A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

MTA

Két akadémikusnak elege lett Orbánból

Vállalhatatlannak tartja az Orbán-kormány politikáját, intézkedéseit, ezért visszaadja a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságát Thomas Jovin biológus, biofizikus emeritus. Ugyanilyen okból mondott le külső tagságáról Hernád István Róbert magyar származású pszichológiaprofesszor – derült ki a hvg.hu birtokába került dokumentumokból.

1 éve | 0 hozzászólás | via Népszava Online

K.Úr.Ír blog Szele Tamás: Intézetek, szép remények

Akadémikus sem szívesen lennék manapság, annyi szent – mondjuk, az a veszély szerencsére nem fenyegeti a magyar tudományos életet, hogy még engem is a nyakukra ültessenek, amúgy is sanyarú a sorsuk. A választások után kialakult új – vagyis régi – helyzetben ugyan keveseknek jutott az eszébe, mi is lesz a Magyar Nyelvstratégiai Intézet sorsa, de a feledékeny tudósok emlékezetét helyrerántotta az MTA volt elnökének minapi levele: ha burkoltan is, de azt jelzi a berzenkedőknek, nem sok jóra számíthatnak.

4 éve | 0 hozzászólás

Akadémikus viták. Az elnök emberei?

Pálinkás József május 6-án távozik a Magyar Tudományos Akadémia éléről. Kétszer hároméves elnöki megbízatása lejárt, így többször már nem lehet újraválasztani. Forrásaink mégis úgy látják: a mostani elnökválasztás legnagyobb tétje: a magyar tudománypolitikában folytatódik-e a Pálinkás-korszak? BARÁT JÓZSEF elemzése.

4 éve | 0 hozzászólás | via 168 óra Online

A rejtvény nem a múlt, hanem a jövő

Egy hete, október 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint a kabinet január 2-tól létrehozza a Veritas Történetkutató Intézetet, mégpedig a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János – nyilvánvalóan politikai – felügyelete alatt. A hír kapcsán Földes György történésszel, a Politikatörténeti Intézet főigazgatójával, az MTA doktorával beszélgettünk.

4 éve | 0 hozzászólás | via Népszabadság Online

Hacsaknem blog Marx aggályos, Prohászka jöhet?

Mondhatnám, hogy lerágott csont, álprobléma, majdhogynem természetes. Mondhatnám, magától értetődik, hogy minden hatalmi rendszer, az ideológiailag lecsupaszított jobb- és baloldal minden időkben saját szája íze szerint nevez el közteret.

5 éve | 0 hozzászólás

Oldalak