A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Titokzatos szervezetek tömérdek lakossági állampapírt vettek

via Menedzsment Fórum

2018. április 16. 12:56 | 0 hozzászólás

Nonprofit szervezetek táraznak be az államkötvényekből. Csak azt nem tudjuk, kik.

Február végére a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány eddig még nem látott mértékben ugrott meg. Hasonló jelenségre korábban, 2014 őszén is volt példa, ám akkor - mint az kiderült - a Magyar Nemzeti Bank alapítványai kezdték el nagy tételben vásárolni a lakosságnak szánt állampapírokat. 2016 májusa óta azonban a portfóliójuk átcsoportosítása miatt nem vásároltak államkötvényt, pedig ismert potenciális vásárlók rajtuk kívül rettentő kevesen lehetnek. Hiába fordultak el a lakossági állampapíroktól a jegybanki alapítványok, az állomány a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint tovább növekszik. Igaz, a háttérben az állomány átértékelődése is szerepet játszhatna, de a részletesebb adatok alapján nem erről van szó.

Kik a háztartásokat segítő nonprofit szervezetek?
Ide tartoznak az alapítványok, egyesületek, szövetségek, érdekképviseleti szervezetek nagy része, az egyházak, egyházi szervezetek, pártok, illetve az ezek által fenntartott egyéb jogi személyiségű intézmények (óvodák, iskolák, főiskolák, egyetemek, kórházak, szociális intézmények).

Már 2017 elején is szembetűnő volt, hogy az első két hónapban látványosan megugrott az állomány növekedése, 101,8 milliárd forinttal összesen. A titokzatos vevő (vagy vevők) akkor rövid távon gondolkozott, hiszen a növekedés főként az éven belüli lejáratú papíroknál következett be. Az első két hónap után aztán ismét háttérbe vonult a vásárló, az év többi részében minimális mértékben változott az állomány - egészen 2018 elejéig.

Tovább...


A cikk eredetije: Titokzatos szervezetek tömérdek lakossági állampapírt vettek


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges