A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Tízből hét magyarnak csak álom az átlagbér

via 24.hu

2018. október 3. 11:37 | 1 hozzászólás

„…nyílt az átlagkereset és a mediánkereset közötti olló, nagyobb lett a béregyenlőtlenség. A szakszervezeti számítások szerint most bruttó 240 ezer forint lehet a mediánkereset.”

Sokan vonják kétségbe, hogy annyit keres az átlagmagyar, mint amennyit a KSH statisztikája mutat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) megbízásából a Policy Agenda által elvégzett számítások is ezeket a kétségeket igazolják – tudtuk meg Kordás László elnöktől.

Csalóka a KSH-átlag

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb bruttó 324 700 forintos átlagkeresetet mutatott ki, január-júliusra. A szakszervezeti számítások szerint azonban

százból durván hetven ember nem keresi meg a hivatalosan kimutatott átlagot, vagyis a 4,4 millió foglalkoztatottból 3 millió 130 ezer a KSH-s átlagkeresetnél kevesebbel kénytelen beérni.

A szakszervezet ezért inkább a mediánkeresetet veszi figyelembe, mert az jobban mutatja a bérek középértékét. A KSH mediánkereset-számítást nem végez, az Eurostat viszont közöl számokat a Pénzügyminisztérium (PM) adatai alapján. Az európai statisztikában 2014-es a legfrissebb adat, ezért a szakszervezet a PM-től kikérte az újabbat, ez képezte a számításaik alapját.

Tovább...


A cikk eredetije: Tízből hét magyarnak csak álom az átlagbér


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
6 hónapja

Nagyon  szormorú. Sosem értettem meg, miért magasabb  az átlagbér a fővárosban, mint  vidéken? Jobban  megnézzük, a külföldön munkát  vállaló magyar többsége vidéki kivándorló.