A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A tökéletes kémprogramok: mintha a postás elolvasná a leveleinket

via Privátbankár

2013. június 17. 10:00 | 1 hozzászólás

Az internetes magánvállalatok valójában sokkal többet tudnak rólunk, mint az állam. A Google az összes levelünket elolvashatja, feljegyezheti kivel telefonáltunk, és azt is, hogy éppen hol tartózkodunk. A Facebook sőt a többi vállalat is hasonlóan jár el, és ez csak a jéghegy csúcsa.

A postás elolvassa az összes levelünket

A rendszeres internet felhasználó nap, mint nap szembesül vele, hogy olyan hirdetésekkel találkozik az interneten, amilyen témák érdeklik. Ez nem véletlen. A Google a G-mailes levelezésünk teljes tartalmát átolvassa, azért, hogy minél célzottabb hirdetéseket jeleníthessen meg számunkra – írja a szakkatalogus.hu az Economistra hivatkozva.

Leveleinkben olyan kulcsszavakat keres, amely alapján meghatározhatja, mi érdekel minket, és ennek alapján rakja elénk a hirdetéseket, akárhol is járunk az interneten. Az sem megoldás, hogy más levelezőszolgáltatót választunk, hiszen a Microsoft, a Yahoo és a legtöbb nagy szolgáltató többé-kevésbé hasonlóan jár el.

Például, ha grillpartit szervezünk és megnézünk egy videót a YouTube-on a grillkészítésről, majd elküldjük a barátainknak szóló meghívót. Ezek után nem meglepő, hogyha az interneten grillezéssel kapcsolatos reklámok jelennek meg úton-útonfélen.

A cél, hogy jó fogyasztók legyünk

A Google a mi személyes információinkat használja fel abból a célból, hogy más cégek fogyasztóivá váljunk. Vajon mit tennénk, ha a postás felbontaná a leveleinket és elolvasná azokat? Majd a leveleink alapján, személyre szóló szórólapokkal tömné tele a postaládánkat. Nem lennénk felháborodva?

Egy közvélemény kutatás szerint a G-mailt felhasználók 71%-ának fogalma sem volt arról, hogy a cég átolvassa a levelezésüket és 88%-uk szerint ennek azonnal véget kell vetni.

De mindez csak a jéghegy csúcsa. A Google adatvédelmi irányelvei között elolvashatjuk, hogy a cég gyűjtheti a telefonhívásaink adatait, hogy kit és mikor hívtunk, és mindezt tárolja is. Azt is rögzíti, hogy milyen weboldalakat nézünk meg és mikor, és ha a Google helyérzékelő szolgáltatásait is igénybe vesszük, akkor azt is tudja és tárolja, hogy mikor és hol tartózkodunk.

A tökéletes hírszerzés

Természetesen a másik internetes óriás a Facebook sem marad el az adatgyűjtésben a Google mögött. Önkéntesen adjuk meg személyes információink döntő hányadát, teljes kapcsolati hálónkat, és azt, hogy mi érdekel bennünket. De a Facebook a saját területein kívül is figyel ránk.

Tovább...


A cikk eredetije: A tökéletes kémprogramok: mintha a postás elolvasná a leveleinket


Hozzászólások

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Ez elég félelmetes, de sajnos már régóta ismert :(