A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

történelem

Jogászszemmel: Auschwitz könyvelője

A német Der Spiegel magazin nevezte el a címben foglalt módon azt az Oscar Gröninget, aki ellen most a hannoveri ügyészség 300 ezer magyar zsidó elpusztításában való részvétele miatt emelt vádat. Gröning 1942. szeptember 29. és 1944. október 16. között szolgált az auschwitzi koncentrációs táborban

4 éve | 0 hozzászólás | via Vasárnapi Hírek

A szakmai vizsgán elbukott, a kormányzatin megfelelt

A kormányzat szerint nincs gond a szakmailag kifogásolt Bánhegyi-féle nyolcadikos történelemtankönyvvel. "Az Oktatási Hivatal által felkért szakértők támogató javaslattal zárták szakértői értékelőlapjukat" – tudatták a Népszabadsággal. Független szakértők szerint azonban felmérhetetlen károkat okoz az ideológiai szempontok szerint írt történelem.

4 éve | 1 hozzászólás | via Népszabadság Online

Negyedszázada „Vasfüggöny” nélkül

1984-et írtunk. Éppen csak véget ért a szocialista tömb által (Románia kivételével) bojkottált Los Angeles-i nyári olimpia. Augusztus 17-én hatalmas koncert zajlott a Budapest Sportcsarnok parkolójában: a heavy metal legnagyobb sztárja, az Iron Maiden lépett ott fel.

4 éve | 0 hozzászólás | via Népszava Online

A rejtvény nem a múlt, hanem a jövő

Egy hete, október 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint a kabinet január 2-tól létrehozza a Veritas Történetkutató Intézetet, mégpedig a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János – nyilvánvalóan politikai – felügyelete alatt. A hír kapcsán Földes György történésszel, a Politikatörténeti Intézet főigazgatójával, az MTA doktorával beszélgettünk.

4 éve | 0 hozzászólás | via Népszabadság Online

K.Úr Ír Minden másképp ugyanúgy

Nem rejtélyes ez a cím, sőt, roppant egyszerű, majd meg tetszik látni. Tulajdonképpen egy könyvről lesz szó – Rory Clements „Herceg” című történelmi krimijéről – és minden egyébről, ami csak a világon van, tehát lehetne ez az írás egy tizennégy kötetes filozófiai alapmű kezdete is, csak éppen nem lesz. Éspedig azért nem, mert a konklúziót, ami pusztán Karinthy tételének kibővítése, már a címben leírtam. Való igaz: minden másképpen van, de ugyanúgy.

5 éve | 0 hozzászólás

Oldalak