A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újabb állami pofon a nyomorgóknak...


2015. augusztus 21. 12:28 | 20 hozzászólás

Úgy látszik a kormány még nem elégelte meg a nyomorgók, elesettek, rászorulók lehetetlenebbé tételét. Most a soron következő "jótétemény" a Baptista Szeretetszolgálat rászorulóknak nyújtott segítségnyújtás megszüntetése.

Kik veszik igénybe ezt a segítségnyújtást?

Általában az egyedülálló, magukat ellátni nem tudó beteg, idős nyugdíjas, kis jövedelmű emberek. A szeretetszolgálat óránként 240 forintot számol fel a gondozásért - amit ha nehezen is, de ki tudnak fizetni a rászorulók.

Mit kapnak ezért az óránként 240 forintért?

Mindent, ami szükséges ahhoz, hogy életben maradjanak. A gondozók segítenek a tisztálkodásban, lakásuk rendben tartásában. Elvégzik a szükséges bevásárlásokat, felíratják a háziorvosnál a gyógyszereket, kiváltják. Megnyugtató számukra az érzés, hogy nincsenek egyedül, van aki - segítségnyújtás céljából - rájuk nyitja az ajtót.

Miért is szűnik meg ez a segítségnyújtási forma?

Mert megszűnik az állami támogatás, a Baptista Szeretetszolgálat a támogatás nélkül nem tudja már felvállalni a gondozók bérezését, (ami nem egy nagy összeg - havi bruttó 80 ezer forint körüli). Azért szűnik meg az állami támogatás, mert a NAV nyomozást indított költségvetési csalás gyanúja miatt. Nem tudom, hogy kik, és milyen összeget csaltak el. Abban azonban teljesen biztos vagyok, hogy ezt nem a betegek és nem is a gondozók tették. Nálunk (Magyarországon) lassan már megszokottá válik, hogy szélhámosok, csalók, alja emberek ellopják a különböző szervezeteknek juttatott támogatásokat.

Kérdésem csak annyi: miért a betegeknek és a gondozóknak kell ezért bűnhődni? Azoknak a betegeknek, akik ezt az összeget még ki tudták gazdálkodni a kis jövedelmükből, de nem tudnak több pénzért gondozót fogadni maguknak. Mi lesz ezekkel a betegekkel? Ülnek a kis szobájukban egyedül és várják, hogy a jóisten majd magához szólítja őket?

Mi lesz a gondozónőkkel? Nincs rálátásom, hogy hányan vannak országszerte - de biztosan sokan fogják növelni a munkanélküliek számát.

Van még egy kérdésem: miért azzal intézik el az illetékesek, hogy megszüntetik a szolgáltatást? Miért nem azzal, hogy megkeresik a bűnösöket, kiróják rájuk a méltó büntetést - a gondozottak pedig tovább részesülnek az ellátásban.

Utóbbi kérdésemre azt hiszem a válaszom is meg van. Azért, mert szeretett kormányunknak az elesettek, nyomorgók, betegek nem számítanak embernek. Talán jobb is, ha kipusztulnak - legalább nem rontják a "Magyarország jobban teljesít" képet.

Hozzászólások

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Nohát. Az ismerősömet hétfőn rúgták ki a cikkben leírt módon... :(


kwepi
3 éve

És annak ellenére hogy igen nagy a valószínűsége (ha igazak a hírek) annak hogy tényleg megszűnik hamarosan újabb sok-sok fontos állás - megint nem fog történni más, minthogy néhányan majd leírják, hogy ez micsoda aljas dolog. És ennyi. 

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

"Miután mindenkinek igaza van - aztán jól nem történik semmi, inkább megosztom veletek a kedvenc munkahelyi  sztorimat - még kezdő koromból (cc 30 évvel ezelőttről)"

Egy ismerősöm a Baptista Szeretetszolgálat alkalmazottja gondozóként. Hétfőre vannak berendelve a központjukba - nem tudják miért. Illetve..., attól tartanak, most fogják közölni velük, hogy megszűnt az állásuk. Ígérte, elmondja mi történt... :(


kwepi
3 éve

Miután mindenkinek igaza van - aztán jól nem történik semmi, inkább megosztom veletek a kedvenc munkahelyi  sztorimat - még kezdő koromból (cc 30 évvel ezelőttről)

A pedagógus pálya elhagyása után egy állami nagyvállalathoz kerültem lelkes fiatalként (az előző pedagógus fizetésem kétszereséért!). Itt volt egy baromi jó főnököm, aki egy idő után azt mondta: Kedves, ne zizegjen már ennyit, ez már nekem fárasztó. Ha nem tud nyitott szemmel aludni, mikörzben pörgeti a tollat az ujjai között, fogjon 3 teleírt A4-es papírlapot és sétáljon fel-alá a folyosókon amíg el nem fárad, vagy le nem jár a munkaideje.

Igazad van Plalya..........

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Kwepi!

A kérdéseid, és a válaszai általánosságban kitűnőek. Csak nem Magyarországon- hanem mondjuk Hollandiába,Görögországba, Angliába esetleg Spanyolországba de Magyarországon…..?

1./Állsz és vársz, amíg meg nem öregszel- ez valóban így van, Hollandiában( Amszterdamban) 2 órát álltam a Viktória pályaudvar előtt,  a buszra várva a járdán   - a kutyát sem érdekelte, hogy mi a fenének állok  ott. Egyetlen ember jött oda megkérdezni, hogy merre van egy utazási iroda - de azon túl nem érdekelt senkit, hogy én mi a fenét csinálok.

Magyarországon kb 2 perc után leanyáznak, ledudálják a hajat a fejemről és percenként küldenek el melegebb éghajlatra - ez a megoldás tehát nem jó.

2./ mindenkit aki az utadba kerül, hogy merre menj, (Jobb esetben nem mond mindenki mást) aztán majd döntesz valahogy.

Tudod általában a világ boldogabbik felén az emberek segítőkészek. Szívesen útbaigazítanak és adnak tanácsot, amivel kezdhetsz valamit. De ez sem általános. Jeruzsálemben az egyik negyedben még csak útbaigazítást sem kaptam, mert nem vagyok zsidó és ráadásul ortodox zsidónak kellett volna lennem, ahhoz hogy útbaigazítást kapjak, de mivel nem voltam az, így levegőnek néztek. Magyarországon is vannak emberek, akik szívesen segítenek ezek a kisebbség – valamennyire műveltebbek. A legtöbben, viszont ha megállítod őket, hogy tanácsot kérj, azonnal elküldenek a francba, mert azt hiszik valamilyen „pártprovokátor” vagy és biztosan csak rosszat akarsz neki. Idáig jutottunk. A múltkor egy előadásra mentem és megkérdeztem, hogy mondják már meg, hogy merre kell mennem -  a válasz az volt, hogy „Mér mi maga” – mondtam, hogy az előadó – „akkor meg mé, nem tudja, hogy hova jön”

3.) elindulsz valamerre, aztán egy idő után majd kiderül, hogy jól döntöttél-e. És ha nem, majd visszafordulsz. 

Tudod már annyi úton elindultunk, hogy azon sem csodálkoznék, ha valamelyik úton jönnénk magunkkal szembe.

4.) csatlakozol valakihez, aki valamerre megy - aztán majd kiderül, hogy az jó-e neked vagy sem. 

Történelmünk folyamán mi mindig csatlakoztunk valakihez, legtöbbször kiderült, hogy a rossz oldalhoz csatlakoztunk és nem is tudtunk időbe visszafordulni De tudod általában mindig utólag derítettük ki, hogy ez vagy az a csatlakozás rossz volt. és nem előre. Egyszer végre már előre kéne gondolkozni nem gondolod?

 

Kedves kwepi Látod én leírtam az ellenvetéseket, amelyek jellemzik a magyart. Nekik ilyen tanácsokat nem szabad adni, mert bizony akkor, ha esetleg dönteni kell valamiben azonnal megindul a pártütés és marakodás, mindenki főnök akar lenni és dolgozni meg senki sem akar- Az ugyan is macerás és csak elfáradsz benne.  Tudod a galeri korszakban Magyarországon megideologizálták a lógást. „A Lógást úgy kell álcázni, hogy lázas tevékenységnek hassék, de soha sem fajulhat munkává”

Manapság a Kádári-kor galeri időszakának gyermekei a vezetők- mondjak még mást?

Egyébként meg igazad van – már régen mondom.

92 -74
Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Nagyon jól beszélsz, kedves kwepi! A legnagyobb baj, hogy nincs olyan párt ma Magyarországon, amely világosan beszél, amelyik megmondja, hogy mit kellene tenni és ez mibe kerül. Nincs olyan párt, amelyik fel tudná rázni ezt a lusta embertömeget, nincs olyan párt, amelyik elhitetné az emberekkel, hogy ne egymás között pusmogjanak és így tovább. összefoglalva, kellene egy vezető erő az előző ismérvekkel és akkor, hidd el, felsorakoznának az emberek e párt mögé és minden porcikájukkal kívánnák a változást. De sajnos, ez a párt hiányzik, még a láthatáron sincs. Ezek alapján, ne is várjad, várjuk a változást. Szerintem, ezzel plalyA is egyetért!


kwepi
3 éve

KÉRDEZNI, KÉRDEZNI, KÉRDEZNI

Aki kédez, az irányít.

Aki kérdez - annak lesznek a legjobb válaszai.

A sikerhez vezető első lépcső: tanulj meg kérdezni.

stb, stb, stb.......

Ha valaki szidja a kormányt mint a bokrot, meg kellene kérdezni, miért? Mi lenne jobb? Ő mit csinálna másképp?

Mit csinálnak rosszzul a bal oldali pártok? Nem kérdeznek  hanem csak mondanak, kinyilatkoztatnak, közzétesznek..... de NEM KÉRDEZNEK.

Ezzel szemben mit csinál a Fidesz? KÉRDEZ. Bizony, kérdez amikor kiküldi a nekünk idiótának tűnő leveleit - de valójában felmér, és a válaszokból (és mindegy, hogy ezek elküldött válaszok vagy vissza nem küldött levelek - mert az is válasz!) több valós információja lesz, mint 3 közvéleménykutatásból. 

Mit csináljak? Nem tudom, merre menjek?

Ha állsz az út közepén, mert eltévedtél, mit csinálsz?

1.) állsz és vársz (amíg meg nem öregszel)

2.) megkérdezel mindenkit aki az utadba kerül, hogy merre menj, (Jobb esetben nem mond mindenki mást) aztán majd döntesz valahogy

3.) elindulsz valamerre, aztán egy idő után majd kiderül, hogy jól döntöttél-e. És ha nem, majd visszafordulsz. 

4.) csatlakozol valakihez aki valamerre megy - aztán majd kiderül, hogy az jó-e neked vagy sem. 

Na ez a helyzet most is. A legrosszabb ami történhet, ha nem történik semmi.

Annál már az is jobb, ha rossz irányba indulsz el - mert ott meg van az esélyed arra hogy rágyere, nem jó neked az irány, és akkor majd irányt válasz.

Tévedni ember dolog. És az téved legnagyobbat, aki nem tesz semmit.

 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Katiicabogár!
Megértelek és igazad is van. Tényleg nehéz az embereket kimozdítani a tunyaságból, főleg akkor nehéz, ha még nem is tudod, azt hogy mit is kéne nekik mondani? Vagy azt, hogy mivel kéne őket kimozdítani? Nem elég az, hogy valamit tenni kellene, az is kell, hogy mit kell tenni. Azt meg nem igazán tudod megmondani, mert már annyifélét mondtak, hogy nem igazán lehet benne eligazodni. Néha az ember csak kapkodja a fejét, hogy vajon ezt most miért, vagy ezt most minek?
Egyébiránt attól pedig óva intenék mindenkit, hogy majd a „nép” megoldja, majd a „nép” az elrendezi.
Sajnálatos dolog, de a „nép” soha sem oldott meg semmit sem, és soha sem rendezett el semmit sem. Kár is erre apellálni. Ez csak egy dologra jó, azt a maradék kis lehetőséget is sikerül beszükíteni, ami még megvan. Nem a „népnek” kell megcsinálni és megalkotni az új világot, hanem az embernek. Az ember az elsőrendű, a központ, az elsődleges és nem a „nép”
Ugyan is ez nagyon veszélyes így- a „nép” legfeljebb a Postáig vagy Takarékig megy el, ahol aztán egy jó kis „randalirozás” után megtölti a hasát, vagy megissza a kocsma piakészletét és aztán szépen haza megy - ettől még nem változik a rezsicsökkentés, csak arra ad alkalmat, hogy a „nép” ellen fel lehessen lépni. Ne biztassa tehát senki a „népet” semmire sem. Inkább azt mondja meg, hogy mit csináljunk és tegyük azt, vagy ne tegyük, keressünk mást ha nem jó.
Sajnálatos módon ma a társadalom két meghatározó részre szakadt: egyik része az elit, amely szerepe a XX század elejéhez képest igen csak megváltozott- egyszerűen átveszi a régi uralkodó osztály helyét (Ez az elit a nagyvállalkozók, pénzemberek kasztja) A konformizmus és a tradíció elleni lázadás keveredik a kulturális ünneplés és társadalmi emelkedés elvárásával. A hang úgy cseng, mint egy kihívás, amely azonban fél a vereségtől, mint egy lázadás, amely nem eszmei, hanem praktikus eredmények reményéből táplálkozik. A lehetetlen politikájáról van szó, a képzelet realisztikus világáról. Ezek az önmagukban ellentétes kifejezések azok, amelyek a globalizáció elitjét definiálják.
Velük szemben ott van a „nép” amely populistává lett. Ez a populizmus a botrányokból táplálkozik a „pletyka” szintet kedveli és két ellentétes érzület határozza meg a mindent elsöprő undor tapasztalatában, egyrészt ellenérzés, távolságtartás attól, ami beszennyezhetne, egy tiszta térség körülkerítése; másfelől elutasítás, lealacsonyítás és lealacsonyodás, a tisztátalan közelsége.
Ennek az undornak a gyakorlati megnyilvánulása - a populista szempontból - megtestesítő formája az antiszemitizmus léte, a rasszizmus életre hívása. Az „istenadta nép” reakciója nagyon könnyes ebbe a spontanitás irányába fordul és okol mindent és mindenkit sanyarú sorsáért - ami aztán akár a tetlegességig is elmegy. Éppen ezért nem szabad megengedni azt, hogy a társadalmi problémák megoldása az elit és a „nép” harcát eredményezze,
A tömegkommunikáció fokozódó jelentőségének, a gazdaság globalizálódásának, a társadalom látványossággá válásának negatív hatásaival szemben – amely az egyik forrása az elitizmus és populizmus ellentétének – erősíteni kell az osztályöntudatot. Ez az első ilyen feladat. Az osztály-hovatartozás érzete Magyarországon nem erős: saját bevallása alapján a magyar társadalom alig valamivel több, mint fele tartja magát valamely osztályhoz tartozónak (58 százalék). Akik úgy érzik, tartoznak valamilyen osztályhoz, azok inkább a közép-alsóközép osztályokhoz sorolják magukat. A legalsóbb és egyben legnépesebb társadalmi osztályba tartozónak kevesen vallották magukat – vélhetően nem szeretik magukat e csoportban látni, ezért aztán inkább úgy tekintik, nem tartoznak semmilyen osztályhoz (Sajnos ez köszönhető a liberalista szemléletnek illetve a liberalizmus dogmává fajulásának)
Szakítani kell tehát a hagyományos liberalista felfogással: az egalitáriussággal, az esélyegyenlőséggel és a multikulturanizmussal.
Helyette inkább az érdekérvényesítő képesség és főleg a lehetőség esélyegyenlőségét az integrált kultúranizmust, az osztály-öntudatot és szolidaritást kell előtérbe helyezni, elkerülve a „nép” populista megnyilvánulásait. Abból mindig csak baj van. Azok a jelszavak, amelyek a „nép” felébredését, meg a „nép” saját sorsának kézbevételét aposztrofálják - jók voltak valamikor a Dózsa-féle Parasztháború idején (de már ott sem voltak hatékonyak) manapság inkább csak ártalmasak és csak egy dolgot érünk el vele. Eltereljük a figyelmet a lényegről felváltjuk az osztályharcot, az elitizmus és populizmus harcával. Ez pedig megengedhetetlen szerintem.

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

"Kataaa, ha te már felismerted a helyzetet, miért nem állsz legalább egy kis csoport élére? Miért nem világosítasz fel másokat is?"

Úgy  gondolom, sokan felismerték a helyzetet, amíg a félelemt nem tudják lenyomni, addig  nehéz meggyőzni bárkit is, hogy most tenni kéne. Kedves Kwepi! Én nem vagyok vezető tipus, tagja vagyok, voltam csoportoknak. Ott  voltam ahol lehetett. Próbáltam meggyőzni embereket, de hiába. Nagyon szívesen segítek bárkinek feltéve, ha  jó az elgondolás. Mert  nem biztos, hogy az a jó, amit én gondolok. :)

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

"Katicabogár, te is felismertél már ezer helyzetet, miért is nem vagy még vezetője a helyi közösségednek, és miért nem szólsz hangosan másokhoz, úgy, hogy azt meg is hallják?"

Azt gondolom kedves Kwepi, - a lehetőségeimhez képest - helyben is és az interneten is megteszem amit tudok. És elmondom neked, hogy nagyon nehéz, (csaknem lehetetlen) az embereket megmozdítani. Biztosan nem mindenütt van így, de az elmúlt években (és napjainkban is) nagyon sok kudarcban van részük azoknak, akik próbálják felrázni az embereket. Addig szinte mindenki eljut, hogy nem jól van ez így, szidják is a kormányt, mint a bokrot. Ha azonban tenni is kéne valamit, akkor bezárkóznak a csigaházukba. Hogy miért van ez? Nem tudom. Ha tudnám, akkor valószínűleg tenni is tudnék ellene :(


kwepi
3 éve

Pszicho-terror. És kiket lehet terrorizálni? Már iskolában is tudtuk, aki nyomorék (mert nem tud elég gyorsan elfutni), aki gyenge (mert nem tud visszaütni), aki tájékoztalan (mert elhiszi hogy ez rendjén való), és a sort még lehet folytatni.

Ott van a kutya elásva, hogy azok jelentős része, akiket nem lehet terrorizálni - az első alkalommal elmentek az országból. És a többség "boldogan" hagyja magát terrorizálni, mert így másnak is rossz nem csak neki, sőt, van akinek nála is rosszabb, van kit utálni, van kire fröcsögni, és természetesen senki nem felelős a saját életéért, minden ami rossz, az mások miatt van, stb.

Kataaa, ha te már felismerted a helyzetet, miért nem állsz legalább egy kis csoport élére? Miért nem világosítasz fel másokat is?

Katicabogár, te is felismertél már ezer helyzetet, miért is nem vagy még vezetője a helyi közösségednek, és miért nem szólsz hangosan másokhoz, úgy, hogy azt meg is hallják?

Leegyszerűsítve, de ez a probléma: mindenki vár egy messiásra. És senki nem akar megváltó lenni. 

 

98 -80
Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Nem tudom, mi  és mennyi idő kell még a népnek, hogy  végre felismerjék a helyzetet. Lehet, hogy  felismerték de a félelem és az agymosás görcsöt okoz valamilyen testrészen.

 

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Én ismerek olyan  falut, ahol nem kisvasút működött  korábban, hanem nagyvasút. Olyan jó lenne ismét üzembehelyezni. Kényelmetlen és bosszantó dolog, hogy  a harmadik faluba úgy  jutok el autóbusszal ( mert csak ez van) , hogy átkell szállnom... Az a harmadik falu, az ország  egyik legszebb  kirándulóhelye.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Tudod, Kataaa, nem csak ez a nagy probléma! Hanem az, hogy a "nép" ezt ezekszerint, nem érzékeli, "csak mi" csinálunk ebből problémát. Én, ezt tartom tragikusnak!

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Nemcsak az állami támogatásokat, hanem minden más jellegű támogatást megszüntet a Fidesz kormány. Ez is a népirtás egyik formája....

 

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Jaj Aranyom!

Nem lehetsz Te ilyen naiv. Pontosan tudják, hogy embertelen döntéseik kiket és hogyan súlytanak. Szerinted érdekli őket? Szerintem nem.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Ez volt az egyszerűbb megoldás... Egyébként is, a pénz fontosabb dologra kell, pl. egy falú kisvasútjára!

Azt sem tudtam, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak van ilyen szolgáltatása. Mindenesetre nem a támogatást kellett volna megszüntetni, hanem a mocskokat dutyiba dugni, akik loptak.

begonia képe

begonia
3 éve

Mert valóban nincs szükségük az idősekre, betegekre. Az csak ráfizetés a luxusutakat, stadionokat finanszírozó kormánynak.

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Nem tudom a döntéshozók miért nem látják, hogy egy-egy ilyen embertelen döntésükkel mennyi embernek ártanak... :(