A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Választásra időzített kompenzáció: fél a Fidesz?

via Pécsi Stop

2014. március 26. 10:36 | 0 hozzászólás

Hatvanötmillió forintot ad bankszámla-kompenzációra a pécsi közalkalmazottaknak az önkormányzat, a 2010-13 közti időszakra számolva. Csak egy bibi van a dologban: a város tanárai ebből semmit sem fognak látni, mert ők már az államnál vannak - holott a kérdéses időszakban még a pécsi önkormányzat volt a munkaadójuk. A PDSZ ügyvivője szerint ez nem más, mint nevetséges pénzeken történő szavazatvásárlás.

Az április bérekkel érkezhet a közalkalmazottaknak Pécsen három évre visszamenőleg a bankszámla-kompenzáció - derül ki egy önkormányzati előterjesztésből, melyet Nagy Csaba alpolgármester jegyez a soron következő Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ülésére.

Az önkormányzatnál maradók örülhetnek
Mielőtt mindenki örülni kezdene, le kell hűtsük a kedélyeket: azoknak a közalkalmazottaknak jár a bankszámla-kompenzáció három évre visszamenőleg (2010-2013), akik jelenleg is az önkormányzat alkalmazásában állnak. Ez az előterjesztés szerint a következő intézmények dolgozóit jelenti: Elszámolóház, Kisgyermekek Szociális Intézmények Igazgatósága, Integrált Szociális Intézmény, különféle óvodák (mint a Kertvárosi, Nyugati és Keleti Városrészi, Városközponti, vagy az Apáczai), a közterület-felügyelet és a Kulturális Központ, a Csorba Győző Könyvtár, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Pécs és Környéke Szociális és Gyermekjóléti Társulás alá tartozó Esztergár Lajos Családsegítő és az Integrált Nappali Szociális Intézmény.

Az összesen 1918 fő az áprilisi bérkifizetésével kapja meg a kompenzációt, ez közalkalmazottaknál azt jelenti, hogy április negyedikéig fogják megkapni a 8000 forint/fő/év, azaz összesen 24 ezer forintos összeget. Az önkormányzatnak ez a kompenzáció a még náluk alkalmazásban álló közalkalmazottakra kivetítve 65 millió forintba fog kerülni. (Tegyük hozzá: a fideszes városvezetés 2011-ben vette el a pécsi közalkalmazottak éves cafeteriáját, amibe az előterjesztés szerint 2010-től a bankszámla-kompenzáció is bele volt foglalva. Nagy Csaba előterjesztésében az elvételt a 2009 előtti városvezetés felelőtlen költségvetési politikájával igazolta.)

Ez mind szép és jó, és gúnyos félmosollyal el is lehetne menni mellette, hogy miért éppen az országgyűlési választás előtti időszakra dobta be a látványosan nem magabiztos pécsi fideszes vezetés a koncot.

A pécsi tanároknak nem jár

Csakhogy igazából nem 1918 közalkalmazottnak járna ez a kompenzáció, hanem hatezren fölüli létszámnak - fejtette ki a Pécsi STOP-nak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. A bankszámla-kompenzációt ugyanis a pécsi ügyvivő harcolta ki munkaügyi perek sokaságával a pécsi önkormányzatból.

"Még mielőtt az államhoz kerültek volna át 2013 januárjával a tanárok, akkora született bírósági döntés, hogy a kompenzációt meg kell adni a tanároknak és úgy általában a közalkalmazottaknak. Az önkormányzat húzta és halasztotta a kifizetést, a Kúriához fordultak fellebbvitel miatt - de lényeg a lényeg: jogerős ítélet ellenére sem fizették ki a kompenzációt" - mondta el portálunknak a szakszervezeti vezető.

Mikor a tanárokat az állam átvette, akkor Nagy Csaba ígérete a semmibe veszett (az alpolgármester megígérte Nagy Erzsébetnek, hogyha megnyeri a munkaügyi pereket, akkor a városvezetés kifizeti a kompenzációt).

Ahogy az előterjesztésből kiderül, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz átsorolt tanárok ugyanazt kapják, mint ami a városháza előtt kiállított da Vinci-lószobormásról hiányzik. De ugyanígy járnak azok is, akik időközben már nem közalkalmazottak, holott a jogviszonyból fakadó követelés érvényesítése három évig nem évül el.

Nagy Erzsébet szerint sosem volt a kompenzáció a cafeteria-keretbe beépítve, arról mindig külön tárgyalásokat kellett folytatni az önkormányzattal. Magának a kompenzációnak az összege is nevetséges az ügyvivő szerint, az évi 8000 forint már 2009-ben is kevésnek számított. "A legszebb az egészben, hogy a kompenzáció mértékéről sem sikerült egyeztetnie az önkormányzatnak az érintettekkel, holott a költségvetési törvény szerint havi ezer forintot is lehetne adni."

Nagy Erzsébet szerint itt a lehetne-kifejezésen van a hangsúly: míg a köztisztviselők mindenből a maximumot kapják, addig a közalkalmazottaknál havi 700 forintos kompenzációt állapítanak meg. A pécsi tanárok a tavalyi év eleji, az államhoz történt átsorolásukkal a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól várhatják a kompenzációjukat - csak sajnos az állam sem tűnik túl segítőkésznek. A PDSZ többszöri megkeresésére sem reagáltak, így Nagy Erzsébet szerint nem maradt más, mint pert indítani az elmaradt juttatás miatt a KLIK ellen.

A PDSZ pécsi ügyvivője szerint az, hogy a három éve húzódó kompenzációt az országgyűlési választás előtt adja meg a pécsi fideszes önkormányzat, az nem egyéb, mint "nevetséges pénzeken való szavazatvásárlás".
 


A cikk eredetije: Választásra időzített kompenzáció: fél a Fidesz?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges