A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újra okozhat kínos perceket Gyurcsány

via HVG

2013. október 25. 10:14 | 1 hozzászólás

„Na ilyen színpad biztosan nem lesz még egy!”

Nyilvánosan invitálja pénteken az MSZP és az Együtt-PM vezetőit az október 23-án felvetett javaslatainak megvitatására Gyurcsány Ferenc, miközben a két párt vezető politikusai úgy látják: az összefogást hangoztató DK valójában még egyet lépett hátra az együttműködéstől. Igaz, a DK-nak lehet, hogy ez rövid távon nem is célja.

„Na ilyen színpad biztosan nem lesz még egy!” – dohogott Gyurcsány Ferencre több esetben nyomdafestéket nehezen tűrő szavakat használva egy befolyásos szocialista politikus egy nappal az után az ellenzéki nagygyűlés után, amelyet, úgy fest, a Demokratikus Koalíció elnöke hekkelt meg. A Mesterházy Attilának kellemetlen perceket okozó rendezvényt követően mind az MSZP-ben, mind az Együtt-PM-ben ugyanaz az értelmezés született: Gyurcsány Ferenc megbízhatatlan szövetséges, akivel nem érdemes komolyan tárgyalni.
 
Feri az ellenzék ellenzéke szerepet akarja játszani, ez pedig így nem megy. Olyan nincs, hogy egy rendezvényen anyázzuk egymást. Az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek is az az alapvető politikai stratégiája, hogy a bizonytalanok közül még meg lehet szerezni a szükséges támogatást a győzelemhez. De így nem megy, ezzel csak a közös tortát szeletelgetjük újra” – mondta az Együtt egyik erős embere is.
 
Kinek árt, kinek használ?
 
Arról persze erősen megoszlanak a vélemények még az MSZP és az Együtt között is, hogy kinek árt jobban a DK radikalizmusa: a már idézett szocialista képviselő természetesen azt mondta, az Együtt-PM jár rosszabbul, hiszen „egy 4-6 százalékon egyensúlyozó párttól akármennyit is csípnek le, az már komolyan látszik”, míg Együtt-PM-es forrásunk úgy látja, Bajnai Gordon mérsékeltebb hangütése miatt ők eleve hasonló támogatókkal rendelkeznek, rájuk a DK keménykedése nem gyakorol vonzerőt.
 
Maga Gyurcsány Ferenc egyébként a hvg.hu-nak nemrég adott interjújában inkább az utóbbi értelmezést erősítette, mert arról beszélt, miután Mesterházy Attila szeptember elején rövid úton ajtót mutatott a megállapodást aláírni akaró DK-s delegációnak: „amit most csináltak a szocik, annak az a következménye, hogy tömegesen lépnek be, és át volt MSZP-sek hozzánk. Súlyos hibát vétett Mesterházy Attila azzal, hogy megalázó módon vetett véget a tárgyalásoknak. Ez a baloldali szavazók jelentős részét sérti és feltüzeli”.
 
Az MSZP-ben azonban úgy látják: minél hangosabban beszél Gyurcsány Ferenc az összefogásról, valójában – egyelőre – annál kevésbé szeretne valóban megállapodni, mert úgy látja: a harcos retorika valóban mozdított a sokáig 2-3 százalékon mért Demokratikus Koalíciót támogatottságán, és immár nem elérhetetlen 2014 elejére a minden közvélemény-kutató által elismert stabilan öt százalék fölötti eredmény, amivel alapvetően új helyzetet lehetne teremteni az ellenzéki oldalon. Gyurcsány Ferenc célja minden jel szerint – ezt a verziót a DK-ban is többször megerősítették már a hvg.hu-nak – az, hogy 2014 tavaszára olyan helyzetet teremtsen, hogy az MSZP és az Együtt kénytelen legyen felnyitni az éppen a nemzeti ünnep előtt egy nappal megkötött választási megállapodást.
 
Minden megkérdezett szerint ezt a célt szolgálta Gyurcsány kemény beszéde is, amivel egyébként – mint azt Juhász Péter, az október 23-i rendezvény főszervezője elmondta lapunknak – felrúgta az előzetes megállapodást, mely szerint nem kritizálják egymást. Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért vezetője szintén azt mondta, sem Gyurcsány, sem Kuncze Gábor, sem Bokros Lajos, sem Fodor Gábor nem tartotta magát az előzetesen megbeszéltekhez. A DK egyik meghatározó politikusa szerint viszont ők a megállapodást úgy értelmezték, hogy személyesen nem támadnak más felszólalókat – amit végül is be is tartottak.
 
Ki a legjobb szónok?
 
„Ha Ferenc az egyik legjobb szónok a felszólalók közül, és előre számíthatott rá mindenki, hogy ő mondja majd az egyik – ha nem a – legjobb beszédet, miért is kellett volna visszafognia magát?” – hangzott DK-s forrásunk értelmezése. A széttartó narratívákat világosan jelzi ugyanakkor a már többször idézett MSZP-s politikus értékelése, aki szerint „Ferinek már most is vörös volt a feje, annyira hörgött, legközelebb mit fog csinálni, hogy ezt is túlhajtsa? Egyébként pedig nem vicces dolog azt ordibálni, hogy ’Vegyetek be!, Vegyetek be!, Vegyetek be!’, miközben éppen azokat anyázom, akiktől ezt kérem?” – mondta.
 
A DK lehetséges stratégiájával kapcsolatban egyébként Ungár Klára és Juhász Péter is megemlített egy érdekes adalékot: két hete egy ellenzéki politikusok, közéleti személyiségek részére rendezett – hogy „magán”, vagy „félhivatalos” rendezvény volt-e, erről több résztvevő véleménye eléggé megoszlott – beszélgetésen a DK egyik megjelent tagja azt mondta, ők egyelőre hiába beszélnek összefogásról, most egyedül mennek előre, és februárra úgyis olyan helyzet alakul majd ki (értsd: a DK beéri támogatottságban az Együtt-PM-et), hogy kénytelenek lesznek újratárgyalni a választási együttműködést. Igaz, DK-s értelmezés szerint csak annyi hangzott el, hogy a DK előbb-utóbb úgyis beéri az Együtt-PM-et – és ez valamikor februárra prognosztizálható. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, pletykákkal nem foglalkozik, az pedig természetes, hogy egy párt igyekszik minél jobban megerősödni.
 
Erről egyébként a már említett hvg.hu-s interjúban maga Gyurcsány is azt mondta, a maga részéről még abban sem lát semmi problémát, hogy a külön listát indító pártok akár a választások előtti utolsó pillanatig egymással szemben is kampányolnak, majd az utolsó pillanatban megállapodnak a visszaléptetésekről az egyéni körzetekben, miként azt tette a Fidesz és a Kisgazda Párt 1998-ban a második választási forduló előtt.
 
Az biztos, hogy a DK a következő időszakban sem hagyja nyugton egy pillanatra sem riválisait. Úgy tudjuk, az év végéig minden hétre jut majd valamilyen DK-s akció, melyek Gyurcsány Ferenc két most bejelentett kezdeményezésére rímelnek majd. Így, információink szerint a volt kormányfő holnap nyilvánosan is meginvitálja majd az MSZP-t, és az Együtt-PM-et, hogy vitassák meg javaslatait az esetleges közös listáról, valamint arról, hogy Mesterházy, Bajnai vagy Gyurcsány helyett találjanak egy olyan negyedik személyt, aki közös ellenzéki kormányfőjelölt lehetne.

A cikk eredetije: Újra okozhat kínos perceket Gyurcsány


Hozzászólások


sphagin
4 éve

Hát, érdekes egy blog ez !

Csupa feltételezés, de főleg intrika !

Ráadásul Juhász Péter és Ungár Klára szájából főleg !

Azt se lehet elhinni nekik, amikor köszönnek !

Az igazság az, hogy az egymás cseszegeése egy tág fogalom !

Ha nem hangzik el név szerint valakinek a neve, akkor az ne vegye magára !

Maga Bajnai is az összefogásról beszélt, akkor miért baj, ha mások is erről beszéltek ?

Mindenki tudta a DK és Gyurcsány álláspontját és akkor miért baj, ha erről beszélt és ez a véleménye ! Nem hazudtolta meg magát !

Nem bántott senkit !

A többi pedig valólan feltételezés és ez ezt mondta, az meg azt !

A múltkor a Népszabadság a FIDESZES politikusokat kérdezte meg a Gyurcsány beszédéről !

Na ez a legalja volt az egésznek és ez a blog se sokkal különb tőle !

Miért nem arról ír, hogy Juhász miért hazudott Kálmán Olgánál ?

Fodor Gábor felháborodva utasította vissza a cenzúrát, jogosan !

Az, hogy megkérnek valakiket, hogy ne bántsák egymást, még nem megállapodás, hiába mutogat egy aláíratlan papírt Juhász !

Kunczét is ő hívta meg, amit letagadott !

Jobb lebnne, ha meg se szólalna, nem hogy hivatkozni rá, mint ahogy a blog is teszi !

A semmiből így lesz valami, hogy színleg fel lehesen rá háborogni és másokat besározni.

Mit remélnek ettől ?

A saját népszerűségük növelését a gaz Gyurcsánnyal szemben ?

Ez a hajó már elment ! Mást kellene kitalálni !