A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Vágnak, faragnak az egészségügyben – akár 10 ezer ember is mehet

via Népszabadság Online

2015. január 26. 12:33 | 13 hozzászólás

Mintegy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számol a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztásának eredményeként – értesült a Népszabadság. Bár várhatóan ahhoz kínosan ragaszkodni fognak, hogy kórházat egészében ne zárjanak be, a karcsúsítás részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat. Az elbocsátás egyaránt érinthet műszakiakat, adminisztratív dolgozókat, ápolókat és orvosokat is.

Újabb karcsúsítási hullámot indított el a kormányzat az egészségügyben. Ennek részeként a kórházvezetőknek az úgynevezett megyei egyeztető fórumokon február végéig kell újraosztaniuk egymás között a feladatokat, azaz megállapodniuk arról, hogy a jövőben az adott területen ki, mit fog csinálni.

Az osztozkodás értelme – a politikai retorika szerint –, hogy megszüntessék a párhuzamos vagy felesleges ellátásokat, és az adott térségben minden intézmény csak arra vállalkozzon, amit el is tud végezni. A gyakorlatban pedig arról van szó, hogy a  járó- és a fekvőbeteg-szolgáltatások ötödére nincs fedezet. Az egészségbiztosító 2007 óta ugyanannyi, 145-150 ezer forint közötti összeget fizet az átlagos esetek ellátásáért a kórházaknak, miközben óvatos becslések szerint az legalább 180 ezer forintba kerül. Lényegében ez a kórházi eladósodás oka, amit a kormányzat most azzal orvosolna, hogy átszervezi  a szolgáltató helyeket és csökkenti a számukat.

Tovább...


A cikk eredetije: Vágnak, faragnak az egészségügyben – akár 10 ezer ember is mehet


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
4 éve

Háááát.... Igen, valóban az enyhe esetekre.

EGYET kell értsek veled, mert amit Kataaa írt, az kissé ... őőőőő... kiverte nálam a biztosítékot!
Tudván tudott, hogy ha ELŐRE tudnánk, hogy el fogunk esni, előtte leülnénk!

Mi az, hogy "mindenki vigyázzon magára"?!... :(((

Ki az a lüke, aki SZÁNDÉKOSAN akar beteg lenni?
Bár régebben talán erre is volt példa az ún. "lógósok" esetében, de most inkább betegen dolgoznak az emberek, nehogy kirúgják őket a munkahelyükről! :(((

Jómagam is alkalmazok néhányat az ún. "népi gyógyászatok" közül, DE!
Sokan nem tudják, hogy az összes gyógynövény bizony DROG!
És mint ilyen, csínján kell vele bánni.
Nem mindenkinek jó ám ugyanaz a kúra!
Pl. én is ún. "tisztító gyógyteától" kaptam olyan súlyos vádligörcsöt, hogy kivert az izzadtság a rémülettől! Azt hittem, elszakadnak az inaim!:(((
És utána egy teljes hétig izomlázam volt tőle. Végülis magamnak kellett rájönnöm, mitől is volt, de addigra már túl voltam néhány görcsön, s aki ajánlotta a kúrát, NEM volt hajlandó elismerni, hogy attól volt. Orvos mondta (olyan, aki szintén híve az alternatív gyógyászatnak is!), hogy bizony, bizony, VAN ilyen negatív mellékhatása is a tisztító teakúráknak, ugyanis kimossa a szervezetből nemcsak a mérgező anyagokat, hanem a hasznos sókat is! Mint pl. kálium, magnézium...
Ezért adnak a vízhajtó mellé az orvosok pl. káliumot, s szedni kell a magnéziumot is.

Azóta, hogy elhagytam azt a rémes (és méregdrága!) teát, s szedem a magnéziumot, abbamaradtak a reggeli vádli görcsök.

A kamilla valóban sok mindenre jó, de az se mindenható, mert szárít, ezért alapból száraz bőrűeknek csínján kell vele bánni pl. borogatáskor. Nem árt egy hidratáló krémes bekenés utána.

 
 

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

A fűben-fában orvosság általában az enyhe esetekre érvényes, vagy a megelőzésre. Mert ugye azt azért csak tudjuk, hogy a várható élettartam akkor, mikor csak az volt, nem volt túl magas (olyan ötven év). Most meg ugye jóval magasabb... Szóval csínján, bár tudom, most nagy divatja van... 

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Én nem láttam, de lehet,. hogy nem értek hozzá, hogy akár Molnár lajos, akár Horváth Ágnes bármiféle kárt okozott vola az egészségügyben. Azt kell mondjam, hogy az ő regnálásuk alatt egyszerűen szinte nem létezett várólista, nem voltak zsúfoltak a rendelők (nem is kellett egy hónapra előre időpontot kérni), akórházban háromféle (minimum) menüből választhattál. Ja, és a TB kassza nem hiányban volt, hanem pluszban. Igaz, fizetni kellett érte, évente hatezer forintot, ha sokat betegeskedtél. Mitől jobb ez? Vagy mitől volt jobb előtte?

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Egyébként, a magatok módján, mindnyájatoknak van valami igaza az egészségüggyel kapcsolatban. Ezen nem is lehet csodálkozni, hisz mindannyiunk szívügye az egészségügy!  

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Kedves Plessatt!  Igen, tudom, hogy mennek a  dolgok De korában már alkalmazttuk volna azt  a módszert, nem esünk bele ilyen. olyan betegségekbe... Csak senki nme tudta, hogy ennyire le amortizálják a  egészségügyet.

 

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Van azért, amire jó a "fűben, fában...." Kúrálni lehet a náthát, sebeket - nagyon jó a kamilla sok mindenre, de vigyázni kell nagyon ezzel is - vannak betegségek (sőt, zömmel ezek vannak), amik orvosi vizsgálatot és ellátását követelnek.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Igazad van abban, hogy az egészségügy soha nem volt a költségvetésben előkelő helyen. Azzal azonban vitakoznék, hogy a Fidesz nyakába nem lehet-e varrni. Az egészet nem, de Molnár Lajos meg a Horváth Ági ketten nem tettek annyi kárt, mint a Fidesz :( Azt lehet mondani, hogy rendesen befejezték azt, amit az SZDSZ-esek elkezdtek :( Mármint a [email protected]á vágását (bocs, nem tudok indulat nélkül fogalmazni, hisz a fél aktív éveimet az egészségügyben töltöttem)

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Olvasd el.. A kisérő szöveg néhol kisértetiesen emlékeztet a Gyurcsány féle reformra, csakhogy már eddig is bezártak vagy (karcsúsítottak) egy sor kórházat (a fidesz, leginkább) és ha még "karcsúsítanak" akkor már nem marad kórház... Majd, ha megcsinálják, akkor már hiába protestálunk, mert akkor már kész.. Eszi, nem eszi, nem kap mást.. 

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Mivel a szoci kormányzatok alatt nagyon sok családtagom dolgozott és a mai napig is dolgoznak az egészségügyben, így azt hiszem, hogy elég valós állításokat tudok megfogalmazni! Kezdem azzal, hogy a rendszerváltozás után, még a kádári egészségügy volt a legjobb, a mai napig, ha osztályoznánk. Elfogadható volt még Horn idejében is, majd a FIDESZ idejében is jobb volt, mint , ami kezdődőtt a Medgyessy idejében, az az ámokfutás, ami az 50 %-os béremelés mellett is volt. Aztán jött Gyurcsány és a válogatott SZDSZ-es csapata segítségével, teljesen szétzilálta az egészségügyet, annak ellenére, hogy mindíg a reformról beszéltek, de a maradék jót is tönkretették. Tehát, itt nincs mit a FIDESZ nyakába varrni. Hogy Ő most mit fog csinálni, azt velem együtt Te sem tudhatod, majd ha megcsinálják, amit akarnak, akkor lehet véleményezni, de addig? A várólistákról csak annyit, hogy pl. nekem is pont a szoci kormányzat idején kellett volna várnom éveket a szürkehályog műtétre, ha nincs összeköttetésem, barátom, és rászánt pénzem! Tehát, akkor volt a leghosszabb a várólista. Azért, mert mindketten nemszeretjük a FIDESZT, azért nem biztos, hogy minden rosszat az Ő nyakába kell varrni. Ez így nem tisztességes.

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Hát azért, kedves Kataaa, a 21.-ik sz.-ban nem minden betegségnél így mennek a dolgok.Pont tegnp jöttem haza egy hetes bentfekvés után, amely idő alatt megcsinálták a hatodik retina műtétemet, majd két napra rá, egy korrekciós műtétet kellett csinálni a főorvosnak. Ezt, vagy ezeket a műtéteket nem lehet népi gyógyászati eljárásokkal pótolni. De továbbmegyek, nagyon sok olyan betegség van, ahol a népi gyógyászattal semmit nem érsz, csak ártasz. Kívánom, hogy ezt Te, soha ne tudd meg!

 

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Hát ja.. Amúgy pedig ez a banda ahelyett, hogy megreformálná az egészet, megszünteti.. Mondjuk ez is egy módja a takarékosságnak...

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Mindenki vigyázzon magára....Én, követem nagyanyáink példáját - fűben, fában az orvosság...

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Ez nagyon jó :( Úgyis olyan sokan maradtak a külföldre vándorlás után :( Ha valaki középkorú várólistára kerül - talán nyugdíjas korára a sor is rákerül