A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szanyi: a szociális területeken akut válság van

via Facebook/Kapcsolat.hu

2018. október 10. 14:41 | 0 hozzászólás

Köszöntöm Varga Mihály pénzügyminisztert, abból az alkalomból, hogy nem érzi aktuálisnak az egyszámjegyű személyi jövedelemadó bevezetését" - mondja Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője.

Az egyik legnagyobb hazai egyetemen kifejtett kormányzati álláspont igen megnyugtató, már csak azért is, mert sávos és progresszív jövedelemadó hiányában a személyi jövedelemadó általános kulcsának csökkentése leginkább a leggazdagabbaknak kedvezne.

Az európai, de különösen a magyar valósághoz azonban sajnos az is hozzátartozik, hogy a legnagyobb cégek, kiváltképp a multinacionális vállalatok szinte mindenütt egyszámjegyű nyereségadót fizetnek, sőt, gyakran még egy számjegyűt sem, minthogy nem ritka a nekik biztosított kedvezmények utáni 1, azaz egyetlen százalék alatti közteherviselésük.

A magyar kormány ugyanakkor a multiknak biztosított gyakorlati adómentességből fakadó hiány pótlására tartja életben a 27 %-os, egyben Európa- és egyben világ-rekorder általános forgalmiadó kulcsot, amelyet “válságra” hivatkozva vezetett be még 2012-ben.

Úgy tűnik tehát, hogy a kormányzati sikerpropaganda dacára Magyarország még mindig válságban van.

Sajnos biztosak lehetünk abban, hogy ami a szociális területeket, különösen a nyugdíjakat, az egészségügyet és az oktatást illeti, bizony akut válság van.
Az áfát ugyanakkor mindenütt a ‘szegények adójának’ nevezik, hiszen azokat nyomorgatja, akik minden jövedelmüket személyes fogyasztásra kénytelenek költeni.

A gazdagok személyes fogyasztása azonban eltörpül a jövedelmükhöz képest, ezért az áfánál alacsonyabb személyi jövedelemadó-kulcsból fakadó minden forint nekik nyújtott kedvezmény.

Ezt a képtelenséget hivatott valamelyest mérsékelni az Európai Parlament közelmúltbeli döntése, amely javaslatomra 25 %-ban korlátozza az áfa felső határát.

Varga Mihály viszont - legalábbis a híradások szerint - egy hangot sem áldozott a hamarosan beálló áfamérséklési kötelezettségre, így olybá tekintem, hogy ezt a magyar kormány hallgatólagosan tudomásul vette.

Ennél már csak az lenne szerencsésebb, ha a 27 %-os magyar áfakulcsot már holnap 25 % alá szorítanák.

Nos, ezért és a hasonló kezdeményezésekért kell minél több szocialistát juttatni az Európai Parlamentbe.


A cikk eredetije: Szanyi: a szociális területeken akut válság van


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges