A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Vekerdy T.: „ma Orbánék ismét urak és cselédek országát építik”

via 168 Óra Online

2018. június 3. 11:09 | 3 hozzászólás

„Ösztönörvényben pörög ez a hatalmi elit: semmit nem engedhetünk el, semmiben nem engedhetünk, gazdagodni kell tovább, mert egyre nagyobb a tét. Nincs elég bölcsesség se a konszolidációhoz, és senki nem tud ellenállni a vezérnek, csakis az ő akarta érvényesül.”

Volt idő az elmúlt nyolc évben, amikor a pszichológus el tudta volna képzelni, hogy az Orbán-rendszer konszolidálódni fog, de ma hiába szeretné, ezt már nem tartja elképzelhetőnek:

„Ösztönörvényben pörög ez a hatalmi elit: semmit nem engedhetünk el, semmiben nem engedhetünk, gazdagodni kell tovább, mert egyre nagyobb a tét. Nincs elég bölcsesség se a konszolidációhoz, és senki nem tud ellenállni a vezérnek, csakis az ő akarta érvényesül.”

Vekerdy szerint az elkövetkezendő években éppen ezért valószínűleg az a kormányzati retorika folytatódik, amit az elmúlt ciklusban láttunk, mert már csak a szavazatmaximalizálás mozgatja a kormányt és a pártot. „Mint sokan mondják, ma nem kormányzás folyik, nem oldják meg az egészségügy, az oktatás és az egyéb területek helyzetét. Ehelyett a kormány félelmet kelt, gyűlöletet szít. Ezek jól kézben tartható, jól manipulálható érzelmeket hívnak elő az emberekből” – mondja a pszichológus, aki szerint hiába csak az ország kisebbik felére tud így hatni a Fidesz, a választási rendszerből fakadóan a parlamentben kétharmados többségük van. „Igaz, amit a tüntetők mondtak, hogy mi vagyunk a többség. Törvényszerűen igaz, ennek ellenére a többség parlamenti reprezentációja egyharmad. És az is szétforgácsolt, egymást gyűlölő állapotban van” – magyarázza Vekerdy.

A történelmi tapasztalatokból kiindulva úgy látja, a jelenlegi rendszer végét egy külső esemény jelentheti majd, amire már a kormánynak nem lesz válasza: „Magyarországon az ilyen jellegű rendszerek sajnos addig maradnak fenn, amíg valami külső esemény meg nem dönti. Ezt mutatta 1989-ben a Szovjetunió felbomlása, vagy 1945-ben a második világháború elvesztése, amely pontot tett a két világháború közötti rendszer végére. De akár az első világháború kitöréséig is visszamehetünk, amely pedig a Monarchia végét jelentette. Persze, néha azt érzi az ember, és talán ebben a nosztalgia is közrejátszik, hogy minél messzebb megyünk vissza a múltba, annál »jobbak« voltak ezek a rémes rendszerek, de abban egyeznek, hogy végüket mindig egy külső esemény hozta el.”

Tovább...


A cikk eredetije: Vekerdy T.: „ma Orbánék ismét urak és cselédek országát építik”


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
8 hónapja

Ezt  már tudható  volt  a 2010-s kormányzásuk óta, hogy  mit  akarnak. Az  a baj, hogy  amagyar  nép meg  asszitál  hozzá, nem nehezítik meg a  dolgukat.

Kataaa képe

Kataaa
8 hónapja

Lesz  itt  még  Tórok harca!

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
8 hónapja

"... Ma Orbánék ismét az urak és cselédek országát építik, ezt akarják valahogy visszaállítani. Ők az urak, a többiek a cselédek. Erre ráadásul, úgy látszik, van is fogadókészség. A Dózsa Györgyök pedig még nincsenek itt.” - mondja Vekerdy.
 

Na igen, valóban nincsenek MÉG itt a Dózsa Györgyök...
DE!
A vastrónokat azért állandóan izzásban tartja a kormány, nehogy meglepetés érhesse őket, ha váratlanul mégis megjelennének!:(((