A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Utálják a magyarok az óraátállítást

via HVG

2016. október 26. 13:04 | 10 hozzászólás

A legtöbben azt sem tudják, merre kellene tekerni az órát.

A magyarok 80 százaléka, ötből négy ember, eltörölné az óraátállítást – derült ki a Szallas.hu legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert.

Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Tovább...


A cikk eredetije: Utálják a magyarok az óraátállítást


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
2 éve

Kedves kirschner!
tiudod én sohasem szégyellek tanulni. Többek között fizikát sem. Úgy hogy ha nincs jobb mondanivalód akkor inkább maradj csöndben.

kirschner képe

kirschner
2 éve

Dumád az akkora mint két falusi plébánosnak meg egy párttitkárnak együtt , de a fizikában még van hova fejlődnöd.

plalyA képe

plalyA
2 éve

Kedves kirschner!

azt gondolom, hogy én a helyedbe nem állítanék ilyen ostobaságot. Utoljára mikor láttad, hogy cserélték világító diódás lámpákra mondjuk a közvilágítás xenon csöves lámpáit, vagy a neon reklámokat a városokba, esetleg a kapcsolóórákat mikor digitalizálták utoljára és tették mondjuk központi bekapcsolásuakká? esetleg azt is elárulnád, hogy azotthoni szokásaidon mennyit változtatott a diódás lámpa megjelenése? Már nem kapcsolsz villanyt? látsza sötétben is? Vagy a porszívód, hőtárolós kályhád esetleg a hősugárzód is világitó diódás lett?

Szóval inkább gondolkodj egy kicsit mielőtt nyilatkozol? 

Vagy te már tudsz valamit? netán az időjárás felelősnél puncsoltál annak az érdekében, hogy ez után olyan idő lesz amikor az elektromos eszközöket nem kell használni,sem a fűtő sem a hütő eszközöket? Ugyan már.

Egyébként pedig azt gondolom, hogy ez az egész óraátállításos nyavajgás nem több mint annak a beismerése, hogy a kényelmesség és a lustaság a döntő szempont. Jaj mert meg kell mozdulni. Jaj mert csinálni kell valamit saját kezüleg. Nem lehet másra kenni a dolgot. Ugyan is ha nem csinálltad meg nem lehet azt mondani, hogy valaki nem csinálta meg. Nem lehet másra mutogatni, meg másra fogni, hogy miért nincs kész. És a magyar meg találékony ha a hülyeségrőlvan szó. Akkor jön a biológiai óra megzavarása című mutatvány. ( mellesleg az nem zavarja meg a biológiai óráját az illetőnek, ha mondjuk 8-10 időzánát átlép csak az évi kétszeri óraállítás) Ugy hogy inkább hagyjuk az egészet és el kellene ismerni hogy csak is a lustaságunk, és kényelmességünk az oka annak, hogy  "nem szeretjük az óraállítást".

persze tudom, hogy most sokan fognak "orvosi szakvéleményeket" bemutatni, meg mindenféle számításokat mellékelni "igazuk védelmében" ami megint csak egy pótcselekvés, ahelyett hogy elismernék, hogy elkényelmesedtünk és ellustultunk. Ez az igazi oka annak hogy nem szeretjük.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Meg vagyok hatódva, hogy így aggódsz értem! ...
De télleg!
Csak közben azon agyalok az eddigiek alapján, mintha bagoly mondaná verébnek...

 

kirschner képe

kirschner
2 éve

A tudomány mai állása szerint aki az etnikumról bármi rosszat ír az rasszista. Függetlenül attól , hogy igaz vagy sem. Ha igaz amit írsz , az a rasszizmus minősített esete.

Saját érdekedben figyelmeztetlek a tiszteletteljes viselkedés fontosságára. Nehogy még valami bajod essen.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Én TÉNYEKET közöltem, jegyzőkönyvbe is lett véve! :P
Az elkövetők nem voltak ismeretlenek a rendőrség számára... :(
Ugyanis a lakosság segítségével sikerült őket előállítani, és beismerték tettüket.
Amúgy a férjem 2 évig volt URH-s járőr a rendőrségnél, ha tudod, mi volt az...
Igaz, az kb. 40 évvel ezelőtt volt...

Kellő tisztelettel meg TE nem beszélsz a még kevés idejáró fórumozóval!
Mondd, milyen jogon oktatsz ki engem viselkedésből?
Csak nem Te vagy Feleky Kamill reinkarnációja?! :P

 

kirschner képe

kirschner
2 éve

A téli-nyári időszámításnak akkor volt értelme amikor a világítás túlnyomó része még izólámpákkal történt. A mai jó hatásfokú gázkisülésű és világítódiódás lámpákkal a megtakarított energia már nem jelentős. A korszerű fényforrrások eleve az izzólámpák töredékét fogyasztják. kb. 15 %-át , de ez folyamatosan tovább csökken az egyre jobb hatásfokú fényforrások gyártásával.

ZSADIzene te meg rasszista vagy , és nem beszélsz kellő tisztelettel a rendőrségről.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Szia Citóka!

Szeretni én sem szeretem, de én inkább úgy szeretném állandósítani, ahogy MOST van, azaz NE állítsák vissza!!! Maradjon így, ahogy még MA van...
Lehet, hogy ez abból ered, hogy nem szeretem, mikor hirtelen hamar lesz sötét, és én ugye délután tanítottam a zeneiskolában. Így mindig éjszakának tűnt, mikor hazajöttem, hisz decemberben már 4-kor sötét van! :(((
És közel 30 éve már, hogy egy novemberi este 7-kor hazajövet két etnikum A FŐÚTON(!) kitépte a táskámat a kezemből.
A rendőrök meg a kapitányságon úgy bántak velem, mint egy bűnözővel, egy hónapig SENKI voltam, ideiglenes, majdnem WC papírnyi igazolvánnyal, mire megjött az új személyim.

 

 

Citoyen képe

Citoyen
2 éve

Én is nagyon nem szeretem :( Jelentkezzen, akinek jót hoz ez az életébe... akár anyagi, akár érzelmi, vagy pszichés téren...

Treszkes képe

Treszkes
2 éve

Utálom az óraátállítást. Napokig, van mikor hetekig nem tudom, hogy mennyi idő van.