A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Tíz csodazongorát rendelt a magyar kormány

via !!444!!!

2015. április 26. 12:37 | 12 hozzászólás

Tíz darab Bogányi-zongora megvásárlásáról döntött a kormány. A hangszerek magyarországi és külföldi közintézményekbe kerülnek, számolt be az MTI, az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A tíz zongoráért 764 millió 54 ezer forintot fognak fizetni az adófizetők, legalábbis ekkora összeget kell félretennie erre a célra az Emberi Erőforrások Minisztériumának július 15-ig.

Tekintve, hogy a csodazongora kifejlesztése is már az adófizetők pénzéből ment, tulajdonképpen teljesen jó befektetésnek tűnik, hogy ők is veszik meg a hangszereket.

A csodazongora építői nyilatkozataik szerint szintén jó befektetésnek tartják a hangszert, állami intézmények mellett pl. gazdag sejkek is megvásárolhatják.

A zongorát a Kossuth-díjas Bogányi Gergely inspirációi alapján fejlesztették ki, bár több alkatrésze nem Magyarországon készült, sőt eléggé hasonlít a Peugeot zongorájára. A fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik.

A zeneakadémián mutatták be januárban a már elkészült hangszert, amelyen Orbán Viktor elmondta, reméli, ez a zongora a magyar kultúra nagykövete lesz a világ koncerttermeiben (Hogy oda hogyan fog elkerülni, egyelőre rejtély, a mostani tíz darab állami háttérintézményeknek van szánva).

Tovább...


A cikk eredetije: Tíz csodazongorát rendelt a magyar kormány


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Tudod, kedves Plessatt, nekem is szöget ütött a fejembe, vajh miért cuppant rá erre ennyire a kormány?
Mikor sokkal, de sokkal közhasznúbb dolgok irányt meg teljesen közönyös?! :(((
 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves ZSADIzene!  Ebben a műfajban, biztos, hogy Te vagy a profi, ezért is mérvadó, amit mondasz. És mivel, nagyon is hiszek Neked, valahogyan az jutott eszembe -rosszindulatu gondolat-, hogy az ajándékba szánt csodazongora talán csak egy csoda-számla, amelyet ráadásul könnyebben lehet a célhoz juttatni. Nem, de?

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Kedves Dmolnár!

Gondolva azokra, akik nem tudják, hol található fel a "Beszélgessünk" rovat, ideteszem a hsz-edet, s itt reagálok rá:

"Hát igen. Mondjuk én nem hiszek a csodákban, így legfeljebb azt tudnám mondani, hogy ez , vagy az jobb minőségű. Ám ennél a zongoránál azt nem értem, hogy egyrészt mi kerül rajta ennyibe (hacsak az nem, hogy iszonytató sok munkát és drága anyagot öltek bele, de 300 millió akkor is sok), másrészt, hogy mi az, hogy nem "nyeli el a felhangokat". De majd a világ (már értem alatta a világ azon részét, amelyik valóban érzékeli és értékeli egy zongora hangzását, minőségét) eldönti, életképes e, avagy sem."

Tehát:

A minőség az valóban jobb, de - szerintem! - nem annyival, amennyivel többe kerül!
Ezért már - mint említettem első véleményemben is -, bizony CSÚNYA!
Azaz nem éri meg az árát.

Mert Bogányinak is tudnia kell, hogy a zongora hangot igenis képezni kell!
Egyáltalán nem mindegy, hogy a cica sétál végig a billentyűkön, vagy egy művész szólaltatja meg.

Abban a műv. házban, ahol évtizedeket töltöttem el zongora tanítással, van egy ESTONIA hangversenyzongora, ami - állítólag! - rossz koppintása a német Blüthner zongorának, mégis mikor egy kitűnő művészünk kezelésbe fogta, bizony, sokkal szebben szólt, mint mikor a növendékhangversenyeinken a gyerekek lámpalázasan, nagy igyekezettel játszottak rajta.
Mert a nagy izgalomban szinte mindent elfelejtettek, amit mondtunk nekik a tanítási órákon.

A másik gond meg az, hogy bizony a zongorák is mind-mind egy külön EGYÉNISÉG!
Sokat kell rajtuk játszani, hogy az ember megszokjon egy adott hangszert, hogy kiismerje, hogyan nyúljon hozzájuk!
Egyiknek ez a heppje, a másiknak az...
Két egyforma nincs, ez benne a FŐ ÉRTÉK!
Tudtommal a zeneakadémián is van egy Steinway, amelyet nem szeretnek a zongoraművészek...
Nem mindenki tudja belőle kihozni azt a hangot, amit szeretne.

