A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kérdezzétek Braun Róbertet!


2013. július 15. 17:20 | 29 hozzászólás

Trafikpuccs, gazdasági államcsíny (földügyek, takarékbank-ügy, trafik-ügy), egyenlőtlenség elleni harc, feltétel nélküli alapjövedelem.... Braun Róbertet lehet kérdezni a baloldal jövőjéről, arról, hogy van-e mondandónk Magyarországnak, Monorról és a személyes kampányról, meg persze bármiről: múltról, jelenről és jövőről. A kérdéseitekre július 18-án, csütörtökön válaszol

A mi véleményünk

Névjegy

Szüleim magyar állampolgárként 1963-ban települtek vissza Magyarországra a Bánságból. Én 1966-ban születtem Budapesten, itt jártam általános iskolába, majd gimnáziumba is. Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségiztem, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem angol-esztétika-történelem szakán végeztem. Egyetemi doktori fokozatot 1995-ben, kandidátusi fokozatot 2002-ben szereztem. Tanultam és kutattam az Egyesült Államokban és Hollandiában. Tanítottam az ELTE-n és a közgázon, voltam vendégelőadó számos külföldi egyetemen, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézetében vagyok docens.

Feleségem Braun-Rozgonyi Krisztina médiajogász, a Nemzeti Hírközlési Hatóság volt elnöke, ma elismert nemzetközi hírközlési tanácsadó, Nóra lányom általános iskolába jár, Sára lányom pedig jövőre kezdi meg iskolai tanulmányait, ma még önfeledten játszik az óvodában.

A rendszerváltás előtt, egyetemista éveimben civil szervezetek – Raoul Wallenberg Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért – alapításában vettem részt. A rendszerváltás után dolgoztam Pető Iván, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Simor András mellett, részt vettem országos és helyi kampányokban, voltam helyettes államtitkár és stratégiai tanácsadó. 2012-ig a Magyar Kerékpárosklub elnökségének tagja voltam, ma a New Economics Forum alapítvány elnöke vagyok.

Dolgoztam magyar és nemzetközi márkákkal és vállalatokkal, dolgoztam a Cserépfalvi kiadónál, részt vettem a Sziget fesztivál vezetésében, voltam az index.hu alapítója és egyik vezetője, alapítottam és vezettem stratégiai tanácsadó vállalkozást és adtam tanácsot nemzetközi nagyvállalatoknak, állami intézményeknek.

Kérlelhetetlenül és elkötelezetten hiszek az igazságosságban, az esélyek és lehetőségek egyenlőségében, az egyenrangú kommunikációban, a szabályozott piaci versenyben, a tanulás és a tudás hatalmában, a baloldal erejében és abban, hogy a baloldal értékei - társadalmi igazságosság, szolidaritás, demokrácia - jobb, sikeresebb társadalmat, boldogabb életet kínálnak mindenki számára.

Braun Róbert

Hozzászólások

Kedves Braun Róbert!

Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a meghívásunkat, és válaszoltál a feltett kérdésekre :)

oregano képe

oregano
5 éve

Kis híján tökéletes válasz, nagyon köszönöm.

Venceremos


Afuce
5 éve

Akkor előre az ellenzék összefogásában, a közös gondolkodás és közös cél érdekében. Azt hiszem, hogy nincs több lehetőségünk, ha újabb 4 év rablógazdálkodást kell az országnak megélni, akkor már a végére nem is lesz, akit ki lehet rabolni - kiürül az ország!

rbraun képe

rbraun
5 éve

Ahogy már korábban írtam, az asztalnál mindenkinek helye van, aki képviseli a közös célokat és elveket. Ugyanakkor korlátos számú hely van – 106 – ezt kell úgy elosztani, hogy az a szavazatok maximalizálásához vezessen. Biztos vagyok abban, hogy a tárgyalók tisztában vannak a felelősségükkel és jó döntéseket hoznak, ami majd a választók számára is támogatható lesz

rbraun képe

rbraun
5 éve

A megegyezést akkor kell értékelni, ha megszületett. Az elv világos: egy demokratikus ellenzéki politikus álljon szemben a Fidesz-Jobbik párossal. Mindenkinek helye van az asztalnál, aki elfogadja a közös célokat és elveket. Az, hogy a megegyezés sikeres volt-e és azok vettek részt a szövetségben és olyan arányban, akiknek kellett, azt majd a választók döntik el a szavazáskor. A választók elégedetlenek a kormánnyal, de – egyelőre úgy néz ki – elégedetlenek az ellenzékkel is. Akkor mennek el szavazni a kormányváltásra, ha azt látják, hogy őket képviselő hiteles emberek kérik a szavazatukat. Én most csak a saját nevemben tudok beszélni: én ezt szeretném megvalósítani a választókörzetemben.

rbraun képe

rbraun
5 éve

Egyelőre a jogi feltárás folyik. Annyi mondható, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy jogellenesen hozták a törvényt – pl. megsértették a nemzeti vagyonnal kapcsolatos felelős gazdálkodás elveit -, akkor a törvényt megsemmisítjük. Ráadásul számos egyéb jogsértés gyanúja is felmerül, azokat ki kell vizsgálni. Miközben szabályozni kell, olyan szabályozás, mely több kart okoz, mint hasznot, nem elfogadható. Ma a pontos következményekről még nem tudok beszámolni, csak az elvekről: a jogsértéseket orvosolni kell, az állami járadék iránti haszonlesést meg kell szűntetni, aki befolyásával visszaélt, azt meg kell büntetni, ha trafikos, ha politikus. 

rbraun képe

rbraun
5 éve

Ezt tőlük kellene megkérdezni. Gőgös Zoltán kérlelhetetlenül képviseli az ügyet, meg harcol, ahogy teszik ezt mások is. Tisztelet érte. Valószínűleg sokan forronganak magukban, de közben félnek is, hisz a Fidesz mindenkit fenyeget, aki kritikát fogalmaz meg. Senki nem akar Hadházy Ákos – a trafikügy egyik kirobbantója – sorsára jutni, hogy ne a bűnösöknek, hanem az igazságot bemutatóknak kelljen a rendőrségre járni…

rbraun képe

rbraun
5 éve

Igen, ezért kell(ene) kétharmaddal győzni. De nem ez az egyetlen út. Vörös Imre volt alkotmánybíró szerint az egész alkotmányozási folyamat jogellenes volt, és így semmis. Ami a fontos, hogy demokráciában a legfőbb hatalom a nép. Tehát, ha az emberek más alkotmányt akarnak, akkor nekünk az a dolgunk, hogy megkérdezzük őket. Ha ők – pl. egy népszavazáson, 200e aláírás összegyűjtése után – új alkotmányt szavaznak meg, akkor nincs az a volt kétharmad, ami ezt megakadályozza.

rbraun képe

rbraun
5 éve

Sokat és keveset. Sokat: szisztematikus, a legapróbb részletekre is kiterjedő, szakszerű munkával fel kell tárni, hogy mi történt és miért, milyen jogsértések gyanúja merül föl és milyen jogorvoslatra van lehetőség. Ha ez megvan, akkor el kell indítani az eljárásokat. Keveset: mert falakba ütközünk –fideszes a főügyész, meg a rendőrség, meg az Alkotmánybíróság – de, ekkor politikai támogatást kell, hogy szerezzünk, és meg is fogjuk szerezni. Aztán meg – a megnyert választás után – helyre kell állítani a tisztességes viszonyokat. Ám a baj nagyobb: nem csak a volt trafikosok a károsultak, hanem a kisboltosok, akik csődbe mennek, azok vásárlói – szegényebb emberek, akiknek nincs autójuk, hogy a hiperbe menjenek, vagy nyugdíjasok, akik nem tudnak messze elmenni -, a dohányosok, akiket ésszerűtlen korlátozással sújtanak, a nem dohányzók, akik a növekedő mennyiségű csempészcigi miatt több adót kell, hogy fizessenek (mert a legális forgalmazásból származó adóbevétel csökken). Végig fogjuk csinálni, mert ami történt, az igazságtalan, erkölcstelen és törvénytelen.

rbraun képe

rbraun
5 éve

Nem veszek részt a tárgyalásokon, nem tudom mi hangzott el. Mindenkinek helye van az asztalnál, aki a közös elveket és célokat képviseli és hiteles a választóknál. Félek Gyurcsány nem az, a DK ettől még lehet az, ahogy a DK számos politikusa is ilyen.

rbraun képe

rbraun
5 éve

Nem feltétlenül van szükség sok pénzre. Amit a Fidesz a szegényektől elvett, azt a jobbmóduaknak és a haveroknak/rokonoknak adta oda. Ráadásul a “szabadságharc” is vitt – befektetőt, fejlesztőt, munkahelyteremtőt itthonit és külföldit egyaránt. Tehát nem feltétlenül pénzre, sokkal inkább világos elkötelezettségre – egyenlőtlenség elleni küzdelem -, és kiszámíthatóságra, valamint normális, harcmentes beszédre van szükség. Orbán állandóan harcol valaki ellen. Mi a szegénység és az egyenlőtlenség ellen akarunk küzdeni, mindenkivel, aki ebben szövetséges. És ebben csak az nem szövetséges, aki a saját hasznát keresi mások kárára. Igen, van terv: igazságosabb adórendszer, egyenrangúbb és nyitottabb oktatás, a jogállam és alkotmányosság visszaállítása, a közmunka kiegészítése képzéssel, a munka törvénykönyvének megváltoztatása (több jog a munkavállalóknak), az állami túlhatalom és erőszak – no meg a lopás – visszaszorítása, ilyenek és még sok más.

rbraun képe

rbraun
5 éve

A menedzserszemlélet a “technokrata kormányzás” másik neve. Igaza van – én ezt képviselem – nem technokrata módon kell kormányozni, hanem a szegényebbek, az esélytelenebbek érdekében. Én hiszek abban, hogy nyerni fogunk, mert ha magunk mögött hagyjuk a “legyen már összefogás és megegyezés” ügyét, akkor a valódi ellenfelünkkel tudunk foglalkozni végre. Ez pedig az egyenlőtlenség és a leszakadás réme. És persze ennek politikai megtestesítője, a Fidesz. A Fidesz a felsőközéposztály és az állami haszonlesés pártja: azokat segíti-támogatja, akiknek már amúgy is van, ha pedig nincs és haver/rokon, akkor a közös vagyonból ad neki (lsd. föld, trafik stb.) Nekem a jó kormányzás arról szól, hogy az állam hogyan egyenlíti ki a különféle hátrányokat, úgy, hogy a szabályokat (lásd. jogállam) betartja,ugyanakkor nem korlátozza túlságosan (sőt néha segíti) azokat, akik tehetségesebbek, ügyesebbek az átlagnál. Vagy/és meggyőzi őket, hogy a korlátok léte – az esélytelenebbek segítése érdekében nagyobb tehervállalás – az hosszabb távon nekik is jó.

rbraun képe

rbraun
5 éve

Őszöd és a kiszivárogtatás ügye pótcselekvés. Saját magunkról szól. Hogy egy korábbi kérdésre hivatkozzak: az ormánsági nyomorban élőket nem érdekli sem Őszöd, sem az, hogy ki szivárogtatta ki. Őszöd azt mutatja, hogy túl sokat és túl sokáig foglalkoztunk magunkkal. Maga a beszéd és annak utóélete arra a pillanatra mutat rá, amikor utat tévesztettünk. Hitelességünket nem az őszödi kiszivárogtató leleplezésével, hanem egy az embereket valóban képviselő politikával szerezhetjük vissza. Nem a jó kormányzás ígéretével, hanem az egyenlőtlenség, a szegénység, a nyomor elleni kérlelhetetlen küzdelemmel. És azzal, hogy aki ebben hisz, az harcoljon vállt vállnak vetve, akit meg Őszöd érdekel, az foglalkozzon azzal. DK-sok, Együtt-esek, mindenki szövetséges, aki ezen akar dolgozni, és senki nem az, aki továbbra is köldököt néz.

rbraun képe

rbraun
5 éve

Csak a baloldalnak van jövője Magyarországon. Olyan országban élünk, ahol a lakosság közel 20%-a a létminimum alatt létezik (köztük 600e gyerek!), ahol a lakosság további 60%-a az európai szegénységi küszöb alatt él, miközben a lakosság 10%-a vált csupán a rendszerváltás nyertesévé (ráadásul egy része úgy, hogy a sikert állami javak lenyúlásával érte el) – hogyne lenne jövője annak a politikának, mely igazságosabb, szolidárisabb, egyenlőbb és demokratikusabb világot ígér. Persze, amint írja, van hitelességi deficitünk, hiszen az elmúlt szocialista kormányok mintha elfelejtették volna, kit is képviselnek valójában. Én egy olyan baloldali politikában hiszek, mely visszatalál gyökereihez: a társadalom kiszolgáltatott, lehetőségekkel és esélyekkel kevésbé rendelkező rétegeinek a képviselője, nem pedig az elit kiszolgálója! El kell felejtenünk az ún. “szakszerű vagy jó kormányzás” meggyőződés és hit nélküli technokráciáját, és minden politikai javaslatunk, döntésünk, tervünk arról

