A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szélnek eresztik a közmunkások több mint felét

via Népszava Online

2017. február 10. 10:56 | 0 hozzászólás

Negyvenmilliárd forintos programot indít a kormány, hogy minél több közfoglalkoztatottat vegyenek át a versenyszféra munkaadói - közölte a tegnap Lázár János kancelláriaminiszter.

Jelezte, hogy jelenleg 216 ezer közmunkás van, a kormány célja, hogy számuk a következő öt évben 100 ezerre csökkenjen. A nemzetgazdasági tárca azt jelezte, hogy jelenleg 37 ezer olyan üres állás van, amelynek betöltéséhez - álláspontja szerint - nem szükséges szakképzettség.

Az agrárszféra képviselői a napokban jelentették be, hogy szívesen látnának olyan munkavállalókat, akik korábban közfoglalkoztatott voltak, mert a számukra nyújtott, alacsonyabb bér nem okozna majd bérfeszültséget a jelenlegi alkalmazottak körében.

A kormány most azon dolgozik, hogy hogyan lehetne támogatni a munkaadókat abban, hogy a közmunkások közül válasszanak. Lázár elmondta: szigorodnak az ilyen munkavállalás feltételei, emellett, ha a járáson belül van számukra munka, azt el kell fogadniuk a közfoglalkoztatottaknak.

A közmunka egyfajta válasz lett a foglalkoztatás szociális rendszerű megoldására - írta elemzésében a Policy Agenda. A kormány mérései alapján sikeres ez program, mivel 2014 és 2016 első négy hónapja között átlagosan a közmunkából kilépők 13 százaléka hat hónappal később már a „normál munkaerőpiacon” dolgozott. Ez összesen 151 ezer embert jelent, ami azonban az adatokat nézve túlzás. Ha ugyanis ennyi ember került volna ki valóban a közmunka-rendszerből, akkor nem növekedhetett volna a közfoglalkoztatásban érintettek száma. Márpedig a növekedés megtörtént - véli az elemzés. Ugyanakkor naivitás azt gondolni, hogy a magasabb minimálbérrel a közmunkával érintett réteg egyszerűen „átvezényelhető” az elsődleges munkaerőpiacra – írta a Policy Agenda.

Tovább...


A cikk eredetije: Szélnek eresztik a közmunkások több mint felét


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges