A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Timmermans Orbánnak: „Vállald a felelősséget!”

via Népszava.hu

2019. február 17. 11:12 | 0 hozzászólás

„Ez lesz az első alkalom, hogy a 2000 után született generáció tagjai szavazhatnak, és akár a végeredményt is befolyásolhatják, ha sokan megteszik majd.”

Interjú Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság alelnökével, az európai szociáldemokraták vezetőjével arról, miben ért egyet Orbán Viktorral, milyen változást vár a magyar belpolitikában és hogy miképpen zajlott a legutóbbi találkozása a magyar kormányfővel.
hirdetés
Azt mondta a beszédében itt az MSZP kongresszusán, hogy jó lenne, ha minden magyar fiatal legalább egy fél évet külföldön tölthetne. Orbán Viktor éppen egy hete jelentette be, hogy minden magyar középiskolást külföldre utaztatnak a jövőben legalább egy hónapra államköltségen nyelvet tanulni. Mit szól, hogy ennyire hasonlóan gondolkodnak?
Ha Orbán Viktornak van egy jó ötlete, akkor én arra nem fogom azt mondani, hogy az rossz, csak azért, mert ő mondta. Bárkinek lehetnek jó ötletei. Minél több fiatal jut el külföldre, minél több időt töltenek el ott, annál többet tudnak majd meg a saját identitásukról és annál nyitottabbak lesznek másokéra.

Azt is mondta, minden tagállam hozzáad valamit a közös európai identitáshoz. Mintha ez is hasonló lenne ahhoz, amit Orbán Viktor gyakran hangoztat: az európai identitás nem egy „keverék”, nem arról szól, hogy feloldjuk valami nagy közösben az egyes nemzeteket, hanem az európai kultúrák összessége.
Nézzük meg az európai történelem elmúlt harminc évét: egy sor fontos területen nagyon komoly lépéseket tettünk az együttműködés elmélyítéséért. De aki azt mondja, hogy valami nagy szürke masszát akarunk az európai kultúrából csinálni, az nagyon téved, és ezt az említett harminc év is igazolja. Mellesleg: egy ilyen szürke masszának szerintem sem lenne semmi köze a kultúrához, ilyet én sem szeretnék. A magyarok most ugyanolyan büszkék a maguk kultúrájára, mint mondjuk húsz éve? Ebben biztos vagyok! Valószínűleg még büszkébbek is. Ez ugyanúgy igaz, az én hazámra, Hollandiára és a többi országra is. Vagyis semmi ellentmondás nincs az európai integráció és az egyes népek kultúrájának, identitásának megőrzése között. Valaki egyszerre lehet aktív Unió-párti és büszke polgára saját hazájának. Ebben nincs ellentmondás. Sőt, ilyet állítani egyenesen nonszensz.

Milyen eredményre számít az EP-választásokon? A legtöbb előrejelzés szerint az európai szociáldemokraták visszaesnek majd.
Szerintem ma csak egy előrejelzést tehetünk felelősen: hogy a végeredmény előrejelezhetetlen. Ez a legmegjósolhatatlanabb EP-választás azok közül, amiket valaha is végigcsináltam. Minden mozgásban van. Számomra a fiatalok aktivitása a izgalmasabb: ha mindannyian elmennek szavazni, az nagyon jó, nagyon érdekes lesz. Ez lesz az első alkalom, hogy a 2000 után született generáció tagjai szavazhatnak, és akár a végeredményt is befolyásolhatják, ha sokan megteszik majd.

És mit vár a magyar szocialistáktól?
Az elmúlt hónapokban Magyarországon is megmozdult valami. Az emberek nagy számban mentek az utcára a rabszolgatörvény ellen tiltakozni, ráadásul tették mindezt közösen az egyes ellenzéki pártok támogatói. Ez nagyon érdekes. Ráadásul ez nem csak a rabszolgatörvényre igaz: az emberek nem csak méltányos munkakörülményeket akarnak, hanem független bíróságokat, szabad médiát is. Ez nagyon fontos fejlemény.

Igen, de akár az MSZP, akár a többi ellenzéki párt már évek óta képtelen arra, hogy akár csak megszorítsa a Fideszt, egyik sem tudja érdemben növelni a támogatói számát.
A demokrácia sajátja, hogy az emberek előbb-utóbb mindenkibe belefáradnak, legyen az bármilyen népszerű politikai vezető. Ha nem így van, akkor az nem is demokrácia. Ezért csodálatos a demokrácia: mert mindig eljön egy pont, amikor az emberek változást akarnak a korábbi állapotokhoz képest. Szerintem ez szépen lassan elkezdődött Magyarországon is.

Tovább...


A cikk eredetije: Timmermans Orbánnak: „Vállald a felelősséget!”


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges