A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újabb játszma a bírákkal

via Népszava Online

2012. október 10. 10:59 | 0 hozzászólás

Retusálna a bírói kényszernyugdíjazás ügyén az Orbán-kormány.

Egyes bírók szerint legalábbis ezért generáltak látszólagos - bár enyhe - konfliktust az Országos Bírósági Hivatal elnökével és a legfőbb ügyésszel, majd vonták vissza az idevágó alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat. A színjáték folytatódhat, hiszen az átdolgozott tervezetek továbbra sem orvosolják a posztjukról elmozdított bírák jogsérelmét.

Amennyiben az Országgyűlés jóváhagyja, a kormány - mint előterjesztő - visszavonja a bírák nyugdíjazásával összefüggő alkotmánymódosítást, valamint az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatot. Répássy Róbert tegnap ezt egy MTI nyilatkozatban közölte, azzal magyarázva döntésüket: a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a legfőbb ügyész észrevételeit. "A kormány mind eljárásjogi, mind tartalmi szempontból szeretné, ha újrakezdődhetne a parlamenti vita" - nyilatkozta az államtitkár.

Nem valószínű azonban, hogy helytálló a Répássy által között érv, méghozzá azért, mert az alkotmányügyi bizottság tegnapi ülésén - mint arról Lamperth Mónika beszámolt lapunknak - Répássy még azt mondta, a parlamenti vitában elhangzott érvek és bizonyos, "időközben felmerült fejlemények" hatására döntött úgy a kormány, hogy "átdolgozott, új változatban" nyújtják majd be javaslatukat. Kicsit sem nevezhető azonban újabb fejleménynek az OBH-elnök Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége) egyetlen kezdeményezése sem, hiszen az alkotmányügyi bizottság már benyújtott egy módosítót a kormányjavaslathoz, melyet éppen az ő kezdeményezései alapján állítottak össze.

Noha hetek óta többször is nyilatkozott róla, az OBH október 1-jén közölte: a hivatal elnöke, Handó Tünde szolgálati pótlékot és átalány-kártérítés bevezetését javasolta a törvényalkotóknak, valamint hogy a bírósági vezetői tisztség betöltésének - kormány által kezdeményezett - 62 éves felső korhatára csak a határozott időre kinevezett igazgatási vezetőkre vonatkozzon, a tanácselnökökre ne. Ez utóbbival nem, csak az átalány-kártérítésre vonatkozó felvetésekkel tudott egyetérteni a Fidesz-KDNP, illetve a kormány, így az OBH-elnök javaslatát "magáévá tette" a szakbizottság. Nem is véletlenül, hiszen az OBH-elnök olyan kártérítési javaslattal állt elő, amely az érintett, hat havi munkabérrel "kiengesztelt" bírákat arra kötelezné, hogy mondjanak le minden jelenlegi és esetleges későbbi kárigényükről és jogorvoslati lehetőségükről.

Tovább...


A cikk eredetije: Újabb játszma a bírákkal


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges