasztanám a céget, hogy zárolják az összeget, mert nem az enyém – nem élek jó anyagi körülmények között, de nem szeretnék időnap előtt távozni ebből az árnyékvilágból. És ennél jóval kevesebbért is öltek már embert.

Tehát Simon tudott a bankbetétről, ám nem volt bissau-guineai útlevele. Azonban mi van, ha nem véletlenül, hanem kifejezetten ártó szándékkal akarta valaki megbízni őt ezzel a befektetési tranzakcióval? „Nesze, fiam, itt a pénz, bukjál meg vele”. Ez tűnik pillanatnyilag a leghihetőbb változatnak, ellenben akkor nincs komoly fontossága az afrikai útlevél létének vagy nem létének. Illetve, annyi mégis van, hogy egy vádponttal kevesebb él, ha nem voltak neki dubiózus iratai.

Egyelőre itt tartunk – az útlevél-kérdést kizárólag Welsz Tamás volna képes egyértelműen eldönteni, de ő mostanság egyébirányú elfoglaltságai, tartós túlvilági vizitje miatt nem nyilatkozik az ügyben.

Nyitottak még a következő kérdések: miért pont Afrika? Mit foglalt le a rendőrség? Hogyan halt meg Welsz Tamás? Kinek állt érdekében ez az egész eseménysorozat?

Cui prodest?

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: A sosemvolt útlevél esete


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Abbahagyták? Egy percre nem hagyták abba, csak lassanként kiderül, hogy gyakorlatilag minden "ügy" és "vád" hamis volt. Ha lenne némi erkölcsi érzékük (de nincs) akkor már az első ügy bukása után a főügyésznek és az egész csapatának le kellett volna mondania. Ez van, ezért (is) kell menniük a süllyesztőbe április 6-án.

victorb képe

victorb
5 éve

Viccnek szántam...

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Véletlenül  se  ezt  írtam  ,de  az  orbángépezettől  ez  se  "áll  -hat"  távol  .Ma  már  tudjuk  amit  2010 -ben  nokiás  dobozos  ügyként  avatkoztak  be  a  kampányba  ,  s  azóta  kiderűlt  NEM  volt  se  nokiás  doboz  , se  olyan  bűncselekmény  amivel  vádólták  .

Szégyen  hogy  ez  el  van  feledve  és  most  ott  folytatják  ahol  2010-ben  abbahagyták  .

victorb képe

victorb
5 éve

Gondolom, szerinted Orbán. Ki más is lehetett volna? Hiszen Gyurcsány szerint ő ezt anyagilag meg tudná engedni magának.

NewTiborc képe

NewTiborc
5 éve

T. playA!

Azt hiszem azt Te is tudod, vagy sejted, hogy ha állításaid igazak és a kérdéseidre a sejtéseidnek megfelelő választ kapsz, akkor ez az az ügy melyből a választások elmúltával szintén párolgó nokiás doboz lesz.

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Valószínű  Welsnek  ezért  kellett  meghalnia  ,  a  mór  elvégezte  dolgát  , a  mór  már  halott  -ennyi  .

Így  azt  se  tudja  elmondani  ki  bízta  meg  valójában  arra  hogy  nyisson  számlát  Simon  nevére  !

Lassan  az  olasz  maffia  ide  jön  pooltékhóz  tanúlni  .

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Nagyon  nem  mellékes  ,hogy  volt  -e  hamisított  Welstől  származó  útlevele  Siminnak  ,mert  ez  volt  az  indok  a  letartóztatáshóz  .Másképpen  nem  tudná  55  napja  a  fidesz  ezt  napirenden  tartani  !Szégyen  hová  jutott  a  magyar  (i)gazságszolgáltatás ! A  mindenkitől  független  ,csak  orbántól  függő  pooltügyészség   hamisító ,rágalmazó  gépezete  így  segít  be  a  kampányba  ?

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Az egy dolog, hogy bűzlik az egész, de a másik, hogy vajon az mno honnan szerzi az információkat? Vagy csak kitalálják? No meg miért is halt meg Welsz nagy hirtelen egy rendőrautóban? Van itt kérdés rendesen, csak válaszok nincsenek. Mintha ilyesmit láttunk volna ez alatt a négy év alatt...

plalyA képe

plalyA
5 éve

Az engem nem érdekel, hogy volt e Simon Gábornak bankszámlája és hány bankszámlája volt. Ez szerintem mindenkinek a magánügye. Ott nyitok bankszámlát ahol csak akarok.

Az viszont jobban érdekel, hogy vajon kinek a pénze volt ezen a bankszámlán. Kik adták össze milyen céllal. Ez sokkal érdekesebb kérdés.

Most SG csak elviszi a balhét, és valószínüleg nem tudjuk meg hogy kik is voltak azok akik azt a 240 millát összedobták és milyen céllal dobták össze?

Az SG mamája nem a Salgótarjáni Siküveggyárba dolgozott három műszakba, hogy össze tudja spórolni azt a 240 millát, mint egyesek mamája tette ezt, a bíróság szerint. 

Aztán az is kérdéses, hogy az az ominózus Mag Net Bank, hogy a fenébe nyithat meg egy számlát bemondásra. Ha én számlát nyitok, akár 1000 forintal, akkor is mindenféle papirt kérnek tőlem, akár a bamnkba teszem akár a lakásomon. Bemondásra nem szokás bankszámlát nyitni. Még a heti dátumot is legalább háromszor ellenőrzik, nem hogy a SZIG.-emet.

Legalább 8 helyre fel kell irni a számát meg mindenféle passzport számot. SZóval nem kéne etetni a jónépet, mert ez egy kicsit gyanus( vagy ha tetszik  akkor valami bűzlik a Kárpátoki kréta körül)

 

victorb képe

victorb
5 éve

Kedves katicabogar! Fel sem tételeztem, hogy egyet értenétek, ez tényleg távol áll tőlem. Csak tudod, mikor egy pedofilról, aki kiskorúakkal erőszakoskodik, valaki azt mondja, hogy piros sapkája van, akkor Szele Tamás szerintem azt írná, hogy hazudik a jobboldali média, mert nem is viselt piros sapkát.

lilla- képe

lilla-
5 éve

mondjuk és azt sem hiszem el, hogy van egyáltalán ügy!

a legfőbbügyész csak letartóztatott, de semmi adatot nem közölt a saját állítása szerint (olvasható Szanyi face oldalán)

a többi találgatás!

a pénz ami a bankban van--viszont tényleg lehetséges, hogy nem SG-é, mert gyakorlat volt az ilyenféle megoldás-- bár az lehet, hogy az viszont nem volt szabályos!

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Senki nem mondta, hogy hamisan vádolták meg. Az osztrák bankban van pénze, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, és valószínűleg adót sem fizetett utána.

Amit lehetett, az MSZP megtett. Simon 78 órán belül kilépett a pártból, minden tisztségéről lemondott.

Az útlevél-ügy más. Mára már kiderült, hogy nem volt neki sem hamis, sem valódi útlevele. Ne akard már ránk kenni, hogy egyetértünk azzal, hogy Simon adót csalt :( viszont azt nem kéne rákenni, amit nem követett el.

victorb képe

victorb
5 éve

Pénze sem volt szegénynek, amit ne vallott volna be. Csak hamisan rágalmazták meg. Még Attila is azt mondta, hogy korábbról volt neki...

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Ezt  nem  hiszi  el,  de  ha  jobbról  jön  a szívárogtatás  az  alapján  jogos  akár  a letartóztatás  i s ?ugyanis  az  volt  az  indokaz  őrizetbe  vételnél  ,hogy  okiratot  hamisított  és  megszökhet  a hamis  útlevéllel  .

Kiderül  -hog y nincs  és  nem  is  volt  ,miért  nem  helyezik  azonnal  szabadlábra  ?

Az a  rosszindulatu  kérdés  ,"miért  mondott  le  minden  tisztségéről  "  ?mert  ez  volt  az  egyetlen  helyes  választása ,hogy továbbr a ne  terhelje  a  pártját  .Mégis  naponta  vegzálják  ezzel  Attilát  .

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Victorb!

Ezt ugye nem komolyan kérdezed? Csak a poén kedvéért!

Mert ha nem, akkor  a kérdésedre a választ elolvashatod az alábbi blogban irott kommentemben. (Akkor is érdemes elolvasni egyébként ha csak poénkodni akartál)

 „Szele Tamás: Politikai hiénák

victorb képe

victorb
5 éve

De miért mondott le minden funkciójáról?

victorb képe

victorb
5 éve

"a Népszava híre, melyben a lap biztos forrásokra hivatkozva állítja"

Ilyet már hallottam.

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Ez  megint  olyan  ,mint  a z  elhíresült  Nokiás  -doboz  .hiába  nem  volt  soha  és  ítélet  sincs  ,a  kabátlopás  gyanuját  lemosni  nem  lehet  .Aljas  maffia  módszerekkel  dolgozik  a  hatalom  .Nem  lesznek  büszkék  erre  az  időre  a leszármazottak  .

 

oregnene képe

oregnene
5 éve

Én még minfig nm tudom, hogy ki is volt az a Welsz Tamás