A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szanyi: A választás tétje az uniós pénzek újraindítása

via 168 óra Online

2014. május 11. 09:37 | 1 hozzászólás

Április közepén elapadtak az uniós források Magyarország számára, mert a kormány nem volt képes felállítani egy olyan intézményrendszert, amely ezeket a pénzeket fogadni tudta volna – mondta az MSZP EP-listavezetője Debrecenben.

A szocialista Szanyi Tibor szerint az uniós pénzek újraindítása is tétje a május 25-i európai parlamenti (EP) választásnak. A MSZP EP-listavezetője szombaton Debrecenben megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, április közepén elapadtak az uniós források Magyarország számára, mert a kormány nem volt képes felállítani egy olyan átlátható, garanciákat is felmutató, működőképes intézményrendszert, amely ezeket a pénzeket tudta volna fogadni – számolt be róla az MTI.

További rossz hír a norvég támogatási pénzek folyósításának felfüggesztése is, ezért az EP-ben az MSZP vállalja, hogy mindent megtesz ezeknek a forrásoknak az újraindításáért – jelezte Szanyi Tibor. Hozzátette, fontos, hogy ezekből a pénzekből valódi munkahelyeket eredményező programok induljanak el Debrecenben és a térségében is.

Az ellenzéki politikus szerint Debrecen európai város és az is marad, amennyiben az erős fideszes városvezetés nem rángatja ki a várost az európai körforgásból. Felidézte, a cívisvárosnak folyósított uniós támogatások révén elsősorban olyan infrastrukturális beruházások valósultak meg, amelyeket még nagyrészt az előző szocialista kormányok indítottak el, ilyen például a 2-es villamos építése vagy a csatornázások. A norvég alap forrásainak elapadása Debrecen számára is fájó veszteség, ami elsősorban az egyetem látókörében kutató-fejlesztő cégeknek jelent problémát – értékelt Szanyi Tibor. Az MSZP-s politikus szerint az uniós pénzcsapok legalább fél évig zárva lesznek, ami az egész ország számára káros, és Debrecenben is több beruházási programot érint.

A szocialisták EP-listavezetője a sajtótájékoztatón károsnak és hisztériakeltésnek nevezte, amit az akác és a méhészet ügyében végzett a kormány, amely ezzel a viselkedésével „sokat ártott a magyar ügyeknek” az unióban. „Ezek mind alaptalan, agyatlan, ostoba vádaskodások”, amivel gyakorlatilag a Fidesz a tehetetlenségét próbálja valamilyen módon rákenni a különböző európai testületekre, európai programokra, végsőképpen pedig magára az Európai Unióra – fogalmazott Szanyi Tibor. Ennek szeretne megálljt parancsolni az MSZP, amely „munkába lendítené” azt, amit a kormány itthon nem végzett el, azaz elindítanák többek közt a fiataloknak szóló ifjúsági garanciaprogramot, az európai iskolatej- és munkahely-teremtési programot is – tette hozzá az ellenzéki politikus.
 


A cikk eredetije: Szanyi: A választás tétje az uniós pénzek újraindítása


Hozzászólások

victorb képe

victorb
4 éve

Kedves Szanyi Tibor!

Javaslom, holnaptól vágjuk ki az összes fehér akácot! Akkor nem lesz miről beszélni!

Az iskolatejet egyébként nem Brüsszelben osztják.

Egyébként az európai fiatalok munkahelyteremtő programja az eddigi baloldali-liberális-zöld többségű EP-ben kiválóan múködött. Olaszországban már meghaladja a 46 %-ot a fiatalok munkanélküliségi rátája. Csak így tovább!?