A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szivárognak a hírek az új alaptantervről: Már általánosban elsorvasztanák a fizikát, biológiát és kémiát?

via Hvg.hu

2018. augusztus 29. 11:14 | 1 hozzászólás

Pedig a természettudományok oktatásából eddig sem álltunk jól.

Az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét pár napon belül hozzák nyilvánosságra, néhány elemről már terjednek a hírek.

Hétpecsétes titokként őrzi az Emberi Erőforrások Minisztériuma az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét, amelyről a hírek szerint Kásler Miklós miniszter a nemzeti tanévnyitón beszél majd pénteken, a vitára bocsátandó tervezet aznap kerülhet nyilvánosságra. Néhány elemet azonban megtudtunk belőle.

Információink szerint azt tervezik, hogy a hetedik-nyolcadik osztályban összevonják a biológiát, kémiát és fizikát természettudományok tantárgy néven. Ötödikben és hatodikban a diákok természetismeret tantárgyat tanulnak, ezt vinnék tovább. A szakképzésben az összevont természettudományos tárgyakat már korábban bevezették.

Úgy tudjuk, a kormány lemondott a 9. évfolyamos iskola bevezetéséről, ennek financiális és humánerőforrás okai vannak, 2-3 ezer pedagógus hiányzik. A 100 fő alatti kisiskolákat is górcső alá veszik, de itt egyelőre nem világosak a tervek. Évekkel ezelőtt futott egy olyan elképzelés, hogy a falusi kisiskolák felső évfolyamait összeterelik egy központi iskolába, csakhogy azon tervek szerint 9 évig tartott volna az általános iskola, az első hat évfolyamot mindenki a saját településén járhatta volna ki.

A tervek szerint az új Nemzeti Alaptanterv jövő szeptemberben lép életbe, bár szakemberek szerint csúszhat a bevezetése, mert az Emmi csak félkész tervet kapott. Az új NAT-hoz új tankönyvek is kellenek, a Népszava úgy tudja, kétféle tankönyvet akar bevezetni a kormány, egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletűt.

Az ügyben megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, válaszukkal a cikket frissítjük.


A cikk eredetije: Szivárognak a hírek az új alaptantervről: Már általánosban elsorvasztanák a fizikát, biológiát és kémiát?


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
7 hónapja

Csupán KÉT kérdésem lenne:

1./ Kinek vol az az ŐRÜLT ötlete, hogy KÉTFÉLE tankönyv legyen: egy állami, és egy egyházi, keresztény szemléletű!? 

2./ Milyen jogon akarják PONT MOST egy ilyen tudományosan magas fejlettséget hozó XX. század után a XXI. században lesorvasztani nálunk a fizikát, kémiát és biológiát!?

Szerintem pont FORDÍTVA kéne cselekedni: Inkább fejleszteni kéne ezeket, és a társtudományokat fúzionálni egymással (biokémia, biofizika)!

S mindenekelőtt kiszélesíteni a MATEMATIKÁT, elsődlegessé tenni, és sok-sok ajánlott irodalmat kéne a fiatalokkal olvastatni., mint Einstein, Barrow, Stephen Hawking modern elméletei, stb.

Tudomány és művészet!
Ezeket kellene nyomatni ezerrel, mert enélkül az emberiség SEMMI!