Szerkesztők ajánlják Szele Tamás: Sri Lanka könnyei
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Tóth Bertalan: Nem vagyunk hajlandóak félni a Fidesz politikájától!

via Mandiner.hu

2018. szeptember 29. 09:37 | 0 hozzászólás

"Minden olyan eszközt meg kell ragadni, ami ennek a rendszernek a gyengítését, akár a bukását szolgálhatja" - mondja Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

 „Nem tűrjük, hogy az MSZP testéből darabokat kiharapdálva építgessék saját politikai pályájukat más ellenzéki pártok” – mondja Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Mandinernek. Tóth azt is leszögezi: a szocialisták nem hajlandók félni a Fidesz politikájától. Az MSZP vezetője szerint a Fidesz olyan társadalomfilozófiát követ, amiben vannak a kiváltságosok és vannak a többiek. Azt is elmondta interjúnkban: az LMP útkeresését nem kommentálja, viszont szurkol Gyurcsánynak – ugyanakkor nem látja annak realitását, hogy ma fogadókészség lenne az állandó utcai jelenlétre.

Állítólag majdnem a Fideszben kötött ki a ’90-es évek elején. Végül miért a pécsi szocialisták mellett döntött?

Azért ez nem teljesen így volt. A ’90-es évek elején szerveződött a Fidesz helyi hálózata, több osztálytársam elment a helyi üléseikre, engem is hívtak, de nem mentem, nem állt szándékomban belépni a Fideszbe. Azt hozzá kell tenni, hogy édesapám az akkori MSZP megyei alelnöke volt, korábban pedig tanácselnök-helyettesként dolgozott, így a családi indíttatás megvolt akkor is. Ennek a közösségnek már gyermekkoromban is részese voltam. Nem volt idegen számomra a Magyar Szocialista Párt. Az akkori alapszabályi rendelkezés szerint 16 éven aluliak nem lehettek tagjai az MSZP-nek, így
1992-ben léptem be a pártba, 17 évesen.

Ifjú szocialistából aztán az MSZP elnöke lett. Rossz nyelvek szerint Puch László hathatós közreműködése is kellett ehhez. Ezt erősíti, hogy Puchnak is vannak pécsi gyökerei. Ehhez mit szól?

Édesapámmal ismerték egymást. Puch László volt az ÁFÉSZ vezetője, így munkakapcsolatban voltak. A személyes kapcsolatom Puch Lászlóval 2006 után kezdődött, ekkor kerültem be az Országgyűlésbe. Addig viszont nem volt személyes kapcsolatunk, csak látásból ismertük egymást. 2006 után a baranyai megyei képviselőcsoport a szintén pécsi Toller László és Szili Katalin vezetésével meghatározó erő volt az MSZP-n belül. Minden parlamenti ülés előtt, hétfőn a baranyai képviselőcsoport találkozott Szili Katalin irodájában.

Azért van még közös pont Puch László és ön között. A 168 óra szerint az ön jelenlegi kabinetfőnöke Simon Domokos, akinek a testvére Puch László egyik érdekeltségében vezető tisztségviselő.

Mindenkit a teljesítménye alapján ítélek meg, és úgyis dolgozunk együtt. Mindig vannak legendák, feltételezések.
Nem rossz Puch Lászlóval a kapcsolatom, bár már elég régen találkoztam vele.

Azt a vádat is megkapta az elnökválasztás előtt, hogy a „Fidesz embere”.

Ezt nem tudom hova tenni.

Milyen lehet, akkor az MSZP-n belül a bizalmi légkör? Botka László is árulókról, fideszes téglákról beszélt korábban.

Aki ilyen kijelentést tesz, az tegye le a bizonyítékokat is, és akkor a párt megindítja a szükséges etikai eljárást. Eddig csak kijelentések voltak, de bizonyítékok nem.

Ön volt a frakcióvezető akkor, amikor az MSZP majdnem megszavazta a Fidesszel a plakáttörvényt.

