Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Teljes amnézia” – Keményen osztják Orbánékat

via 168 óra Online

2014. február 4. 10:46 | 1 hozzászólás

A Lantos Alapítvány szerint „létfontosságú” a magyar kormány számára, hogy „egységes hangon” szólaljon meg a német megszállás emlékműve és Szakály Sándor kijelentése kapcsán, és elkerülje a „vegyes üzenetek” jelentette veszélyt.

Az emberi jogok védelmével foglalkozó amerikai alapítvány elnöke, Katrina Lantos Swett, Tom Lantos egykori kongresszusi képviselő lánya hétfőn adott ki közleményt a témáról, és ebben felidézte Szakály Sándor történésznek az 1941-es kamenyec-podolszki deportálásról szóló szavait, valamint az 1944-es német megszállás emlékművéről kialakult vitát.

Az alapítvány fontosnak nevezte és üdvözölte, hogy Szakály Sándor elismerte kijelentése helytelenségét, mindazonáltal úgy véli, továbbra is kérdéses, vajon megfelelő személy-e a Veritas Történelemkutató Intézet igazgatói posztjára.

Emlékeztetett arra, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár elhatárolódott a kijelentéstől, de „a nagyon rövid nyilatkozat annak megállapítására szorítkozik, hogy a Szakály Sándor által hangoztatott nézet nem tükrözi a miniszterelnöki hivatal véleményét. Remélhetőleg ez önmagától értetődik, és noha értékelendő, ez a szerény megjegyzés egyáltalában nem adekvát visszautasítása Szakály úr bántó és pontatlan kijelentésének.”

„A mélyebb kérdés az, hogy Magyarország kész-e elfogadni, hogy bűnrészes több mint félmillió magyar állampolgár deportálásában és legyilkolásában a holokauszt alatt” – áll a közleményben, amelyben az alapítvány Szakály kijelentésének élesebb elítélését és a német megszállás javasolt emlékművének újragondolását tartja szükségesnek.

„A jelenlegi szoborterv teljes amnéziát látszik mutatni a magyar kormány szerepét illetően a tragikus megszállás legrosszabb atrocitásaiban” – írta a Lantos Alapítvány az MTI szerint. A közlemény szerint „az ilyen emlékművek fontos szerepet játszhatnak az emberek nevelésében, és becsülettel szólhatnak az ország történelméről”.

A magyar nép megérdemli az ilyen őszinteséget, a történelem pedig megköveteli – olvasható a 2013-ban létrehozott Lantos Alapítvány közleményében.


A cikk eredetije: Teljes amnézia” – Keményen osztják Orbánékat


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Lepereg róluk...