A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szentmihályi Szabó Péter nem szeretne nagykövet lenni

via 168 óra Online

2014. július 26. 12:10 | 0 hozzászólás

Szentmihályi Szabó Péter arról tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőségét, hogy semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint a tárca szeptember közepéig fogja kiküldeni a hivatalosan is kinevezett új nagyköveteket, akiknek a személye természetesen nyilvános lesz.

Mint azt az Index.hu megírta, a Magyar Hírlap publicistáját jelölte a magyar kormány Magyarország római nagykövetének. Első meghallgatására már sor került a parlament Európai Ügyek Bizottságában, ahol támogatást kapott. Szentmihályit a hónap végén hallgatta volna meg a külügyi bzottság.

Szentmihályi kinevezése ellen számtalan párt, köztük az MSZP és a Demokratikus Koalíció is tiltakozott, mondván az író, publicista a MIÉP képviselő-jelöltje volt, szélsőjobboldali médiumokban publikál, és nincsen semmilyen diplomáciai tapasztalata.

Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK európai képviselői levelet írtak Federica Mogherini olasz külügyminiszternek, arra kérve, hogy az olasz kormány vegye fontolóra e körülményeket, amikor arról dönt, kiadja-e az elfogadó nyilatkozatot a nagykövet-jelölt részére.

A Corriere della Sera olasz konzervatív napilap pénteken arról írt, hogy az amerikai Anti-Defamation League (ADL) az olasz külügyminiszterhez fordulva fejezte ki rosszallását amiatt, hogy a magyar kormány Szentmihályi Szabó Pétert jelölte római nagykövetnek. A New York-i székhelyű amerikai zsidó érdekképviseleti szervezet elnöke Federica Mogherini olasz külügyminiszternek írt levelében azt szorgalmazta, hogy Róma ne fogadja el Szentmihályi Szabó Péter akkreditációját.

Az ADL (Rágalmazásellenes Liga) ugyanezt sürgette Giorgio Napolitano olasz államfőnél is abban a reményben, hogy Olaszország “arra bátorítja a magyar kormányt, hogy megfelelőbb képviselőt találjon a gyűlölet embere helyett“. Az “Ismert antiszemita” című cikk megjegyezte, hogy egyelőre semmilyen magyar akkreditációs kérelem nem érkezett az olasz külügyminisztériumba.

Szentmihályi Szabó Péter jelöléséről szól a Corriere della Sera első oldalán megjelent vezércikk is „Intolerancia és antiszemitizmus. Az előítélet ősi mérge” címmel. Az Európában előforduló antiszemita megnyilvánulásokról írva Pierluigi Battista, a Corriere della Sera volt főszerkesztő helyettese arra szólította fel az olasz hatóságokat, hogy “vegyék komolyan az Anti Defamation League szívből jövő felhívását és csatlakozzanak a tiltakozáshoz egy olyan nagykövettel szemben, aki a zsidókat “a Sátán ügynökeinek” nevezte volna.

 


A cikk eredetije: Szentmihályi Szabó Péter nem szeretne nagykövet lenni


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges