A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szerdán már a britek nélkül ülnek össze a tagállamok

via Index

2016. június 27. 10:17 | 0 hozzászólás

Kedden csúcstalálkozóra gyűlnek össze az uniós állami vezetők Brüsszelben. David Cameron brit miniszterelnök az aznapi munkavacsora alatt számol be a terveiről.

Az eddigi megbeszélések alapján valószínű, hogy Cameron nem jelenti még be az Egyesült Királyság igényét az Európai Unióról való kilépésre. A 27 másik állami vezető azonban arra készül, hogy ez később meg fog történni, vagyis a brit törvényhozás tiszteletben tartja a népszavazás eredményét. „Nagy-Britanniában komoly válság van, nemcsak a kormánypárt vezetőségében, hanem egy olyan válság, ami ennél sokkal mélyebbre nyúlik – hallottuk vasárnap egy magas rangú brüsszeli forrástól. – Ezért arra számítunk, hogy Cameron nem teszi meg ezt a bejelentést”. Arról viszont várhatóan szót ejt majd, hogy mi lesz a 2017-ben esedékes brit EU-elnökség sorsa.

A csúcstalálkozót vezető Donald Tusk és az uniós miniszterek tanácsának soros elnöke, a holland Mark Rutte már előállt a 27 többi tagállam közös álláspontjával: az EU-27 készen áll, hogy minél előbb elkezdjen tárgyalni, és a lehető leghamarabb várják a bejelentést, hogy elkezdődhessen a „válási” procedúra.  

A skót miniszterelnök Nicola Sturgeon nem beszélt még Donald Tuskkal. Sajtóhírek szerint a skót vezető az Európai Bizottsággal már fölvette a kapcsolatot, és puhatolózott a független Skócia belépési feltételeiről az Európai Unióba.

Tovább...


A cikk eredetije: Szerdán már a britek nélkül ülnek össze a tagállamok


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges