A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szabó Brigitta: A lakástakarék, azaz a kiszolgáltatottság ügye

via 168 Óra Online

2018. október 19. 12:56 | 0 hozzászólás

Egyik napról a másikra szüntette meg a kormány a lakástakarékok állami támogatását. A parlament 72 százalékos többséggel fogadta el a fideszes Bánki Erik törvénymódosítási javaslatát. A képviselő azzal indokolta a lépést, hogy szerinte az LTP-ket üzemeltető pénzintézetek egyrészt extra nyereségre tettek szert a konstrukció révén, másrészt nem jól gazdálkodtak a rájuk bízott pénzzel, mert ha úgy tettek volna, akkor nem is lett volna szükség az állami támogatásra, hanem anélkül is megélhettek volna. Ráadásul szerinte sokszor nem új lakások, hanem szaunák és medencék épültek a megtakarításokból.

Különben is, ott a csok, használják azt az emberek. Az legalább összhangban van a kormány demográfiai becsípődésével, miszerint a nők szüljenek minél több gyereket, hogy gyarapodhasson a nemzet.

Azt viszont figyelmen kívül hagyta, hogy az állami támogatást nem a bankok, hanem az állampolgárok kapták kvázi jutalomként azért, mert előre gondolkoztak, mert gondoskodtak magukról, illetve hogy a lakástakarékok által nyújtott kamat, plusz a költségvetési hozzájárulás négyéves időtávon nagyjából 10-12 százalékos hozamot biztosított az ügyfeleknek, akkorát, amekkorát jelenleg csak kevés biztonságos, vagyis kisebb kockázatú, nem spekulációs befektetésen érhetnek el. Hogy sok fiatalnak ez a pénz jelentette az elindulást az életben. Vagy sok szülőnek ez adta meg a lehetőséget, hogy a havonta maximum húszezer forintos befizetéssel hozzá tudjon majd járulni gyerekének lakásvásárlásához, hiteltörlesztéséhez.

Tovább...


A cikk eredetije: Szabó Brigitta: A lakástakarék, azaz a kiszolgáltatottság ügye


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges