A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Választási áldozat lehet a Normafa

via Népszava Online

2013. szeptember 24. 09:59 | 0 hozzászólás

Politikailag motivált az a terv, hogy sícentrum létesüljön a Normafánál - vélik a szakemberek. Félő: ahogy közelednek a választások, egyre vadabb ötletekkel áll elő a kormánypárt.

Gyakorlatilag a Fidesz ugyanazt a taktikát alkalmazza, mint a Margitsziget esetében, csak most nem egy kerülettől vesz el és ad a fővárosnak egy frekventált területet, hanem fordítva, a fővárostól "rekvirálja el" Budapest egyik utolsó érintetlen természeti értékét.

Az egyelőre nem látható, pontosan kinek az érdeke a Normafa átalakítása, de azt biztosan állíthatom, hogy a Natura 2000-es természetvédelmi terület beépítése nem szolgálja sem a budapestiek, sem a természet érdekeit - mondta lapunk érdeklődésére Szél Bernadett. Az LMP szakpolitikusa hozzátette: az emberek egészségéért a szavak szintjén gyakran aggódó kormányzat ráadásul a főváros tüdejét akarja megcsonkítani.

Várhatóan a jövő héten szavazza meg a parlament a Normafáról szóló törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a mostani zöldterületek helyén valóságos síparadicsom épüljön több ezer férőhelyes parkolóval, sípályákkal, hóágyúkkal, bobpályával és egyéb létesítményekkel. Ha csak valaki nem figyel oda a Levegő Munkacsoport szavaira is.

Lukács András, a szervezet elnöke ugyanis - mint lapunknak elmondta - a szavazás elhalasztását sürgeti. A Kövér László házelnöknek és Rogán Antal frakcióvezetőnek írt levelében a civil szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslatban előirányzott beruházás jelentősen károsítaná a környezetet, és kétséges, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben helyes-e ilyen célra fordítani az adófizetők pénzét. A beruházás természetvédelmi területen valósulna meg, ami uniós szabályozásba is ütközik.

A projekt önmagában is rossz - ezt már Szél Bernadett fejtegette -, a jogalkotás pedig szakmaiatlan. Előbb megszavaztatják a törvényt az Országgyűléssel, majd ezt követően készül el a hatásvizsgálat, amiből kiderülhet, egyáltalán milyen következményei lehetnek a beruházás megvalósításának a Natura 2000-es területen.

A törvénytervezetet jegyző belügyminiszter "elfelejtett" térképmellékletet csatolni a dokumentumhoz. A tájékoztatás eddig nagyjából kimerült abban, hogy a miniszteri biztos a helyszínen megmutatta, melyik objektum hova kerül majd. Arról sem szól a fáma, ki és mennyiből tartja majd fenn a létesítményeket.

Annyit azért már elárultak a terv kiötlői, hogy jószerivel minden fizetős lenne, még a futópálya is. Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy ott, ahol most még ingyen kirándulhatnak az emberek, a családok, megint a gazdagoknak épüljön ki egy szabadidő "rezervátum", hiszen ezeket a díjakat sokan nem tudják majd megfizetni.

Meglepő az is, hogy a törvénytervezet végül sokkal nagyobb mozgásteret enged a beruházásnak, mint amiről eddig lehetett hallani a projekt gazdáktól. A program során fákat vághatnak majd ki, s hab a tortán, hogy ezért fizetniük sem kell, sőt pótolniuk sem szükséges a beruházóknak a kiirtott fákat.

A program melletti egyik érv az volt, hogy például Oslóban is 20 percre a városközponttól lehet síelni, csak azt felejtették el hozzátenni, hogy az egy északi ország. Ausztriában és Franciaországban is építenek sípályákat Natura 2000-es területen, de azok meg alpesi országok. Nálunk sem az éghajlat, sem a természeti adottságok nem alkalmasak a folyamatos síelésre. Mellesleg a XII. kerület egy hasonló projektbe, a gesztenyéskerti sportcentrumba már belebukott.

Ezek épülnek az erdőben

* sípályák, drótkötélpályák, hóágyú rendszer
* szánkópálya
* kerékpárút, játszótér, erdei tornapálya
* hegyi (downhill) kerékpárpálya
* hegyi futópálya
* nyári bobpálya
* fogadó épület
* síklubházak
* engesztelő kápolna (legföljebb 800 négyzetméteres)
* felszín alatti víztározó
* parkolók
* közművek
* közvilágítási rendszer


A cikk eredetije: Választási áldozat lehet a Normafa


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges