A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Sólyom keményen odamondott Orbánnak

via 168 óra Online

2013. december 11. 13:12 | 9 hozzászólás

Az Orbán-kabinet rendszert csinált az alkotmánysértő szabályok alkotmányba emeléséből

Az Orbán-kabinet rendszert csinált az alkotmánysértő szabályok alkotmányba emeléséből – mondta súlyos bírálatokat tartalmazó akadémiai székfoglalójában Sólyom László volt köztársasági elnök kedden az MTA felolvasótermében.

Mások mellett Stumpf István alkotmánybíró, Erdő Péter bíboros („civilben” kánonjogász), Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője is jelen volt Pálinkás József MTA-elnök és a magyar jogtudós társadalom színe-java társaságában – írja a Népszabadság.

Sólyom előadásában rámutatott, alighogy hatalomra került a kormány, 2010-ben az állami pénzügyek teljes területén kizárta az Alkotmánybíróság illetékességét, vagyis a kormányzati működés egyik legfontosabb zónájában gyakorlatilag felfüggesztette az alkotmányt. Emlékeztetett rá, hogy a lépést a végkielégítésekre visszamenőlegesen kivetett 98 százalékos különadó „megvédésének” szándékával indokolták. Miután a drasztikus beavatkozásra az AB mindössze egymondatos közleménnyel reagált, az Orbán-kabinet ezután rendszert csinált belőle, hogy az alkotmányellenesség miatt megsemmisített rendelkezéseket – nem csak a különadóval kapcsolatban – beépítette az alkotmányba, folyamatosan tágítva az „alkotmánymentes szabad szféra” határát. Az alkotmánysértő szabályok alkotmányba emelése nyomán a társadalom kiszolgáltatottá válik, az Alkotmánybíróság pedig nem tudja ellátni alkotmányvédelmi feladatát – szögezte le Sólyom, azt is hozzátéve: a jelenlegi konstrukcióban már nem az AB az alkotmányvédelem legfőbb szerve (hiába áll ez az alaptörvényben), hanem a felülbírálhatatlan szabályokat meghozó Országgyűlés, ami semmiképpen sem vezethető le az alaptörvényből.

Előadása végén azt mondta: szerinte a ’89-es alkotmány formailag csupán alkotmánymódosítás volt, tartalmilag viszont új, jogállami alkotmány, az alaptörvény viszont – a lényegi tartalmát megváltoztató módosításokig – csak formailag számított újnak. Az új alkotmány tehát nem az alaptörvény elfogadásakor, hanem az AB hatáskörét korlátozó és az alkotmányellenes rendelkezéseket visszacsempésző módosítások meghozatalakor született meg, jogilag erősen vitatható körülmények között.


A cikk eredetije: Sólyom keményen odamondott Orbánnak


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves adamik!

Olyan országban talán igen, ahol a hatalmi ágak nincsennek szétválasztva. De ott a Kormány akr m a törvényhozói hatalmatis magához ragadhatja és ezzel annulálja az országgyűlést. Ne tévedj az Alkotmánybíróság gy fék,egy ellensúly a hatalmi ágak között. Kontrolálva a törvényhozói és végrehajtói hatalmat. Ahol csorbítják ennek a féknek a jogait ott nincs kontroll és a hatlmi ágak egy kézbe kerülve önkényuralmat valósítanak meg. éppen ebben az irányba tarunk. incs olyan hogy egy szervezet csak önmaga kontrolálhatja Az már régen rossz.

Így az Országgyűlésnek sincs hatalműban önmagát kontrolálni. Az egyik kontrollt már úgy is kijátszotta az Országgyűlés ez pedig a épviselők visszahívása és felelősségre vonása lett volna. De az előző Orbán kormány 1999-ben ezt is törvényi utonmegtiltotta, tehát mindent megtesz azért hogy önkényuralmi kormányzást valósítsonmeg.

Egyetlen országgyűlés sem független a képviseltektől. Téves azt hinni hogy az országgyűlést a demokráciában csak az általa hozott alaptörvény, vagy Alkotmány korlátozhatja

Persze ahol nem működik a demokrácia ott valóban előfordulhat, de mint mondtam az már nem a demokratikus berendezkedés hanem az önkényuralom irányába hat. te tévedésben vagy Az országgyűlés jogállását illetően.

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Csak ismételni tudom amit az első hozzászólásomban írtam :

Az országgyűlést egyedül az általa hozott alaptörvény korlátozhatja.

 

 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves adamik!

javaslom olvasd el az érvényben lévő Alaptörvényt. Abba benne van, hogy az Alaptörvény betartásáról az Alkotmánybíróságnak kell gondoskodnia- azaz überelheti az országgyűlést ha úgy tetszik. Nem egy esetben az Alkotmánybíróság visszaküldi a törvényjavaslatot megfontolásra átdolgozásra ha az ellenkezik az Alaptörvlénnyel. Tehát az Országgyúlés törvényalkotói cselekedeteit az Alkotmánybíróság jogosult megítélni( Ez a hatalmi ágak szétválasztásának elve- minden demokratikus berendezkedésü országban így működik- még Angliában is 1999-óta.) Tehát megint nincs igazad.

Az Alaptörvényt, vagy Alkotmányt lehet módosítani az Országgyűlésnek. Új alkotmány, vagy alaptörvény  létrehozásához a képviselők 4/5-nek a szavazata szükséges ( By 2010) de az Alaptörvény vagy Alkotmány egyes pontjainak módosításához elég a képviselők 2/3-nak szavazata. Van ami nem képezi tárgyalás alapját az Alaptörvényben ( pl.a Költségvetés, vagy a háborús helyzet megitélése) De ez egy másik mise. 

Tehát az Alkotmánybíróság jogosítványa az Alkotmányosság őrzése és bizony az ilyen szempontból az Országgyűlés felett áll ( de csak ilyen szempontból) Az Országgyűlésnek nincs joga az alaptörvénnyel ellenkező jogszabályt alkotni. azért alaptörvény, ha ezt mégis megteszi akkor az alkotmánybíróság feladata megsemmisíteni a törvényt. Ha azonban az Alkotmánybíróság hatásköre korlátozva van ( mintpéldául Magyarországon) akkor nem tudja a felügyeleti jogát ellátni- tehát nem tud fellépni az általad narancsos tolvajbanda törvényes lopásai ellen. Azért mert a jogosítványakorlátozva van. Na ezt szólta be a Sólyom Orbánnak. 

Ezzel nem az a baj, hogy nincs igaza, hanem az a baj, hogy bagoly mondja verébnek,hogy kerbe keri.

Azaz amikor ő volt a KE-k már akkor is voltak törekvések az új Alaptörvényre ( amely az Új parlament egyik legelső intézkedése volt) És az sem hallgatható el, hogy a 2009-es kormánykoalició felbomlása idején az előrehozott választások szószólója volt. Pedig neki mint KE-nek és volt Alkotmánybírónak tudnia kellett hogy mit is jelent a Bizalmatlansági indítvány és mit is kell ebben az esetben a Parlamenti pártoknak és a Parlamentnek cselekedni. 

Azaz éppenséggel Ó az egyik olyan személy amely törvényesen lehetővétette a narancsos  tolvajbanda ténykedését. Akkor most vissza a babaruhát?

80 -45
adamik_ képe

adamik_
5 éve

Sólyom keményen odamondott Orbánnak. Na és? Mit számít?

magyarországon jelenleg a legfelsőbb törvényhozó szerv az országgyűlés. Az országgyűlést SENKI sem űberlheti. Még az alkotmánybíróság sem. Minden legitim hatalom , közvetlenül vagy közvetve , az országgyűléstől származik. Az országgyűlés bármilyen törvényt , beleértve az alaptörvényt is , megváltoztathat , eltörölhet , új törvényeket hozhat. Az országgyűlést egyedül az általa hozott alaptörvény korlátozhatja. De mint azt már említettem , az alaptörvény is megváltoztatható.

Ez nem újdonság , ez a fidesz előtt is így volt és így lesz utánuk is.

Sólyom miért nem az igazi problémáról beszél? Konkrétan arról , hogy a narancsos tolvajbanda az általuk hozott törvények fedezékéből szétlopja az országot? Mindezt teljesen törvényesen.

plalyA képe

plalyA
5 éve

Nahát, hogy mik vannak?

Hú a nagy demokrata.

Ja meg a Stumpf és az Erdő Péter - úgy együtt a bagázs.

Ha így folytatódik akkor még megérjük, hogy Toroczkai  megemlékezést tart a Tanácsköztársaság emlékműve mellett és dicsérni fogja annak tetteit. A Betyársereg pedig katonai parádéval emlékezik meg a porajmost évfordulójáról.

 

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Sólyom egy önjáró romboló, építeni nem tud... (kivéve a saját pénzügyeit). Ha a mostani kormány megtartotta volna, lelkes híve lenne mindennek.. Undorító és gerinctelen féreg, még akkor is, ha most úgy beszél, mintha lelkes demokrata lenne...

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Igen. Sajnos elég nagy szerepe van abban, hogy ott tartunk, ahol tartunk :(


mergitur
5 éve

Sólyom akadémikus 2005-ben arra nem volt finnyás, hogy a Fidesz vásári komédiává züllesztette államfővé választását, sőt hálából 2006 őszén masszívan támogatta Orbánék puccskisérletét, holott esküje az alkotmányos rend védelmére kötelezte. 

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

De aranyos, előbb  keleltt  volna...