A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Vitézy nyeretlen számai

via 168 óra Online

2014. május 18. 09:47 | 1 hozzászólás

Ez a Vitézy Dávid engem mindig jókedvre tud hangolni: ahogy újabb és újabb és újabb ötletekkel igyekszik végleg padlóra küldeni Budapest utazóközönségét, ahogy a békáká Napóleonjaként folyton új és új csatában hányja kardélre mindazokat, akik a székesfővárosban a közösségi közlekedéssel próbálkoznak. (S nem bánja, hogy közben azok is elhullanak, akik egyénileg haladnának.) Hol messzire nyúló buszsávval bénítja meg a fél város közlekedését, hol átalakítja a viszonylatokat, hogy az édesanyjuk se ismer rájuk, hol az első ajtós felszállással teszi lehetetlenné a busz- és troliközlekedést.

A kudarcok sosem szegik kedvét, állandó mozgásban van, minden hétre jut nála egy menetrendtábla-avatás, egy állomásátkeresztelés vagy egy fonódó villamos. Hiába, nagynevű rokontól leste ő el a szabadságharcos technikát (az is milyen pompás emlékülést rendezett a múlt hét végén kormányozóvá emelése tiszteletére, lehazaárulózva mindenkit, aki nem vele vonult, s elnevezve az összejövetelt a demokrácia napjának), tudja jól, hogy a lóerő velünk van, csak mozgatni kell, az a lényeg.

Ezen a héten a bérletesek ellen intézett átfogó támadást a derék vezérelnök úr, akik mostantól csak mindenféle igazoló irat felmutatásával juthatnak havi szelvényükhöz. Ha jól értem, ez lehet személyi, jogosítvány, útlevél, párttagkönyv vagy oltási bizonyítvány, a lényeg az, hogy legyen neki száma. Ezt a számot fogja visszavonhatatlanul rávésni a bérletszelvényre a jegyárus, s onnan kezdve nekünk nincs más dolgunk, mint folyton magunkkal cipelni a mondott igazolványt utazásaink során, s ha az ellenőr felszólít rá, azzal igazolni magunkat. Vagyis mostantól nem elég az érvényes bérlet felmutatása a pesti járműveken, hozzá kell mutatni majd még valamit.

Hogy az egésznek semmi értelme, az még hagyján. (Elvileg a bérletszelvény-hamisítások ellen találták volna ki, de ki gondolja komolyan, hogy aki szelvényt tud hamisítani, ne tudna számot is rá?) Hallgatólagosan azért vezették be, hogy az emberek ne tudják egymásnak átpasszolni a bérletet (aki akarja, tudja mostantól is, csak kölcsön kell kérni a személyit is hozzá). Hogy valaki megint nagyon jól jár vele (aki ehhez a bohósághoz legyártja majd a számítógépes szoftvert), az is hagyján – megszoktuk. De hogy megint sikerült egy új ötlettel hosszabbá és bonyolultabbá tenni a vásárlást, macerásabbá az utazást és büntethetővé az ártatlanságot, azért az mégiscsak sok.

Hogy mindig mindenki rajtunk, normakövető állampolgárokon akarja megkeresni a Volvóra valót, abból nekem bizony kezd elegem lenni.

És maguknak?


A cikk eredetije: Vitézy nyeretlen számai


Hozzászólások

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
4 éve

Lassan ott  tartunk, hogy az egyszerű utazó bérletet sem vehet... "Okos" ez a fiú...