A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A tisztogatásra volt ürügy az Orbán-interjú?

via Népszava Online

2016. december 31. 11:16 | 5 hozzászólás

Jó esélyekkel indíthatnak munkajogi pert a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott dolgozók a Pannon Lapok Társasága ellen. Magyar György ügyvéd úgy látja, a kiadó több jogsértési is elkövetett.

Az eljárás nem csak a munkajogot, hanem az emberi tisztességet, méltóságot is sérti, az érintettek nyugodtan fordulhatnak jogvédő szervezetekhez is - vélte Magyar György, miután kiderült, hogy a Pannon Lapok Társaságától (PLT) kirúgott újságíróknak hazugságvizsgálatot is kilátásba helyeztek a meghekkelt Orbán-interjú ügyében tartott kihallgatáson. A jogász kifejtette, a munkáltatónak joga van belső vizsgálatot indítani, hiszen erre lehetőséget ad a Munka Törvénykönyve. "Még az is jogszerű, hogy soron kívüli vizsgálatot indítanak, s bizottságokat is felállíthatnak. Felfüggeszthetik a dolgozót a munkavégzés alól, vagy fel is mondhatnak neki. Ám az eljárás során a munkavállaló jogai nem sérülhetnek" - mondta.

Az azonnali hatályú felmondást a munkáltató indokolni köteles, annak okszerűségét pedig bizonyítani kell. Az Orbán-interjú esetében a PLT ennek nem tehetett eleget, hiszen nincs ismert elkövető. Így pedig Magyar szerint a felmondás sem lehet jogszerű, hiszen nem tudni, a munkavállaló milyen kötelezettséget szegett meg. A kirúgottak erre hivatkozva jó eséllyel indíthatnak munkaügyi pert. Emellett, ha bebizonyosodik, hogy nem volt közük a hekkeléshez, polgárjogi pert is indíthatnak jó hírnév megsértése miatt, hiszen a kiadó alaptalanul gyanúsította őket.

A Mészáros Lőrinchez köthető Mediaworkshöz tartozó PLT - ahogyan az érintettek a Népszavának is beszámoltak - gyakorlatilag vallatta a munkatársakat a kirúgásuk előtt. A szakember szerint a magyar jogrendszerben a presszionált, pszichikai, vagy egyéb kényszerítés nyomán megszerzett információk nem használhatók.

Tovább...


A cikk eredetije: A tisztogatásra volt ürügy az Orbán-interjú?


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Semmi kétségem ...

 


Walter
2 éve

Azért azt el kell ismerni , hogy az interjú a kiegészítés után már sokkal közelebb állt a valósághoz.

Treszkes képe

Treszkes
2 éve

Azt is el tudom képzelni, hogy direkt azért csinálták, hogy legyen ürügy megszabadulni a nemkivánatos dolgozóktól.