A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Vizitdíjat szednek a pilisi betegektől, fizetniük kell a szegényeknek, a kismamáknak és a gyerekeknek is

via 168 Óra Online

2018. január 15. 12:14 | 1 hozzászólás

„Élhetőbb Pilist a pilisieknek!” – hirdeti a polgármesteri köszöntő Pilis város honlapján. Az önkormányzat mindennapi gyakorlatából azonban úgy tűnik, az élhetőbb Pilis megteremtése nem minden ott élő polgárra vonatkozik.

Pilis városa sok dologban hasonlít más magyar településekre: hatalmas szakadék tátong az átlagos helyzetű lakosok és a szegények között. Az átlagos pilisi polgár lakásában például van vezetékes víz, csatornába folyik a szennyvize, van út, amelyen közlekedni tud. A pilisi gettó viszont – út híján – eső után sárban úszik, hőségben meg ellepi a por. A családok komfort nélküli viskókban húzzák meg magukat – hasonlóan települések ezreihez. Az ország így szakad végérvényesen ketté.

Ahol az út véget ér, megszűnnek a szolgáltatások is, a pilisi gettó gyermekei nem a község jól felszerelt, minőségibb oktatását nyújtó iskolájába járnak, hanem a szegényeknek fenntartottba. Az itteniek egészségi állapota is sokkal rosszabb, mint az átlagos pilisi polgároké.

Emiatt hatványozottan sújtja őket az önkormányzat által kiszabott egészségügyi költség-hozzájárulás, vagy ahogy az emberek hívják: vizitdíj.

Amíg a 2007-ben a sokszor liberálisként átkozott egészségügyi reform keretében bevezetett – de a népharag által gyorsan elsöpört – vizitdíj megfizetése alól automatikusan felmentés kaptak a gyerekek, a krónikus betegek és a szociálisan rászorulók, addig Pilis községben a díjat mindenki köteles megfizetni. Legalábbis a gyakorlatban ez a helyzet, mert bár a vonatkozó rendelet biztosítja az elvi lehetőségét annak, hogy hosszú betegségben szenvedő emberek polgármesteri kegyben részesüljenek, és megkapják a díjfizetés alóli felmentést, a pilisi cigányok által lakott településrészen mindössze egy-két ember kap kibúvót, és ők is csak esetlegesen. Az emberek valójában nem is tudnak arról, hogy élhetnének a kedvezménnyel, a polgármesteri hivatal pedig – nemtörődömségből vagy szándékosan – nem igyekszik a díj megfizetése alól mentesíteni a rászorulókat.

Tovább...


A cikk eredetije: Vizitdíjat szednek a pilisi betegektől, fizetniük kell a szegényeknek, a kismamáknak és a gyerekeknek is


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

"Dolgozni fogunk, dolgozni!" /Csehov: Három nővér/

https://www.youtube.com/watch?v=T-eW95Egfk8

Körmendi János: Csehov - Három nővér (paródia)

"25-30 év múlva MINDENKI dolgozni fog!" - ők is!...

Érdemes az eredeti cikk kommentjeit is elolvasni a 168 órában!