Talán ezért fogadja ezt az újat a szakma is fenntartással. 
NEM CSODA! ;o)

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Bocs, javítok a zárjelben:
(Hmmm... Akkor se!)
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Drága Katicám!

Tudod, nekem a válaszod olvasva az jutott eszembe, hogy annó MIÉRT kellett nekünk Vietnámnak bicigliket ajándékozni, mikor nekünk se volt fenékig tejfel (Hmmm... Annor se!) az életünk.

Most meg különösen mérges vagyok azért a sok "nemes gesztusnak" beadott adományozási, ajándékozási kedvnek, ami dívik mostanában a kormányunk részéről a külhoniak felé, vagy ha ide települnek, azonnali lakás, állás, kutyafüle!...

Nem vagyok se irígy, se gonosz, mégis felhorgad bennem valami azért is, ha bizonyos rossz vagy semmilyen törvények miatt bajba került embereken az egész társadalomnak "szívni kell"!
Devizahitel, bróker botrány, stb.

Miért én (te, ő, mi ti, ők!!!!) fizessek rá mások felelőtlen (többnyire IGENIS ANYAGI ELŐNYHÖZ jutás reményében tett!) cselekedeteik miatt?! 
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Kedves PlalyA!

Örülök, hogy nem vesztetted el szarkasztikus humorod, valamint megtartottad a sajátos megfogalmazásaidat, amit már megszokhattunk Tőled - hány éve is? Mi amőbások már majdnem tíz éve! -, melynek lényege:
Akihez szól, érti, aki meg nem érti, ahhoz nyilvánvalóan nem is szól! ;o)

Tehét Te is tudod, hogy a hsz-em igenis szakmai jellegű, s nem rosszindulatú, hanem REALISTA.

Mert bizony a "mezei háziasszonyok" is tudják, ha a családi bevétel soványocskára sikeredik, ami főleg mostanság gyakran megesik, akkor nem fognak Herendi porcelán étkészletet után ácsingózni (pár milláért!), hanem megteszi a finom "mezei tyúkleves" feltálalásához az egyszerű, de praktikus "Alföldi porcelán" MÁRKÁJÚ tányér is (pár ezerért), vagy az anyutól 50 éve örökölt "MZ CZECHOSLOVAKIA" porcelán étkészlet, már akinek még vala olyannya is, mert nem volt veszekedős életpárja! :DDD
Abból se fog kirepülni az a tyukec, hihi!

Ami meg a "maradandót" illeti, én még mindig tartom magam Petőfi soraihoz, miszerint egyedül

"Az IDŐ igaz,
s eldönti, ami nem az!"

Hát igen... Ráadásul AZ UTÓKOR ÍTÉLETE kegyetlen dolog, csak az benne számunkra a jó, hogy mi azt már nem igazán érhetjük meg.
Így aztán valószínűleg már nem mi fogunk krokodil könnyeket hullatni miatta, ha nem jön be mégse, került, amibe került...

Hogy hol élek?
EDDIG azt hittem, hogy SZÉP ÉS JÓ HELYEN, de már kezdek elbizonytalanodni! :(((

Ráadásul jól tudom, hogy ezek bizony MIND a MI eredményeink! :(((

 

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Szerinted itt van fontossági sorrend, amit a szükség alapján állapítanak meg? Mert itt vannak a stadionok, meg az összes álfejlesztés, a városligettől a jó isten tudja miig. 

Különben meg nem értem, minek ajándékozni? (ezt tényleg nem értem). Mert ha jó lenne (ha annyira csoda lenne), vennék, mint a cukrot. Mint mondjuk a Steinway zongorákat, vagy a Bösendorfereket, kerül, amibe kerül, mert akkor azután a zenész előtt a határ a csillagos ég.... 

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Zsadi - nemcsak az a baj, hogy nagyon (indokolatlanul) drága, hanem az is, hogy - elvileg - ezt most nem engedhetnénk meg magunknak. Egy családi költségvetésben is van fontossági sorrend. Ha a gyerekünk éhezik, akkor nem veszünk pl. csodatévét a családnak. Arról nem is beszélve, hogy külföldre is ajándékoznának zongorákat. Lehet, hogy velem van a baj - de ez valahogy nagyon nem fogadható el számomra :( Persze - ez az én bajom, senkit nem érdekel :(

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Nnna... Amott (Beszélgessünk) már hózzászóltam... Most csak jelzem, hogy ott megtalálható a véleményem (persze én nem értek a zongorákhoz). :0)

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Zsadi!

