A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újságírókat zártak ki Kövér László fórumáról


2014. március 21. 15:35 | 7 hozzászólás

Így védik Orbánékat a valóságtól. Ózdi példáinkon keresztül mutatjuk be, hogyan működik a kormánypárt újságírószűrő rendszere. Belépés csak szerviliseknek!

Orbán Viktor 2014. február 27-én Ózdra látogatott. Előzetes programja szerint interjút adott a városi televízió stúdiójában, majd vállalkozóknak tartott előadást, végül az Ózdi Ipari Park területére tervezett „Kultúrgyár” – amely MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) programként ismert – építésének helyszínén időkapszulát helyezett el.

Kivételezettek és kizártak

Az Ózdi Művelődési Intézmények (ÓMI) környékén sokan voltak kíváncsiak a miniszterelnök-pártelnök látogatására, közöttük számos újságíró. A helyszínen aztán kiderült: a vállalkozóknak szánt kampányfórum szigorúan zártkörű, de az egykori gyár területére szervezett programján is csak meghívottak vehetnek részt. Nekik reggel 9 óráig regisztrálniuk kellett, majd kaptak zöld vagy piros színű karszalagot. A zöld a belépési engedély volt, a pirossal fotózni is lehetett.

Néhány gyanútlan újságíró minderről a helyszínen szerzett tudomást. Így járt ezzel a több országos lapnak tudósító újságíró és egy helyi, nem önkormányzat hírportál (ozd.onlajk.hu) két munkatársa is. Mindhárman megkeresték a városi Fidesz-iroda vezetőjét, ám Tompa Zsigmond mindössze annyit közölt velük, hogy nincsenek rajta a listán, ezért nem kaphatnak karszalagot. Ezután próbálkoztak az újságírók számára beléptetésre kijelölt gyári kapunál is, ám az ott karszalagot osztogató hölgy hosszas telefonálás után tudatta, hogy a rendezők a már leírt indok miatt nem engedélyezik a belépést. Akkor ért oda a Magyar Távirati Iroda tudósítója és fotósa, akiket szintén lefelejtettek a listáról, ám előttük ennek ellenére kinyílt a kapu.

Kövér László és a kizárt sajtó esetei

Noha az eset nyilvánosságot kapott, hamarosan megismétlődött. Kövér László kampánykörútja során március 13-án érkezett Ózdra, amely esemény felkeltette a miniszterelnök látogatásakor diszkriminált újságírók figyelmét. Ők ezúttal óvatosabbak voltak, mert felhívták a pártirodát, ahonnan az irodavezető a helyi szervezet éléről korábban leváltott Vitális Istvánhoz irányította őket. Az ozd.onlajk.hu főszerkesztője beszélt is Vitálissal, aki nem mellesleg a városháza kabinetvezetője és a BAZ megyei 3. számú választókörzetben fideszes képviselőjelöltként induló Riz Gábor kampányfőnöke. Ezúttal is az a válasz érkezett, hogy zártkörű a rendezvény, amit a sajtó kizárásával rendeznek meg. (Kövér fórumáról korábban már kizárták a magyarnarancs.hu munkatársát, aki később a bíróságon kereste igazát, sikertelenül.) Ennek ellenére ismét tudósított az eseményről az MTI, illetve a kormányt és a Fideszt nem kritizáló helyi média.

Nemcsak a sajtómunkások, de Ózd önkormányzatának ellenzéki képviselői sem kaptak meghívót a két közjogi méltóság ózdi eseményére. A független Márton Ferenc elmondta: erre irányuló kérdésére Fürjes Pál polgármester-pártelnök azt válaszolta, hogy Orbán látogatásakor a Miniszterelnöki Iroda iránymutatását teljesítették, akik arra kérték őket, hogy csak a MaNDA projekt aktív résztvevőit hívják meg.

Kellemetlen kérdések

Nem zárták el a kormány politikusait a sajtótól mindig: pár hónapja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szólította híveit rezsiharcra az ÓMI tánctermében. A rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón a később két politikai eseményről is kizárt újságíró feltett néhány kritikát is tartalmazó kérdést a miniszternek. A sajtótájékoztatón a helyi Fidesz-vezetők láthatóan kényelmetlenül érezték magukat, talán ezt követően hozták meg hírkorlátozó döntésüket.

Nemrég számolt be az Index arról, hogy központi stratégia a kormány részéről az, hogy kampányolása során nem értesítik az országos sajtót Orbán Viktor érkezéséről a különböző vidéki helyszínekre – így szűrve meg a kellemetlen kérdésekkel készülő újságírókat. „A bújtatással elérhető, hogy az országos lapok, tévék riporterei csak ritkán zavarják meg az eseményeket, a helyi média és a meghívott újságírók viszont nyugodt légkörben tevékenykedhetnek a miniszterelnök körül.”

Az ózdi esetek kapcsán érdeklődtünk a Fidesznél, hogy miért nem lehet a párt prominenseinek rendezvényére bejutnia a munkáját végző újságírónak, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Hozzászólások

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Ezeknek  vastag  bőr  van  a   képükön  .Ők  újságírók  között  válogatnak  ,miközben  a  fideszes  polgármesterük amikor  most  jött  Mesterházy  bemutatni  a jelőltjeinket   kijött  tüntetni  1  tucat  - IQ-s emberrel  . Odament  hozzá  Harangozó  Tamás  és  kihívta  vitára  , arra  már  csak  1  kúrta  NEM  volt  a  válasz  .

Ez  a fidesz  .

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Kiábrándító amit  mondasz.  Mégis, hogy van az, hogy  a Hír Tv  előbb értesül  egyes eseményekről, mint a baloldali média?

"ritka agresszívek"

Semmivel sem agresszívabbak, mint a nyugati riporterek. Meg egyébként is, egy demokráciában a médiának messze több joga van, mint a politikusnak. Egy demokráciában, tudod, bőven belefér, ha bunkó módon kérdeznek. Ha az arcodba tolják a mikrofont, ha megpróbálják elállni az utadat. Meg arról kérdeznek, amiről akarnak. S ha nem válaszol neki a drága politikus, bizony rajta csattan az ostor. És ez így van jól.

Jah, hogy a mi drága politikusainknak erről más a véleménye? Hogy ők azt hiszik, hogy valami kiválasztott faj vagy kaszt tagjai, akikhez csak meghajolva és lábat csókolva lehet odamenni?! Igen, ezt hiszik. És tudod, ez lehet, hogy az olyannyira haladó szellemiségű országokban, mint Oroszország, ez bevett dolog, de valahogy nem szeretnék ilyen országban élni.

Drága politikusaink meg tanulják meg, hogy bár meg lettek választva, de nem azért, hogy onnantól kezdve a Kánaánban érezzék magukat, ahol hó helyett is kokain hullik, víz helyett Johnny Walker folyik és hogy minden sarkon áll egy egyénire szabható szolgáltatást nyújtó nőnemű egyéni vállalkozó. (jaj de szépen fogalmaztam!) És hogy nincs felelősség, azt mond bárkinek amit akar, olyan részegen, úgy bekokózva, ahogy akar. Tudod, kedves lilla-, ez Magyarország. És ezt nem Orbán hozta el, mert a fenét, a drága Fideszes honatyáink csak beleültek a jóba. No, többek között ezen (is) kéne változtatni.

De az úgy nem megy, hogy akkor neked nem tetszik a képed, te nem jössz be. A civilizált világban az ilyesmit büntetni szokás, márha - teszem azt - egy disco tulajdonos csinálja. Ha nálunk politikus, jaj, hát az aranyember (mármint nem olyan értelemben, hogy van vele egy centrifuga, és a Damjanich utcai trafiknál nézi, ahogy a Szkájvóker Lajos egy esernyővel próbálja visszatartani a mellette álló kutyamajmot), az hagy csinálja csak, még igaza is van. És ne gyere nekem azzal, hogy jaj a cúnya-cúnya hírtévészek összevágják a Drágaszágot, mert hát mondta valaki, hogy politikusnak menjen?! Ha meg már politikus lett az istenadta, akkor meg tanuljon meg fogalmazni! Meg úgy beszélni, meg olyanokat, hogy azt ne lehessen összevágni!

lilla- képe

lilla-
5 éve

az persze később történt,

és nem tudom Téged kérdezett-e már a hírrtv

ritka agresszívek, és a szavaid oly célszerűen lesznek összevágva, hogy a magad se ismersz azokra!

Tapasztalhattuk sokszor!

Például úgy, hogy nem járunk előttük "jó" példával? Ugyanis a baloldali politikusok is előszeretettel alkalmazzák a gyakorlatot, hogy csak a baráti médiát engedik a közelükbe.

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Hogyan lehetett volna nem hagyni, Lajos?

Hagytuk  hogy így legyen !?