A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Végtelenségig titkolózó az egészségügy, de talán most kiderül, hol, hogyan gyógyítanak

via 168 Óra Online

2017. november 28. 10:20 | 0 hozzászólás

A műtét jól sikerült, csak épp a beteg nem érzi? Az egyik orvos rendszeresen a másik félrekezelt vagy csak rosszul operált betegét látja el?

Nem jó ez sem betegnek, sem orvosnak. Intézmények, de akár kórházi osztályok színvonala között is sokszor szakadék tátong, de ennek semmilyen szakmai következménye sincs. Rengeteg pénzt költünk el a rendszerben, de nincs visszajelzésünk arról, hogyan. Mind a szakma, mind a döntéshozók minőségi mutatókat szeretnének végre látni. Erre már van remény: olyan rendszer kidolgozása zajlik, amely jutalmazná a betegek visszajelzését figyelő és gyűjtő intézményeket.

„Feltüntettük egy térképen, hogy a fővárosban és a megyékben hogyan alakult 2013-ban a daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága, az általuk okozott halálozás, valamint ezek viszonya. Súlyos szűrési vagy ellátási problémákra figyelmeztet, hogy számos megyében ugyan kevesebb a megbetegedés, mégis magasabb a halálozás az országos átlagnál. Ezekben a megyékben – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Nógrád, Baranya, Somogy és Komárom-Esztergom – vagy későn fedezik fel a daganatos betegségeket, vagy nem megfelelően látják el a betegeket, de nagy valószínűséggel mindkét hiányossággal számolni kell” – idéztünk korábban egy statisztikát Ádány Róza egyetemi docenstől. Később egy konferencián Bidló Judit, az egykori OEP ártámogatási főosztályvezetője állt a szakma elé az egyes onkológiai osztályok jelentősen eltérő túlélési mutatóival és gyógyszerfelhasználási gyakorlatával, ami valóságos cunamit indított el.

Idehaza ezek az aránytalanságok véletlenszerűen derülnek ki, miközben tőlünk nyugatabbra nyilvánosak az ilyen mutatók. A közvélemény elé tárt adatokból tudhatjuk, hogy az egyes országokon belül bizonyos ellátások esetében milyen eltérések alakultak ki. Angliában például négyszeres a különbség a bypassműtétet követő túlélésben a legjobb és a legrosszabb mutatók között, Amerikában ötszörös a szülészeti komplikációkban, Németországban 18-szoros a csípőműtét utáni megismételt operációkban, Dániában pedig 24-szeres a vastagbél-operációt követő halálozásban. Nyilvánosak a műhibák és minden olyan rendkívüli esemény is, amely eltér a megszokott, a szakmailag elvárható menettől. Nyugaton természetes, hogy ezeket nyilvánossá teszik, sőt az orvosok, az intézmények maguk jelentik ezeket, illetve olyan ösztönzőket építenek a rendszerbe, hogy mindenki okuljon a történtekből. Elsősorban nem a bűnöst hibáztatják, inkább azt szankcionálják, ha valaki eltitkolja az ilyen eseményeket

Tovább...


A cikk eredetije: Végtelenségig titkolózó az egészségügy, de talán most kiderül, hol, hogyan gyógyítanak


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges