Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A Tescónál olcsóbb lett a hús az áfacsökkentéstől?

via fn24

2014. január 4. 10:47 | 5 hozzászólás

A piacokon nem csökkent a disznóhús ára, de érdekes akciók azért vannak. A Tescónál olcsóbb lett a hús az áfacsökkentéstől?

Aki január első napjaiban vásárolt, azzal szembesülhetett: a sertéshús a piacokon, közértekben nagyjából ugyanannyiba kerül, mint eddig. Vagyis 1300-1500 forint között lehet kapni kilóját.

Pedig januárban óriást csökkent az élő és félsertések fogyasztási adója: 27 százalék helyett ma már csak 5 százalék az áfa a feldolgozásra váró húson.

Mint megírtuk korábban, a sertéshús áfa-csökkentés valójában a húságazat tönkremenés szélén álló cégeinek szánták, s nem is volt valószínű, hogy ezt tovább is adják a fogyasztóknak.

„Ez nem a rezsicsökkentéshez tartozik, azért fontos mondanunk, mert az áfacsökkentéstől, amely az élő és a félsertésekre vonatkozik, munkahelyek megmentését reméljük” – fogalmazott erről Orbán Viktor korábban.

Áfa-csökkentési teszt?

Bár persze a kormányzati kommunikációban azért előkerült: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter többször is utalt rá, hogy akár más élelmiszerekre is kiterjesztheti a kormány az áfacsökkentést, ha meghozza a várt eredményt az élő- és félsertések áfakulcsának januári mérséklése. És ő maga többször is azt mondta: át fog kerülni a fogyasztói árakba.

Erre számítottak a fogyasztók is, mint az RTL Klub riportjából kiderül. A henteseknél ugyanis csalódottan érdeklődnek a vásárlók: miért nem csökken a hús ára, ha egyszer 22 százalékponttal csökkent az áfa?

Hacsak úgy nem...

Persze attól, hogy végül is nem erre szánták, még előfordulhat, hogy egy egy jelentős piaci erőnek számító kereskedő át tudja verni a neki szállító cégeken, hogy adják tovább az áfacsökkentésből származó hasznukat, s ennek egy részét akciós árak keretében továbbadja.

Legalábbis nekünk ez volt az első gondolatunk, amikor azt láttuk: a Tesco online áruháza 17 százalékos árkedvezményt kínál a karajra, 25 százalékost a darált húsra, 20 százalékost a sütnivaló kolbászra és 12 százalékost a tarjára. (Igaz, a webshop eddig is belvárosi árakat alkalmazott, így a csökkentéssel együtt is 1400 forint volt egy kiló színhús ára.)

Egy gyors netes keresés mindenesetre több januári akciót is kidobott: a Kosztolányinál hentesüzletet működtető Lázárhús például 15 százalékkal olcsóbban adja a sertéshúst hétfőnként.
 

Ezért akarták a sertéshús áfájának a csökkentését

Bár Lázár János anno azzal vezette fel a húsáfa csökkentését, hogy tűrhetetlen, hogy a magyar fogyasztók ilyen drágán jutnak a húshoz, végül is a feketegazdaság elleni küzdelem lett az áfacsökkentés kijelölt célja,

A húsfeldolgozók már évek óta hangoztatják, hogy a szektorban elharapózott feketegazdaságot az áfacsökkentéssel lehetne hatékonyan megfékezni. A példátlanul magas, a húsipart is sújtó 27 százalékos áfát elkerülendő az ágazatban 40 százalékra becsülik a feketekereskedelem arányát.

Egyre nagyobb mértéket ölt a számla nélküli kereskedelem. Az étteremben vagy éppen a hentesnél csak az áru egy részéről van beszerzési számla, de mivel nagyon gyorsan forgó árukészletről van szó, ezt még egy esetleges ellenőrzés során is nehéz bizonyítani.
 


A cikk eredetije: A Tescónál olcsóbb lett a hús az áfacsökkentéstől?


Hozzászólások

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Tehát a fekete eladásokat nem csökkentette - mert jelenleg is tengernyi helyen vágnak sertést és eladják a boltinál jóval alacsonyabb áron. Naná, hogy megveszik

Luca59 képe

Luca59
5 éve

Szia Kataaa! :-)))

Egyébként "költöi kérdésre költői választ":

Mitől is csökkenne a sertéshús bolti ára?

Pl. "attól" ha  a kormány végre tekintettel lenne a fogyasztókra és az MSzP réges régi követelését megfogadva az Európa rekord Áfát a tőkehús esetében csökkentené.

 

ancsika56 képe

ancsika56
5 éve

Egy szóval sem mondták, hogy ettől a boltban olcsóbb lesz a hús, O.V. kihangsúlyozta, hogy ettől a munkahelyek megvédését remélik és a fekete eladások visszaszorítását. A hentes, aki megveszi a félsertést, 5 %-os áfával veszi meg, feldarabolja, s mikor a boltjában eladja, akkor már az értékesítését 27 % áfa terheli, amit ugye a vevő fizet meg. Akkor mitől is csökkenne az ára?

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Persze, ha  olcsóbb  is lenne, valamilyen formában akkor is a vásárló fizeti meg  a árkülönbözetet.  Na de ez  már a választók megtévesztése a választások előtt.

Szia Luca! :)

 

Luca59 képe

Luca59
5 éve

Természetesen nem lett és lesz olcsóbb ettől az Áfa csökkentéstől biztos, hogy nem.

Ezt Gőgös Zoltán anno nagyon érhetően le is vezette - ez nem más mint a húsipari cégek megmentésére irányuló lépés, de a tőkehúsnál ill. a húsipari termékeknél vagyis a fogyasztó esetében nem lesz semmilyen árcsökkentő hatása.