Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újabb csapda a rokkantaknak?!

via Pestmegyei Hírhatár

2014. január 19. 10:05 | 1 hozzászólás

A sajtóban üdvözlendő hírként jelent meg, hogy 2014.01.01.-től a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának jogosultsági feltételéhez kötött biztosítási idők kiszélesítésével jelentősen megkönnyíti az érintettek helyzetét a kormány.

A biztosítási idők figyelembevétele az alábbiak szerint változott januártól:

A kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, 10 éven belül legalább 2555 napon át, vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át az igénylő, ha biztosított volt, akkor válik jogosulttá a Mvmk. személyek ellátására.

Az egészségbiztosítás ellátásai kapcsán két körről kell említést tennünk, a biztosítottakról és a jogosultakról. Biztosított az, aki munkaviszonyban áll, vagy vállalkozó és a jövedelméből járulék fizetésére kötelezett.

Jogosult az, aki saját maga nem kötelezett járulékfizetésre, helyette a központi költségvetés teljesít járulékfizetést. Ide tartoznak pl. a nyugdíjasok, GYES-ben, GYET-ben, ápolási díjban részesülők, nappali tagozaton tanulók, hallgatók, szociálisan rászorultak, kiskorúak, ha belföldi lakóhelyük van, illetve magyar állampolgár kiskorú esetében, az is, aki tartózkodási hellyel rendelkezik.

A biztosított és a jogosult közötti különbség lényege abban határozható meg, hogy amíg a biztosított jogosult az egészségbiztosítás természetbeni és pénzbeli ellátásaira (pl. táppénz, tgyás és gyed), addig a jogosult csak a természetbeni ellátások igénybevételére jogosult (pl. orvosi ellátás).

Aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni, ezen túl is egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek összege 2013-ban 6.660 forint volt, 2014-ben az infláció mértékével, 6.810 forintra emelkedett.

Tovább....


A cikk eredetije: Újabb csapda a rokkantaknak?!


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Senki nem tudhatja mikor rokkan le. Igaz, akik ezt a törvényt  átírták, nekik már nem gond miből élnek akkor. De  vegyük figyelembe azt is, az egészséget nem lehet megvásárolni...