Megállapítom, hogy hozzászólásod, merő rosszindulatú, negatív kicsengésű és egyáltalában nem szakmai jellegű. Még hogy nem változott a zongora Liszt óta. De hogy nem

Van például fehér zongora, meg fekete zongora, sőt háromlábú változata is akad. És olyan is van, aminek csak két lába van, meg egyáltalában olyan is, aminek lába sincs – még hogy nem változott. Ez pusztán az irigység mondatta veled. Fúj, micsoda negatív hozzáállás az ilyen, amikor művészetünk nagyszerűségét kéne ünnepelned. Hát igazszívű magyar vagy te egyáltalán?

Mikor a magyarság géniusza diadalmaskodott az álkapitalista globalizált métely felett és akkor te fanyalogsz, hogy nem sikerült igazán?

Na de kérlek, kicsire nem nézünk, akkor amikor bizonyítani tudtuk a világnak, hogy mi is tudunk ám maradandót alkotni nem csak a bécsiek.

Ezt igazán nem szabadna leszólnod. No de ilyet.

Hogy drága – hát istenem vannak még hibák. Persze tudom, hogy máshol ennyi pénzből űrrakétát építenek, de mi kis ország vagyunk, bár merünk nagyot álmodni és különben is mi aztán jobban teljesítünk.

Egyébként meg mit sajnálsz egy kis petákot a magyar kultúra nagykövetétől. Eb ura fakó.

 

Na meg azért mondjuk meg az őszinteséget - ha például azzal álnak ki az „alkotók”, - hogy „figyu mán adjatok már 800 millát, mert kéne a balatoni nyaralómra”- ki a fene vette volna őket komolyan. – Képzeld, hogy megsértődött volna az Emberi Erőforrások Minisztériumában „dolgozó” illetékes – hogy őt már annyiba se nézik, hogy egy  kis korrupcióba bevonnák- hogy lesz így a gyerekének svájci diplomája – és ezt te irigyled tőlük? Hogy te milyen vagy Zsadi. Ezt nem gondoltam volna rólad. Csalódtam benned.  Még hogy szakmaiság, meg zongora. Na, ne. Jó kispanamázás az igen, de zongora? Hol élsz te

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Köhhhhhhmmmm, köhmmmmmm!

Bocsánat, itt egy zongoratanár beszél!

Szóval a véleményem:

Már a hír hallattán felkaptam a fejemet.

Való igaz, hogy a hangszerek közül a zongora sem küllemben, sem megszólalásban, sem intonációban Liszt Ferenc óta nem változott.
Amikor is a romantikus zeneművek megszólaltatásához; pl. a szükséges gyorsabb repetíció (=hangismétlés, billentyű ismételt gyors megütése) a bécsi mechanikás zongorákon a nehézkes emelős szerkezetük miatt lehetetlenné vált, ezért hozták létre a bonyolultabbm rugókkal ellátott angol mechanikát.
(Lásd: Bartók Béla: Medvetánc)
Így a technikai megoldás már megfelelt a romantikus, majd a modern zeneművek megszólaltatásának.
DE!

Van egy olyan tulajdonsága a zongorahangnak pl. a hegedűével szemben, amit nem tudtak megváltoztatni.
Ez pedig az, hogy ha megszólaltatunk egy hangot (leütünk egy billentyűt), akkor az a hangerő, amit képeztünk a leütéssel, azonnal elkezd halkulni, addig, amíg el nem hallgat.

Namármost!
EZT szerették volna Bogányiék kiküszöbölni, hogy tovább szóljon, s ne halkuljon el. Sőt! A fúvósok, vonósok még erősíteni is tudják a tartott hangot!

Ha jól figyeltem (bár rádión keresztül ez nehezebb, mint élőben), ezt csak részben sikerült megoldani.És vannak más olyan jelenségek is, melyek engem NEM győztek meg arról, hogy sokkal jobb lett a hang minősége, mint pl. a Steinway-é, vagy az olaszok Fazioli zongorájáé.

Azaz:
Amennyivel drágább, annyival NEM JOBB!
Mondhatni, EZÉRT A PÉNZÉRT MÁR CSUNYA! :(((

Tehát!
Szerintem a "csoda" elmaradt...
Maradt viszont az drágaság, amibe majd kerül.
De ez csak az én szerény véleményem, minden irígység nélkül!
 
Mindenesetre "rongyrázásra" jó lehet...
Mint annyi más az olyan gazdagoknak, akik már nem tudják hová tenni a pénzüket.

Bár én nem vagyok híve annak, hogy pl.addig ne kutassuk drága pénzen a világűrt, míg éhező szomáliai gyerekek vannak, mert a tudománynak igenis fejlődnie kell, az emberiség csak ezzel mehet előre.
De sajnos az emberi hülyeség határtalan, mérlegelni tudni kéne, mik a prioritások.
Szerintem.