rbraun képe

rbraun
5 éve

A nyomorból való kitörés nem történik egyik pillanatról a másikra. Nekünk – ha tetszik történelmi – feladatunk és felelősségünk, hogy választ adjunk arra, hogy mi lehet a kitörés útja. Ráadásul – sajnos – nem csak az ormánsági nyomor a probléma, hanem az is, hogy az ún. középosztály is egyre inkább nyomorközeli állapotba kerül. A nyomorból való kitörés nem elsősorban pénzkérdés. Számomra a politika elsősorban a szélsőséges egyenlőtlenség elleni kérlelhetetlen küzdelemről szól. Sokan kérdezik tőlem, egy sikeres gazdasági, egyetemi, tanácsadói pályafutást követően miért szálltam be – újra – a politikába, ráadásul politikusként. Hát ezért. Azért mert hiszek ebben, ráadásul sok mindent elértem az életben, amit más embereknek is köszönhetek. A hazámnak, tanáraimnak meg még ezer másnak. Úgy gondolom, hogy ideje valamit vissza is adni, például úgy, hogy másoknak is azt az esélyt teremtjük meg, ami nekem megadatott. Hiszem, hogy az emberi élethez elidegeníthetetlenül hozzátartozik valamilyen szociális minimum – ez is alapjoggá kell, hogy váljon. Én támogatom a feltétel nélküli alapjövedelem fokozatos bevezetését, melyet minden felnőtt állampolgár megkap. Ezt kell, hogy kiegészítse egy új adórendszer, mely igazságosabb (a jómódúaktól és több lehetőséggel rendelkezőktől nagyobb áldozatot követel), nem a fogyasztást, hanem a vagyont és a jövedelmet adóztatja (különösen azoknál a rétegeknél, akik a rendszerváltás nyertesei voltak). Ezen túlmenően én két dolgot szeretnék látni: egy erőteljesebb munkaerőpiaci ösztönzőrendszert (melynek a támogatás csak egy eleme, a kiszámíthatóság, a munkát terhelő költségek csökkentése, a kereslet élénkítése éppen úgy része) és végül a legfontosabb az oktatás rendszerének teljes átalakítása. Nem zárt, hanem nyitott oktatási struktúrák, az élethosszan való tanulás támogatása, sok és sokféle iskola létrehozása (esti oktatás, képzéssel kiegészített közmunka, önkéntesség támogatása stb.), a jobb iskolákhoz való hozzáférés elősegítése (iskolabusz, pedagógusképzés, korai segítő rendszerek). Rengeteg a teendő, különösen, hogy a jelenlegi politika éppen ellentétes mindezzel, és soha nem látott mértékben növeli az egyenlőtlenséget – mely ma már közel 9-szeres az alsó és a felső tíz százalék jövedelme között -, nem pedig csökkenti azt. 

jadzia képe

jadzia
5 éve

Csatlakozva Pettyes Pannihoz , azt szeretném kérdezni, ha már megvolt  VÉGRE!! az együttműködés első  felvonása ,akkor  a továbbiakban mi töréténik  a kisebb ellenzéki  pártokkal? Gondolok  a DK-ra tényleg , valamint a  többi liberális kis pártra, Bokrosékra, a  Szocdemekre és a többiekre? Nélkülük   nincs győzelem ,azt tudjuk, ez sima matek és  a bizonytalanok tábora még mindig a legelseg nagyobb .Ott a "ZAVAROSBAN" halászni embert próbáló lesz , de kell, muszáj ... mi választók izgatottan várjuk a  fejleményeket , és az összefogást ténylegesen,  főleg a vidéki emberek  nagyon idegesek ,és türelmetlenek már, lévén nekik nincs más média ,mint Hír TV,  MTV 1 és DunaTV  ..falun nincs  műhold ,szegény vidékeken és nincs  kábel sem ,rádióból  a Kossuth és kész  .(Így ha lakossági fórumok lesznek  a megegyezés után, ott tudnak objektív tájékoztatáshot jutni csak....

lilla- képe

lilla-
5 éve

Kedves Braun Róbert!

végighallgatva a sajtó tájékoztatóját kérdezem :

Miért nem aktivizálja magát országos szinten is--jobban!

tiszta világos sallang mentes érvelés!

Nagy szükség lenne erre!

Kérdésem:

Bajnaiék szerint pártszövetségek tárgyaltak és egyeztek meg pl. tegnap.

de ki az mszp köré csoportosuló pártszövetségg tagja Ön szerint most formálisan

és

ki Bajnai szövetsége?

és kik ők  együtt ?

2. kérdés

a szavazókat ki és hogyan miféle érvekkel  győzi meg , hogy elmenjenek szavazni?

 

Tisztelt Braun Róbert!

A trafikmutyi kezelésére egész pontosan mik az elképzelései? Az elnyert koncessziókat egyenként fogják újrabírálni, vagy kollektíven visszavonják őket? Ha egyenként bírálják felül őket, akkor vizsgálni fogják az egyes nyertesek politikához kötődésüket, esetleg pártprefernciájukat? Kik és mi alapján bírálják felül a korábbi döntéseket? Ha kollektíven bírálják felül, akkor - gondolom én - az azt jelenti, hogy megsemmisítik a koncessziókat, ami azt fogja maga után vonni, hogy a jelenlegi trafikosoknak be kell zárni vagy továbbra is üzemeltethetik őket? Ha megsemmisítik a győztes koncessziókat - akár kollektívan, akár egyenként -, hogyan kívánják elejét venni a tömeges kártérítési pereknek? 

Tervezik-e a korábbi trafikosok kárpótlását? Ha igen, akkor azt a jelenlegi trafikosoktól vagy közpénzből finanszíroznák? 

 

Shark60 képe

Shark60
5 éve

Tisztelt Braun Róbert!

Mostanában a földügyek kapcsán gyakran eszembe jut, hogy a szoci kormány idején a gazdák a traktorjaikkal, hogy vonulgattak, meg útlezárásokat csináltak.

A mostani - sokkal rosszabb helyzetben - hol vannak ezek a gazdák? Miért nem hallatják a hangjukat? Úgy látom, hogy Gőgös Zoltán képviselő úr küzd értük, ők pedig csendben vannak.


Afuce
5 éve

Tisztelt Braun Úr!

Itt van az az Alkotmányt eltörlő (K)Alaptörvény az ő sarkalatos törvényeivel. A Mesterháziék által összeállított program, vagy ha úgy tetszik tennivaló-gyűjtemény tartalmazza ezek (bár az utóbbiakat nem nevezi néven, de értelemszerűen a változtatások közé tartozik) gyökeres változtatását. Ezekhez kétharmados többség kell, az Alkotmányosság helyreállításához pedig emlékeim szerint egymást követő két választás győzteseinek egybehangzó szándéka kétharmados támogatással. (Persze nemzetközi támogatással ezek puccsszerű eltörlése sem elképzelhetetlen.) Kérdésem, hogy mennyi esélyt lát, hogy a tervezet megvalósításának alapját képező jogi nonszenszek eltörlése megvalósulhasson?

kisgalamb képe

kisgalamb
5 éve

Tisztelt Braun Róbert!

Engem mérhetetlenül felháborított az eljárás, amit a trafikok újrafelosztása kapcsán a régi trafikosokkal tettek. Értem, és helyeslem, hogy a szocik hatalomrajutása esetén a régi rendet helyreállítják. Azonban az nem fér a fejembe, hogy ezt büntetlenül megtehették. Látom, hogy Önnek szívügye a "trafikpuccs". Személy szerint Ön mit tud tenni annak érdekében, hogy "vétkesek" megkapják méltó bűntetésüket?

Tegnap megtörtént az MSZP és a Bajnaiék egyeztetése. A hír nyilvánosságra kerülése után szinte felrobbant a Facebook a DK-sok méltatlankodásától, sértettségétől. Felváltva szidták Bajnait és Mesterházyt, az Együtt2014-et és az MSZP-t. Azt hangoztatták, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK nélkül biztos a vereség.

Kérdésem, hogy pillanatnyilag Bajnaiék elfogadják-e az együttműködésbe Gyurcsányékat? Ha nem, mennyivel jelentenek nagyobb veszélyt rájuk, mint az MSZP-re? Milyen alapon szelektálnak, hogy ki a megfelelő, és ki nem, akkor, amikor Bajnai az első nagy lelkesítő beszédében minden demokratikus baloldali erőről beszélt?

begonia képe

begonia
5 éve

Kedves Braun Róbert!

Sokat olvastam, hallottam már arról, ha a szocialisták megnyerik a választást, akkor sok mindent visszaállítanak, megváltoztatnak amit a Fidesz-kormány három év alatt - többnyire a közép- és szegényebb réteg kárára - megváltoztatott. Ezekhez azonban nagyon nagy anyagi fedezetre van szükség. Kérdésem, hogy honnan teremthető ez elő. Van-e erre is kidolgozott terve a szocialistáknak?

etele1 képe

etele1
5 éve

Kedves Braun Róbert,

látomlassan gyűlnek a kérdések,úgyhogy nekem az elzőtől független kérdéseim is  lennének:

a Szonda Ipsos szerint:

"a Fideszt a választókorú népesség 25, az MSZP-t 15 százaléka támogatja. A többség kormányváltást szeretne, de 62 százalék elégedetlen az ellenzékkel... A szocialisták ereje leginkább az idősebbek körében mutatkozik meg: az 50 és 65 év közöttiek 21, az annál idősebbek 27 százaléka szavazna rájuk." (Index)

Előbb tegyük fel, hogy a szocialisták győznek, mert a választóknak nem lesz más választásuk. Ez nyilván nem fog tetszeni a választóknak, de mit tehetnek? A Fidesz még roszabb ugye.

A kormányváltást követően az eddigi programok  és szándéknyilatkozatok alapján  "menedzser" jellegű kormányzás várható, ami nyilván nem fogja a lakosságot hihetetlen lelkesedésre és a kormány tűzön vizen át történő megvédésére sarkallani.

Azt tudjuk, hgy a Fidesznek természetes hajlandóságán kivül amerikai, Republikánus párti tanácsadói vannak (ami jól látszik gyakorlati politikájukon mind a kommunikáció, helyfoglalás és a választási rendszer átszabása esetében).

Adódik a logikus feltételezés, hogy a Fidesz mindent meg fog  tenni a kormányzás  elszaboálására, ahogy az USA-ban történik.

Kérdésem: az emeszpé ezzel az ingatag társadalmi támogatottsággal -ami a menedzser szemléletből és a választók kelletlen támogatásából következik- akar kormányozni?

Tegyük fel, hogy az emeszpé nem nyer.

Kérdésem: ha az emeszpé veszit mit gondol, a Fidesz miután mindent megszerzett poliitkai téren a jövőben gazdasági téren is tovább fogja támadni a szocialista hátországot (például földtörvény, cégek ellehetetlenitése satöbbi)? Ennek ugye már eddigis voltak előjelei.

Kérdésem: ha nem nyer az emeszpé az azért történik, mert a lakosságnak nem kell ez a poliitka (lásd még a felmérést). Nem lenne érdemesebb most megváltoztatni ezt a politikát, mint amikor már elveszitette az emeszpé vagy a választást, vagy a kormányzást?

Lenkebaba képe

Lenkebaba
5 éve

Kedves Braun Róbert!

Szanyi Tibor egy DK-snak adott, őszödi beszéddel kapcsolatos válasza, most újra előtérbe hozta az őszödi beszéd nyilvánosságra hozása körüli találgatásokat. A kapcsolaton az egyik blogger is ezzel foglalkozik jelenleg: http://kapcsolat.hu/blog/pupublogja/9365-oszod-nem-oszod

Ön szerint van-e annak reális esélye, hogy az őszödi beszéd kiadásához maga Gyurcsány Ferencnek köze van?

Van-e annak reális esélye, hogy a három szocialista politikus juttatta ki, akikre célozgatott az elmúlt hónapban a média?

Befolyásolja-e a DK és az MSZP közti együttműködést az őszödi beszéd körüli cirkusz?

etele1 képe

etele1
5 éve

Nem lehetne rövidebben?

Ugyanarról az 1 kérdésről  van szó.

Edigi tapasztalatom szerint sajnos politikusaink még a legelemibb kérdésekre is tudnak elegánsan kitérő választ adni, vagy udvariasan másra válaszolni, mint amit egyértelműen kérdeztek :o)

Én szivesen kérdeznék rövidet, de a rövid érdésekkel eddig nem volt szerencsém,  Nincs mit tenni.

oregano képe

oregano
5 éve

Te figy.

Nem lehetne rövidebben? De télleg. Én is bekopizhatnék neki hosszú bekezdéseket a Moldova-könyvből.

http://www.kortarsonline.hu/2009/05/az-ormansag-panasza/4162

Vagy idézhetnék önmagamtól, ha nem tartanám picit viszolyogtatónak önmagamat idézni...

etele1 képe

etele1
5 éve

Akkor jó :o) feltenném a kérdést a vitinditóból:

Van a baloldalnak jövője és mondandója Magyarországnak?

Ehhez adalékképen, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog :o) két korábbi hozzászólásom a kapcsolatról, szeretném, ha ezeket figyelembevéve válaszolna a fenti kérdésre:

--- az első ---

"...röviden azt a folyamatot irod le, amikor valaki hisz abban, hogy neki jó lesz egy cselekvés eredményeképp és ezért azt cselekszi, majd tapasztalata azt mutatja neki, hogy roszabb lett, akkor megtanulja, hogy az első cselekvés nem előnyös.

kis  probléma:

- a jobboldali szavazó nem ugyanaz az ember nem ugyanazzal az élettapasztalattal mint a baloldali

A 2010-es választást nem a fidesz nyerte meg, hanem az emeszpé veszitette el. Pontosan azért mert a baloldali szavazók csalódtak a 2006-os kormányban. Öszöd önmagában nem jelentett volna problémát, ha utána a baloldali szavazók azt tapasztalják, hogy az "igazmondás" következtében javul az életszinvonaluk. De nem javult, hanem romlott. Ami révén öszöd érzelmi sokkja (senki sem szereti, ha hülyére veszik) utólagos megerősitést nyert. És öszöd nem csak Gy.F ügye, hiszen Gy. épp hogy a szocialistákkal 'együtt hazudott'.

Jelenleg is nyilván azok a szavazók tartanak ki a fidesz mellett, akik nem érzékelik az életszinvonal romlást és/vagy nem tudják racionalizálni azt,

A szocialista szavazók 2010-ben nem szavaztak át a Fideszre. A Jobbikra szavaztak át. Ahogy a liberálisok az lmp-re.

Rossz, ha a szocialistákra szavazok. Rossz, ha a Fideszre szavazok. Minde párt hazudik. Mi következik ebből? Más pártra szavazok vagy nem megek el. Ez megtörtént már 2010-ben.

Mi változott azóta?  A baloldali szavazó észrevette, hogy neki rossz ha a Fidesz kormányon van. Ezt eddig is tudta. De az is rossz, ha az emeszpé van kormányon. Ezt tanulta meg korábban.

Mi változott?

Semmi.

Ezért nem mozdul meg az emeszpé népszerűségi mutatója."

--- és  a második ---

"Igaz, szeintem is szeretne forditani egy lapot az emeszpé és egyszer és mindenkorra megfeletdezni az egészről (...Öszöd...). Ebben tehát igazad van: valóban "nem foglalkoznak vele" hivatalból.

De ez ugyanolyan, mint mondjuk egy rossz szokás, amiről valaki tud, de nem akar változtatni rajta: amikor emlékeztetik rá, ideges lesz és kényszerűen reagál mert tudja, hogy valaminem stimmel.

Ha az emeszpé meghalada volna a menedzser szemléletet, akkor csak legyintenének Gyurcsány emlitésére a szocialista politikusok. Azért mert a választók is legyintenének. De mivel a Gy. időszakában keletkezett politikai csődtömeg ma is ott áll hegyekben, ezért a szocialista párt kénytelen foglalkozni vele.

Ha most nem is szeretnéd ezt elhinni nekem, majd meglátod, ha a választási kampányban elkerül Gyurcsány és a gyurcsányipolitika viszatérése ... más szocialista politikusok képviseletében.  Szinte kizárt hogy ez ne történjen meg."

 

oregano képe

oregano
5 éve

" A társadalmi értékteremtés mikroszintű folyamatai mellett tanulmányozza a makroszintű értékváltozási folyamatokat, így a jóllét (wellbeing) elméleteket és azok gyakorlati alkalmazhatóságát és közpolitikai jelentőségét is."

Wikipédia: Braun Róbert

Ön szerint mi hiányzik elsősorban Magyarországon  ahhoz, hogy egy többgenerációs ormánsági nyomorból kitörhessenek a helyi közösségek? Mit kellene tennem, ha e cél segítéséért hirtelen kapnék másfélmilliárd forintot, szabad felhasználással?

Önmagában a munkahely nem elég, ezt bizonyára Ön is így gondolja.