Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szanyi: nem csak személycserék kellenek az MSZP-ben

via vs.hu

2014. május 26. 10:40 | 8 hozzászólás

Soha ilyen rossz eredménye nem volt az MSZP-nek, de a demokratikus oldalon továbbra is az MSZP a legerősebb ellenzéki párt Szanyi Tibor szerint.

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista párt elnöke az EP-választás előzetes eredményének ismeretében bejelentette, hogy az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának. Szanyi Tibor, aki tagja az elnökségnek, hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában volt vendég.

Szanyi szerint az MSZP-ben változásokra van szükség, de pusztán a személycserékkel nem fognak javítani a párt helyzetén. A szocialisták európai parlamenti (EP) listavezetője, a vasárnapi eredmények alapján mandátumot is szerzett.

A politikus az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: fél órával a sajtótájékoztató előtt ült össze az elnökség, és mindenki számára egyértelmű volt, hogy le kell mondani. „Soha ilyen rossz eredménye nem volt az MSZP-nek, de látni kell, hogy a demokratikus oldalon továbbra is az MSZP a legerősebb ellenzéki párt - mondta el az EP-listavezető.

„A következő napokban azon leszünk, hogy kiértékeljük és kielemezzük, mi történt. Szombaton majd a hogyan továbbról fogunk dönteni. A tisztújítás mértéke és időpontja még kérdés” - tette hozzá Szanyi. A politikus egyelőre nem lát jelentkezőket, de szerinte biztosan lesznek majd.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozva Szanyi Tibor arra is kitért, már délután látni lehetett, hogy nem lesz normális eredmény. Nemcsak az MSZP-re nézve, hanem egyáltalán. Ilyen alacsony részvételnél torz eredmény született - tette hozzá. „A 28 százalékos részvételből az látszik, hogy a kutya sem tudta aktivizálni a szavazókat” - kommentálta az eredményeket az MSZP listavezetője.

Noha az MSZP történelmi vereséget szenvedett, nem tűnik valószínűnek, hogy leváltanák Mesterházy Attila elnököt a párt éléről. Mivel a szocialisták alig értek el jobb eredményt, mint a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM, nem sok esély van arra, hogy az önkormányzati választáson jobban szerepelnének majd.

Egy buktát pedig senki sem vállalna be szívesen, még az MSZP-ben Mesterházy kihívójaként kezelt Botka László sem. Az Origo MSZP-s forrásokra hivatkozva az EP-választások előtt azt írta, Mesterházy lemondása „gyakorlatilag kockázatmentes” lépés.


A cikk eredetije: Szanyi: nem csak személycserék kellenek az MSZP-ben


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Hát ugye... Ha egy ember elvállal egy pozíciót, akkor elsősorban nem a pénz és a funkcióval járó hírnév lebeg a szeme előtt, hanem (jó esetben) a feladat, a kihívás és az, hogy van elképzelése arról, mit is akar csinálni. Aztán.. Aztán ugye ha nem sikerülnek a dolgok és az illető nem vonja le belőle a következtetéseket, hanem másokat kezd el hibáztatni (csúnya ez, csúnya az, komisz emez és gonosz amaz) és nem képes belátni, hogy sajna leginkább benne van a hiba, nos, akkor alakul ki ez a helyzet. Van ilyen, volt ilyen, és lesz is ilyen. Ilyenkor kéne a tagságnak lépnie, de nem léptek.... Most talán igen..

Szudoczky képe

Szudoczky
4 éve

Szerintem a rókafogta csuka helyzetből, amibe a pártelnök sodrta a pártját annak felajánlásával, hogy az egész vezetőség lemond, van egy lehetséges kiút. A választmány csak az elnök lemondását fogadja el, a többiekét ne! Ha ezt meg lehet tenni, nem kell az a több hónapos procedúra, amivel a teljes tisztújítás jár. Bár, ahogy belegondolok, a pártelnök előre megfontolta és kiszámolta, hogy ne vállaljon túl nagy kockázatot. És ez az, amitől a tisztességes embereknek megemelkedik a gyomra. Ez egy baloldali párt? Ahol a legfontosabb dolog a funkció? Nos, nem csodálom, hogy ide jutottunk!


sphagin
4 éve

Szanyi tényleg mellébeszél, mert el akarja kerülni, hogy a saját szerepéről keljen beszélni !
Döntő szerepe volt a kudarcokban.

Már 2010-ben is ő volt a kampányfőnök !

A saját híveit azért nem tudta mozgósítani az MSZP, mert azok, akik mozgósíthatók, elmentek a DK megalakulásakor !
Akik maradtak, azok a nem mozgósíthatók !

Emlékezzünk csak a létszám vitára, a pártszavazás során.

Na, az igazság most jött ki !

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Nos, Gyurcsány tudomásom szerint 2011 óta nem az MSZP tagja és nem "zülleszti a pártot". A párt magát zülleszti, mikor nem képes értelmes és mindenki által elfogadott politikát, programor kitalálni. "Jó" dolog bűnbakot keresni, de hidd el, nem működik...

oregnene képe

oregnene
4 éve

Gyurcsány nem lett kirúgva az őszödi beszéd után, de kellett volna, és akkor nem züllesztette volna szét az mszp-t. 


kwepi
4 éve

Az a párt, ahol nincs elég karizmatikus vezető, akinek a nevére, arcára akkor is emlékeznek az emberek, ha éppen nem látják vagy hallják - az szétesik és eltűnik a süllyesztőben.

Az MSZP-ben alig maradt VEZETŐ, A régi, ismert arcok eltűntek, a fiatalok meg még nem tűntek fel.

Nem kell ehhez nóbel-díjasnak lenni - józan paraszti ész kell csak hozzá.  

Old_man21 képe

Old_man21
4 éve

A mostani erdményhez kellett az Gyurcsánynak Öszödi beszéd utáni kirúgása , a párt szakadás körülményei ! A DK frakció alakításának megakadájozása ! A párt szavazás eredményének mellékesen való kezelése ! Ez vajon hány szavazatot vitt most a DK - hoz ?! Az "összefogáshoz" való hozzá állása ! A tömegek valódi akaratának meg nem hallása / ?! / ! Ragaszkodás a nem létező - hagyományos - értelmiség fétisizálásához , a mutyihoz ! Szécsényben elmondtam , hogy le kell szálni a mélybe , mert ott van a tömeg ! Tömeg bázis nélkül csak ezt az eredményt lehet produkálni !

Az új Elnökség névsorától kiakadtam ! Egy két választmányi és elnökségi tagnak el is mondtam a véleményemet ! 

Szóval következetes munkával jutottunk eddig ! Kádár Elvtárs szerint " a hibáink is a mi eredményeink ! " 

Nincs más hátra ! Új alapról kezdve fel kell építeni a Pártot ! 

 

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Szanyi mellébeszél.. Hogy miért, nem tudom.. Értelme nincs, haszna semmi. Mondjuk arra is válaszolhatna, hogy a méretes zakó óta, amit tavasszal kapott a demokratikus oldal, miért is nem tudta lalacsony részvétel mellett sem megmozgatni a saját híveit. Mert mintha a többiek tudták volna valamennyire.