Ez fordítva volt. Nekünk volt korábban egy törvényjavaslatunk, ami a politikai kampányra is vonatkozott. Például az, hogy kampányidőszakban ne lehessen kormányhirdetés, a plakátok elosztása arányos legyen.

Úgy volt, hogy a Fidesszel együtt szavaznak, de Botka közbelépett.

Nem. Nekünk volt egy ilyen javaslatunk, amit amikor a Fidesz beterjesztette a plakáttörvényt, mi benyújtottunk. Ez nem a Fidesz javaslata volt, hanem az MSZP javaslata. Viszont olyan közhangulat alakult ki, amely szerint az MSZP kollaborálni fog. Nyilván ebben érdekelt volt a Jobbik, hiszen nekik már akkor Simicska Lajos felajánlotta a felületeit. Mi kitartottunk a korábbi javaslatunk mellett, de Botka László úgy döntött, hogy ezt a döntést nem szabad felvállalni. Ezt a frakció tudomásul vette és visszavontuk a javaslatot. De most, ha utólag visszagondolunk, hogy a kampányidőszakban a kormány teleplakátolta az országot közpénzből és ezzel befolyásolta a választói akaratot, lehet, hogy nem lett volna rossz, ha nincs kormánypropaganda a választások előtt.

Tehát megérte volna megszavazni?

Nekem meggyőződésem, hogy ez minden ellenzéki pártnak érdeke lett volna, a Jobbiknak éppen nem. Bár azért azt is hadd említsem meg, hogy ezután az eset után
Simicska felületein több száz LMP-s plakát is megjelent.

Miben lesz más az ön által vezetett MSZP, mint Molnár Gyula MSZP-je?

Én az építkezésben tudok jó teljesítményt mutatni. Az elmúlt időszak számomra azt jelentette, hogy mindig ad hoc jelleggel reagált az MSZP. Nem csak politikai ügyekben, hanem szervezeti ügyekben is. Amilyen munkát most elkezdtünk a nyáron, az arról szól, hogyan tudjuk megépíteni a baloldali politikai arculatot. Ezért vettük elő azt a programot, amit a választáson meghirdettünk:
a bérhelyzet, az elvándorlás, az oktatás és az egészségügy problémái, valamint a dolgozói érdekvédelem.

De ott vannak a szervezeti ügyek is. Nagyon kevés hangsúlyt fektettünk az elmúlt időszakban a hálózatépítésre, a helyi közösségek fejlesztésére, a szervezetépítésre. Ebben teljesen új munkát kezdünk el, ami már 21. századi eszközökkel operál. Itt az internetre gondolok. Legutóbbi ülésén az elnökség Harangozó Tamást bízta meg a hálózati igazgatói feladatok ellátásával. Fontos a belső kommunikáció megújítása is. Jelenleg ott tartunk, hogy minden párttag e-mailben értesül az elnökségi ülésen hozott döntésekről, de indítottunk hírlevelet is, valamint negyedéves újságot fogunk kiadni. A harmadik kérdés pedig a tartalmi politikai megújulás, ami egy modernizációs folyamat. Ez hosszabb távú cél. Ezek nem egyik napról a másikra fogják meghozni a munka gyümölcsét. Sőt, lehet nem is én fogom learatni a munkánk gyümölcsét. De a harmadik kétharmad után meggyőződésem, hogy baloldalra szükség van, és az MSZP feladata, hogy ezt a baloldalt megújítsa. Ebben számítunk a szövetségeseinkre, így nagyon szorosan együttműködünk a Párbeszéddel.

Hogy állnak a párt pénzügyei? A Villányi úton lesz új székház?

Nem székházat szeretnénk, hanem egy országos központot.

Tovább...

A mi véleményünk

Értékes interjú, fontos gondolatokkal.


A cikk eredetije: Tóth Bertalan: Nem vagyunk hajlandóak félni a Fidesz politikájától!


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges