A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Választási csalásra számítanak az ellenzéki pártok, védelmi akcióba lendül a TASZ

via 168 Óra Online

2017. november 29. 11:57 | 0 hozzászólás

Miután komoly visszaélésekre ad lehetőséget a voksolási szisztéma, az ellenzéki pártok meggyőződése, hogy számítani is kell választási csalásokra, így például az ajánlórendszer kijátszására. A kampánytisztaság és az állampolgári kontroll érdekében a TASZ monitoringprogramot indít, forródrótot és egy különleges honlapot is szolgálatba állít.

Választási csalásokra számítanak az ellenzéki pártok – derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) keddi rendezvényén, ahol a legsúlyosabb kockázatokat, valamint az állampolgári aktivitás növelésének lehetséges formáit beszélték át az ellenzék szakpolitikusaival. A civil szervezet jogérvényesítő tevékenységbe, választási monitoringprogramba kezd a 2018-as parlamenti választások kapcsán, ezzel segítve a polgárok, az újságírók, továbbá a jelöltek és pártok munkáját a választásokig tartó időszakban.

A TASZ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen az ellenzéki pártok mindannyian kétségüknek adtak hangot: a 2018-as országgyűlési választások vajon szabadok és tisztességesek lesznek-e.

A durva csalások nyilvánosságra kerülését és megelőzését célul kitűzve a civil jogvédők választási monitoringprogramot indítanak tehát, amely nemcsak a választások napján, hanem az azt megelőző időszakban is érdemi tevékenységet végez. Ennek része egy forródrót üzemeltetése, amelyen a hét minden napján 8 és 20 óra között jogi segítséget, magyarázatot kérhetnek az újságírók a nyilvánosság hatékonyabb tájékoztatáshoz, továbbá jelöltek és jelölőszervezetek kérhetnek jogi tanácsot, bizonyos esetekben akár jogi képviseletet is a választási eljárás bármelyik szakaszában.

Ezek mellett klasszikus monitorozással is foglalkozik a szervezet: módszeresen nyomon követi a választási kérdésekben döntő állami szervek tevékenységét, és előre meghatározott szempontok szerint elemzi a döntéseiket. Honlapján (Választasz.hu) pedig közérthető formában tájékoztatja a választópolgárokat jogi kérdésekben, eszközöket kínál a közéleti aktivizmushoz a választási eljárás során, és jogi tanácsot kínál a választópolgárok számára is.

Tovább...


A cikk eredetije: Választási csalásra számítanak az ellenzéki pártok, védelmi akcióba lendül a TASZ


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges