A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szijjártó: Mindenki szokjon hozzá a kőkemény magyar külpolitikához

via HVG

2017. szeptember 20. 11:19 | 0 hozzászólás

Az ENSZ-közgyűlésen részt vevő külügyminiszter román és horvát kollégájával is találkozott, és a velük szembeni nemzetközi nyomásgyakorlás szorgalmazásáról beszélt.

Szijjártó Péter az MTI-nek számolt be a New York-i ENSZ-közgyűlésen román és horvát kollégájával folytatott megbeszéléseiről, és elmondta: a magyar külpolitika nem hagyja magára a határokon túl élő magyarokat, és mindazokban a kérdésekben, amelyek fontosak a számukra, "a végsőkig kitartunk és nem engedjük, hogy a környező országokban folyamatosan a magyarokat sújtó döntéseket hozzanak". Ennek Magyarország folyamatosan hangot ad a nemzetközi színtéren, az ezen országokkal szembeni nemzetközi nyomásgyakorlást folyamatosan szorgalmazza.

A romániai ellentétről azt mondta: azért is csalódást keltő a marosvásárhelyi iskolával kapcsolatban kialakult helyzet, mert "a két ország között az elmúlt időszakban reményre okot adó, pozitív folyamatok indultak meg", és a két ország gazdasági egymásrautaltsága is világos. Kiemelte, hogy Magyarország úgy tekint az ottani magyar közösségre, mint amely összeköti és nem elválasztja egymástól a két országot.

Meglátása szerint a marosvásárhelyi iskola további működése kizárólag a román hatóságok és a román kormány jóindulatán, politikai akaratán múlik, ezért nem fogadható el semmiféle olyan magyarázat a román kormány részéről, amely valamifajta külső tényezőre fogná az iskola bezárását. "Ezért továbbra is elvárja Magyarország a román kormánytól, hogy tegye meg azokat a szükséges lépéseket, amelyek nyomán az iskola tovább működhet".

Tovább...


A cikk eredetije: Szijjártó: Mindenki szokjon hozzá a kőkemény magyar külpolitikához


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges